ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Για τα εργασιακά ζητήματα μίλησε στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμιος Μακρογιάννης

Για τα εργασιακά ζητήματα μίλησε στο αναπτυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας κ. Ευθύμιος Μακρογιάννης. Ο πρόεδρος του φορέα επεσήμανε την κακή κατάσταση των εργαζομένων και τις συνθήκες εργασίες που επικρατούν με τους μισθούς πείνας…

Αναλυτικά σημείωσε πως «με αυτά που ακούσαμε κάποια στιγμή είχαμε την αίσθηση ότι έχουμε αλλάξει χώρα. Το διευκρινίσαμε στα υπουργικά στελέχη ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και κάναμε και τις ανάλογες τοποθετήσεις. Δηλαδή ακούγαμε ότι η ανάπτυξη έχει έρθει, ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά πολύ, ότι από το 2018 και μετά το ελληνικό κράτος αλλάζει ρότα και βγαίνουμε σε ένα δρόμο χωρίς προβλήματα και γενικά ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση την οποία ο ελληνικός λαός από τον Αύγουστο και μετά νομίζει ότι θα είναι σε μια άλλη χώρα, στη Σουηδία. Φυσικά δεν είναι έτσι τα πράγματα, ο σκοπός μας εκεί ήταν να πούμε πώς είναι η πραγματικότητα και ήμασταν ξεκάθαροι στο υπουργείο Εργασίας και σε όλα τα υπουργεία που ήταν εκεί πέρα. Ότι η ανεργία ναι μεν σε αριθμούς μπορεί να ακούγεται ότι μειώνεται, αλλά δυστυχώς οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν δεν είναι μόνιμες, δεν είναι θέσεις εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αντίθετα είναι ευέλικτης μορφής, είναι συμβάσεις εξάμηνες και τετράμηνες, με μισθούς 320 ευρώ. Τους δώσανε να καταλάβουν ότι κάποτε λέγαμε για μισθούς Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Πλέον εδώ η περιοχή μας έχει τέτοιους μισθούς η πλειοψηφία. Θέσεις οι οποίες να προκύπτουν με 600 ευρώ και πάνω και συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν υπάρχουν πλέον. Η βαριά μας βιομηχανία είναι τα καφέ, είναι τα σνακ μπαρ δυστυχώς και από κει και πέρα αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς δεν υπάρχει περίπτωση να βγούμε μέσα από αυτό το τέλμα».

ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ

Πρόσθεσε πως «το άλλο κομμάτι που τοποθετηθήκαμε ήταν για το θέμα της ανάπτυξης που πραγματικά η περιοχή μας υποφέρει και ήμασταν ξεκάθαροι. Ότι ναι, ο τουρισμός πραγματικά είναι το πρώτο κομμάτι που πρέπει να δει η Περιφέρεια, τουλάχιστον στην περιοχή μας, γιατί είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι το οποίο θα μας φέρει ανάπτυξη. Αλλά αυτή η ανάπτυξη να μην έρχεται μόνο για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να την εισπράττει και ο κόσμος, αυτοί που εργάζονται. Τους τονίσαμε ότι οι συνθήκες δεν είναι αυτές που πρέπει. Βέβαια δεν τσουβαλιάζουμε όλους τους επιχειρηματίες για να μην παρεξηγηθούμε, αλλά σε πάρα πολλές επιχειρήσεις οι εργασιακές συνθήκες δεν είναι καλές. Δουλεύουν οι άνθρωποι 10 με 15 ώρες, χωρίς ούτε ένα ρεπό, κοιμούνται μαζί έξι ή εφτά άτομα σε δωμάτια, οι συνθήκες είναι πραγματικά άθλιες. Καλός είναι ο τουρισμός, καλώς να έρθει και βέβαια πρέπει να τον στηρίξουμε, αλλά από κει και πέρα να το εισπράξει αυτό και ο κόσμος που εργάζεται. Το σημαντικότερο από όλα αυτό που τονίσαμε, είπαμε ότι αν ξεκινήσετε από τα σύνορα με την Τουρκία και φτάσετε μέχρι τη Δράμα πάνω στην Εγνατία Οδό δεν θα βρείτε ούτε ένα φουγάρο να υπάρχει. Όλες οι βιομηχανικές περιοχές μας έχουν γίνει κουφάρια. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτήν τη φορολογία δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θα πρέπει να δώσουν φορολογικά κίνητρα και βέβαια δίνοντας φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις θα πρέπει με αντάλλαγμα να δοθούν θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας με αξιοπρέπεια, θέσεις που να έχουν όλα τα νόμιμα χαρακτηριστικά. Και άλλα πολλά θέματα ειπώθηκαν. Από κει και πέρα βέβαια οφείλουμε να πούμε ότι δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί σε όλα. Όπως και να ΄χει αυτό το περιφερειακό συνέδριο καλώς έγινε γιατί ακούστηκαν πολλά πράγματα, το θέμα είναι να δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθούν όλα αυτά που υποσχεθήκανε. Γιατί ακούστηκε ότι περίπου 1 δις στην περιοχή μας θα μοιραστεί σε έργα αυτήν την εποχή. Για να δούμε τελικά τι θα γίνει. Ακούστηκε για τις υποδομές, για την ενέργεια».

ΓΙΑ ΤΗ ΒΦΛ

Επισήμανε δε πως «βέβαια για μας το σημαντικό θέμα ήταν η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για τη ΒΦΛ, το ότι θα πρέπει να έρθει σε μία νομιμότητα αυτή η κατάσταση. Η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού σημαίνει ότι έχει φτάσει σε πολύ υψηλά κλιμάκια το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τους απολυμένους των Λιπασμάτων. Όλο αυτό το κομμάτι για μας ήταν σημαντικό, διότι και εκεί πιστεύω θα έχουμε θετικές εξελίξεις κάποια στιγμή. Κι όχι μόνο για τους εργαζομένους που είναι έξω, αλλά για όλους τους εργαζομένους, για να μπορέσει να λειτουργήσει η βιομηχανία σωστά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *