Για ολιγωρία κατηγορεί τη ΔΕΥΑΚ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού Λεωνίδας Βουδούρης αναφορικά με το θέμα των νιτρικών στο πόσιμο νερό

Για ολιγωρία κατηγορεί τη ΔΕΥΑΚ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού κ. Λεωνίδας Βουδούρης σε ότι αφορά την επίλυση του προβλήματος με τα αυξημένα νιτρικά στο πόσιμο νερό του Ζυγού. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΕΥΑΚ μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα. Την Κυριακή στη Λαϊκή Συνέλευση που έγινε στο Ζυγό για το θέμα αυτό υπήρξε μία ένταση μεταξύ των κατοίκων και των στελεχών της ΔΕΥΑΚ που θέλησαν να τους ενημερώσουν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βουδούρης σημείωσε πως «σαφώς στις λαϊκές συνελεύσεις υπάρχουν και οι εντάσεις, κι άλλωστε το είχα επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου αυτή η προσπάθεια της συμμετοχικότητας και της δημοκρατίας να υποβαθμιστεί. Δυστυχώς και αυτό έγινε σε κάποια φάση, ελπίζω να διορθωθούν όλα στη συνέχεια. Σε ότι αφορά το πρόβλημα, σε ότι αφορά στην περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά. Επειδή ακούγονται πολλά, πρώτα από όλα να καταστήσουμε σαφές ότι στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης και με ΦΕΚ του 2013 αναφέρεται ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη από νιτρικά. Κι ως εκ τούτου οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι θα πρέπει να επιληφθούν και να δρομολογήσουν αυτές τις λύσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στον κόσμο σε όλη την περιοχή να έχει πρόσβαση σε καθαρότερο και ποιοτικότερο νερό που εν γένει ενδεχομένως περιστασιακά αλλά και αργότερα θα προκαλέσει και ζημιές στην υγεία. Σε αυτήν την κατάσταση η δημοτική μας κοινότητα βρίσκεται στην κορυφή. Τα όρια είναι στο 50 κι εμείς κινούμαστε γύρω από αυτό. Βεβαίως στη σύσκεψη που έγινε πριν από 3,5 χρόνια οι μετρήσεις δείχνανε ότι κάναμε κορυφές στα όρια κι ίσως κάποια στιγμή τα ξεπερνούσαμε. Αλλά είναι μια σταθερά επιδεινούμενη κατάσταση η οποία οσωνούπω θα είναι φέτος, θα είναι του χρόνου, θα ξεπεράσει τα όρια. Αυτό καθιστά επιβεβλημένη την υποχρέωση της ΔΕΥΑΚ να πράξει αυτά που πρέπει να πράξει και να βρει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Οι μετρήσεις έχουν θορυβήσει τους κατοίκους και οι κάτοικοι ως εκ τούτου νιώθουν ανασφάλεια στο να χρησιμοποιήσουν το νερό το οποίο τους παρέχεται από την υπηρεσία από την ΔΕΥΑΚ. Νομίζω είναι λογικό, νομίζω ο καθένας στη θέση τους αυτό το ίδιο θα έπραττε. Δυστυχώς όμως αυτά που και σήμερα βλέπω, αυτά που είδα και το Σάββατο είναι ότι από την πλευρά της ΔΕΥΑΚ υπάρχει μία προχειρότητα στην προσέγγιση του θέματος και υπάρχει μια σταθερή τάση να υποβαθμίζει το γεγονός. Για τους δικούς της λόγους, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί, αν υπάρχουν λόγοι χρηματοδοτικοί, αν υπάρχουν λόγοι που λένε ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ας μας το πουν. Όλοι μαζί ζούμε, αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε μια κατάσταση στη χώρα μας ιδιαίτερα δύσκολη, ας μας το πουν. Ας  μας δώσουν ένα χρονοδιάγραμμα. Ας μας πουν σαφέστατα αυτά που έχουν κάνει πότε θα είναι ώριμα για να μπορέσουν να μας λύσουν το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι σήμερα αντί αυτή τη διαδικασία να την τιμούμε βγαίνουν κάποιοι στα ράδια και την υποτιμούν, την υποβαθμίζουν. Ναι έχει εντάσεις μια λαϊκή συνέλευση, η δημοκρατική διαδικασία τα έχει αυτά. Προσπαθούμε όλοι να κρατήσουμε μια ισορροπία και είναι μια διαδικασία η οποία θέτει προ των ευθυνών τους όλους μας.

Άκουσα με πολύ προσοχή τον κ. Παπαδόπουλο (σ.σ. νομίατρο) που ήταν σαφής, ο οποίος έχει μια θέση που του επιβάλει και πρέπει να κρατάει μια ισορροπία και να πληροφορεί τον κόσμο για την υφιστάμενη κατάσταση. Από κει και μετά όμως δεν μπορώ εγώ ή δεν μπορούν τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ να παίρνουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν και μας αρέσουν και να τα τρέχουμε στο ράδιο και να τα αναπαράγουμε. Ήταν σαφέστατος κι επειδή υπάρχουν μαγνητοφωνημένα τα πρακτικά της λαϊκής συνέλευσης είπε συγκεκριμένα πράγματα. Είπε ότι κινούμαστε όντως στα όρια που έχουν θεσπιστεί και είπε ότι επικινδυνότητα αυτή τη στιγμή υφίσταται για τα βρέφη. Αν κινηθούν πάνω του ορίου υπάρχει πρόβλημα. Εγώ ασκώ τη μέγιστη δυνατή πίεση στη ΔΕΥΑΚ να επιληφθεί του θέματος».

ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗ ΑΙΤΙΑ

Συμπλήρωσε πως «σε ότι αφορά τα ανθρωπογενή αίτια των νιτρικών σαφώς και υπάρχουν. Είναι ανθρωπογενής ο παράγοντας που τα προκαλεί. Βέβαια στη σύσκεψη υπήρξε και μια ένταση με τον κ. Καλπακίδη που ζήτησε να φτιαχτεί μια επιστημονική επιτροπή η οποία θα ψάξει να βρει τα πραγματικά αίτια. Αυτό το ζητάμε κι εμείς από την Αντιπεριφέρεια, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια έρευνα προκειμένου να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες που ούτως ή άλλως είναι ανθρωπογενείς. Επίσης κατ΄ εμέ οφείλεται στη χρήση γεωργικών λιπασμάτων τα οποία φυσικά καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και δημιουργούν αυτό το πρόβλημα. Πλην όμως δεν μπορώ να αμφισβητήσω ότι η δική μας ατμομηχανή μέσα σε αυτήν την κρίση και αυτό που μπορεί και μας κρατάει ζωντανούς είναι σαφώς ο τουρισμός και σαφώς οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Δηλαδή πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Από την άλλη βέβαια θα πρέπει να φτιαχτεί μια επιστημονική ομάδα που θα λέει με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, να προστατεύσουμε τα εισοδήματα αυτών των ανθρώπων, να φέρουμε κι άλλους ανθρώπους σε αυτήν την εκμετάλλευση προκειμένου να βγουν κερδισμένες και οι τοπικές κοινωνίες και το κράτος μας και το τοπικό ΑΕΠ. Συνεπώς δεν μπορούμε να στοχοποιούμε και να δείχνουμε με το δάχτυλο τους αγρότες που στο κάτω κάτω είναι άνθρωποι που δεν ξέρανε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μετά από 20 χρόνια».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.