ΕργασίαΚύριο άρθρο

Για τετελεσμένα γεγονότα κατηγόρησαν οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ την εταιρεία

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Η  Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα  Καβάλας  μετά την ανακοίνωση  του πορίσματος από το, Υπουργείο Εργασίας και τις νέες 12 παράνομες απολύσεις συναδέλφων που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό σε 45 παραχώρησε χθες στις 2 μετά το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Εργατικό κέντρο Καβάλας.

Αρχικά ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Βογιατζίδης  δήλωσε πως η εταιρεία προσπαθεί να φέρει σε τετελεσμένα γεγονότα τους εργαζόμενους, τις Τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο. Πρόσθεσε δε πως μετά την ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας ήρθε η ώρα να πάρει θέση και η κυβέρνηση και να πάρει μέτρα στην βάση ότι υπάρχουν μεθοδεύσεις από την εταιρία προκειμένου  αυτή να απαλλαγεί από τα χρέη και οι εργαζόμενοι να μην έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα .  «Δεν πάει άλλο, καλώ τους τοπικούς βουλευτές, την δήμαρχο  αν ακόμη εμμένει στο αρχικό της ψήφισμα και το Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας αν συμφωνούν με τις παράνομες  απολύσεις και τι είναι διατεθειμένοι να κάνουν όλοι μαζί  ώστε να σταματήσουν αυτές οι ασυδοσίες από πλευράς διοίκησης του εργοστασίου προκειμένου να επανέλθει η ομαλότητα στο εργοστάσιο και να ξαναμπεί το εργοστάσιο σε λειτουργία που έδωσε τόσα χρόνια χρήματα στην κοινωνία και στην αγορά της Καβάλας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Για τις απολύσεις δήλωσε πως εμμένει στις παράνομες απολύσεις ο εργοδότης και η άποψη τους είναι ότι  τελικά θα φτάσει στο σημείο  να τους απολύσει όλους χωρίς αποζημίωση  ενώ χθες ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Χημικών Βιομηχανιών ότι από την Τρίτη ξεκινούν 48ωρες απεργίες στις οποίες θα συμμετέχουν και οι ίδιοι μη κάνοντας πίσω αν ο εργοδότης  δεν εφαρμόσει την νομιμότητα, καθώς παρανομεί  από την πρώτη στιγμή που   τους ανακοίνωσε τον δανεισμό τους σε άλλες εταιρείες που είναι το ίδιο και το αυτό με την ΒΦΛ. «Το Υπ. Εργασίας θα πρέπει να κάνει πράξη «το παλιό τέλειωσε» να φέρει το νέο και την νομιμότητα μέσα στο μοναδικό εργοστάσιο λιπασμάτων στην Ελλάδα και την Καβάλα» όπως ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως  οι εργαζόμενοι στ Πετρέλαια τους συμπαρίστανται από την πρώτη στιγμή στον αγώνα τους  ενώ τους συμπαρίστανται πάνω από 180 φορείς και σωματεία από όλη την χώρα και την ΓΣΕΕ , ενώ  οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια τους συμπαρίστανται με την μεγάλη εμπειρία τους στον αποκλειστικό τους αγώνα που δίνουν καθώς δεν είναι υποχείριο κανενός .

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Ακολούθως ανέφερε ότι το εργοστάσιο δεν λειτουργεί, υπολειτουργεί ακόμη και σήμερα και για να εκπαιδευτεί το ανάλογο προσωπικό και να λειτουργήσει μία τέτοια χημική βιομηχανία με ασφάλεια χρειάζεται έμπειρο εξειδικευμένο  προσωπικό το οποίο βρίσκεται παρανόμως εκτός εργασίας σήμερα, ένα προσωπικό που δίνει μάχη να επανέλθει το εργοστάσιο στην νομιμότητα και λειτουργία  και να δεν μπει αυτό το προσωπικό στο εργοστάσιο, όχι τον Σεπτέμβριο δεν πρόκειται να λειτουργήσει το εργοστάσιο αλλά  ούτε σε 10 χρόνια. Για τα σενάρια πώλησης του εργοστασίου απάντησε ότι δεν τα γνωρίζουν αν και  προς τα εκεί πηγαίνει το εργοστάσιο καθώς  αυτό που προσπαθεί να πράξει η Διοίκηση της εταιρείας είναι ένα εργοστάσιο απαλλαγμένο χρεών και βαρών, που σίγουρα διευκολύνει μία κατάσταση πώλησης.

Σε ότι αφορά τις εισπράξεις που γίνονται μέχρι σήμερα πο τις πωλήσεις των λιπασμάτων απάντησε πως  θα ήθελαν πραγματικά να ξέρουν και πως επιβάλλεται να μπει στο εργοστάσιο οικονομικός εισαγγελέας  για να εξετάσει τα πεπραγμένα από το 2009, από τότε που οι εργαζόμενοι δηλαδή δεν είχαν καμία ενημέρωση για τα οικονομικά και πεπραγμένα της Διοίκησης της Εταιρείας Λαυρεντιάδη αφού δεν επιτράπηκε στο Σωματείο να έχει εκπρόσωπο στην διοίκηση της εταιρείας.  Έτσι πρέπει να μπει οικονομικός εισαγγελέας και να ελέγξει που πήγαν από το 2009 όλα τα κέρδη και οι εισπράξεις της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τους ίδιους όλα αυτά τα λυμαίνεται ο Λαυρεντιάδης όταν μάλιστα υπάρχει και δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Λαυρεντιάδη από παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα δήλωσε ότι το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και είναι αδιανόητο  να έχουν αυξηθεί τα χρέη του εργοστασίου από τότε που το ανέλαβε το 2009 ο Λαυρεντιάδης.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Ο κ. Βογιατζίδης σημείωσε πως μέχρι σήμερα συγκέντρωσαν πάνω από 4000 υπογραφές συμπαράστασης στον αγώνα τους κάτι πολύ συγκινητικό καθώς ο σωστά ενημερωμένος κόσμος έρχεται και δηλώνει την συμπαράσταση τους στον αγώνα τους στην Πλατεία Ομονοίας.  «Η Διοίκηση   προσπαθεί να βάλλει εναντίον μας  όλο αυτό το διάστημα και διαστρεβλωμένα  να χρησιμοποιήσει την κοινή γνώμη εναντίον μας ότι εμείς κάνουμε ότι κάνουμε με μοναδικό σκοπό ότι δεν δεχόμαστε καμία μείωση των μισθών κάτι που δεν υφίσταται σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται η σύμβαση τους καθώς έγινε αυτό πριν 3 χρόνια χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι» στην Καβάλα και είχε μειωθεί το εργατικό κόστος τους  μέχρι και το 40% και δεν βγήκαν τότε να διαμαρτυρηθούν. «Σήμερα αυτός ο αγώνας δεν δίνεται για να μην χάσουμε την βόλεψη μας, να μην χάσουμε 1 ευρώ από τον μισθό μας αλλά διότι μας παρουσιάστηκε ένα σχέδιο που μας βάζει σε ύποπτες σκέψεις διότι δεν είναι δυνατόν αυτό το εργοστάσιο να λειτουργεί μόνον με εργολαβικό προσωπικό, ώστε ο εργοδότης να απαλλαγεί από αυτό οποιαδήποτε στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν το εργοστάσιο να λειτουργεί με προσωπικό φερέφωνο του οποιουδήποτε εργοδότη με μπράβους… Μάλιστα έκανε λόγο για κλίμα εκβιασμού που επικρατεί σήμερα στο εργοστάσιο ακόμη και σε αυτούς που υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις εργασίας.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Επανέλαβε δε ότι οι ίδιοι ποτέ δε έφυγαν από το τραπέζι του διαλόγου αλλά μόνον η Διοίκηση που φοβάται τον διάλογο, ενώ ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε τους δόθηκε η υπόσχεση ότι το εργοστάσιο θα γίνει ιδιοκτησίας τους,  κάτι που είναι μία ακόμη διαστρέβλωση της εταιρείας.  Σημείωσε δε ότι η στάση των κυβερνητικών βουλευτών είναι θετική, είναι δίπλα τους αλλά αυτό δεν φτάνει καθώς πρέπει πλέον να πιεστεί η κυβέρνηση να δοθεί λύση.  Όταν το υπουργείο κάνει λόγο για μεθοδεύσεις από πλευράς της διοίκησης του εργοστασίου.  Τέλος ανέφερε πως  αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας  η οποία να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο καθώς δεν αγωνίζονται για να μπούν οι ίδιοι στο εργοστάσιο και να φύγουν από αυτό όσοι εργάζονται σήμερα. «Παρανόμως ο εργοδότης δεν κάνει αποδεκτές  την παροχή υπηρεσίας στην εργασία μας και  θέλουμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους», διευκρινίζοντας ότι σήμερα οι εργαζόμενοι υπογράφουν συμβάσεις 2-3 μηνών. Καταληκτικά ανέφερε ότι αν επιστρέψουν στις εργασίες τους θα πρέπει να γίνουν επιπλέον προσλήψεις γιατί παρανόμως η εργοδοσία έβαζε τους εργαζομένους να εργάζονται  με 12ώρα παράνομα και συνεπώς αν επιστρέψουν οι ίδιο στην εργασία τους δεν θα χρειαστεί να φύγουν κάποιοι που εργάζονται σήμερα στο εργοστάσιο.  Κοινώς υπάρχουν θέσεις για όλους!.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *