ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Για εμμονή της Εγνατίας Οδού Α.Ε. να κατασκευάσει τον οδικό άξονα Ε61 Καβάλας – Δράμας χωρίς σωστή μελέτη  κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Θ. Μουριάδης

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Για εμμονή της Εγνατίας Οδού Α.Ε. να κατασκευάσει τον οδικό άξονα Ε61 Καβάλας – Δράμας χωρίς σωστή μελέτη και εναλλακτική λύση κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θεόδωρος Μουριάδης. Μάλιστα σχολίασε πως η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει το έργο με χαμηλό κόστος, κόβοντας τουλάχιστον 5000 πευκόδενδρα.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Μουριάδης σημείωσε πως «αυτές τις μέρες έχουμε το πρόβλημα του Ε61 που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνει. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, ίσα ίσα δίνει διεξόδους στην περιοχή μας προς την κεντρική Ευρώπη. Όμως ένα τέτοιο έργο το κάνανε να είναι πρόβλημα για τους κατοίκους της πόλης, κι εννοώ συγκεκριμένα για τους κατοίκους του Σταυρού, όπου η εμμονή τους να φτιάξουν ένα δρόμο ο οποίος καταστρέφει γύρω στις 4.000 με 5.000 δέντρα για να φτιαχτεί με κακή κατασκευή. Τι εννοώ κακή κατασκευή, ότι η μέση ταχύτητα στον υπόλοιπο δρόμο είναι 80 χλμ σε εκείνο το σημείο είναι 40-50 χλμ. Και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που υπάρχουν, αντί λοιπόν να μελετήσουν μια σύνδεση η οποία να είναι και ασφαλής για τους οδηγούς, γιατί έχουμε το παράδειγμα κοιλαδογέφυρας που έχει αποτύχει και γίνονται ατυχήματα και κατολισθήσεις γιατί δεν θελήσανε να κάνουνε σήραγγες. Το ίδιο πράγμα θα συμβεί και τώρα. Κι εκτός αυτού ότι περνάνε ένα δρόμο ο οποίος θα έχει μεγάλη κυκλοφορία δίπλα από τα σπίτια ανθρώπων και τους καταστρέφουν τις ζωές τους. τη στιγμή που δεν πείσανε κανέναν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Διότι δεν μελετήσανε την άλλη λύση, απλώς είπανε ότι δεν γίνεται και την παρουσιάσανε επίτηδες για να πουν ότι η δεύτερη λύση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, που δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Αυτοί που έχουν τεχνικές γνώσεις ξέρουν ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν. Είναι θέμα κόστους. Τώρα, θέλουν να κρατήσουν πάρα πολύ χαμηλό το κόστος του έργου. Επίσης το έργο αυτό ας καθυστερούσαμε λίγο δεν πρόκειται να χαθεί, διότι δεν μιλούσαμε ότι περιμένουμε να τελειώσει η μελέτη για να πάρουμε τη χρηματοδότηση, η μελέτη θα τελείωνε κι όταν θα βρίσκαμε χρήματα θα μπορούσε να μπει κάπου και να αρχίσει η χρηματοδότηση».

ΕΜΠΛΟΚΗ

Συμπλήρωσε δε πως «όμως πέρα από αυτό υπάρχει και μια άλλη εμπλοκή. Μέχρι τώρα δεν μπορούσες μέσα σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες αισθητικό δάσος να γίνουν έργα, κανένα έργο δεν μπορούσε να γίνει. Βασίστηκαν λοιπόν σε μια τροποποίηση η οποία κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2016 με βάση την οποία μπορούσαν να γίνουν οδοποιίες μέσα σε αυτές τις περιοχές. Όμως η τροποποίηση αυτή δεν αφορούσε τα αισθητικά δάση, τουλάχιστον όπως είπε ο εισηγητής της και αφορούσε μόνο τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες Natura. Και αυτό για να μπορούν να τελειώσουν κάποιοι δρόμοι. Βασιστήκαμε όλοι σε αυτό, γιατί οι περισσότεροι θεωρήσαμε δεδομένο αυτό που μας είπανε ότι έχει περάσει η τροποποίηση, ψάχνοντας όμως κάποιοι τα πράγματα καλύτερα είδαν ότι αυτή η τροποποίηση ισχύει μόνο για περιοχές Natura κι όχι για αισθητικό δάσος, το οποίο σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουνε να περάσουν μέσα από το αισθητικό δάσος του Σταυρού και πρέπει να βρεθεί η δεύτερη λύση. Ας ψάξουν λοιπόν διότι εδώ γεννάται κι ένα άλλο ερώτημα. Καταρχήν δεν ενημερώσανε κανέναν η Εγνατία από την περιοχή της Καβάλας για την πορεία των μελετών. Μπορεί να κάνανε ενημέρωση στη Δράμα, στην Καβάλα δεν έκανε, εκτός αν ήξερε η Περιφέρεια και δεν μας το έλεγε. Οι μελέτες αυτή έχει ανατεθεί το 2013 αν θυμάμαι καλά από τον κ. Γιαννακίδη, τότε είχαν ανατεθεί στην Εγνατία. Πώς μελετήσανε ένα δρόμο, γιατί τώρα λένε για να είναι ολοκληρωμένος ένας δρόμος και να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη πρέπει να κουμπώνει επάνω στην Εγνατία. Όταν λοιπόν μελετούσανε αυτόν το δρόμο, που ίσχυε η απαγόρευση του αισθητικού δάσους, δεν το λάβανε αυτό υπόψη; Δηλαδή γεννιούνται και ερωτήματα της ορθότητας της χάραξης του δρόμου. Δηλαδή πώς το χαράξανε αυτό το δρόμο ξέροντας ότι θα πρέπει από ένα σημείο και μετά να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο; Πρέπει λοιπόν να καθίσουνε να το μελετήσουνε, ο χρόνος μπορεί να έχει τελειώσει για τη μελέτη, θα πληρωθούν μέχρι τον κόμβο και από κει και πέρα μπορούν να μελετήσουν πώς θα γίνει η σύνδεση χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Και φυσικά δημιουργείται κι άλλο πρόβλημα, εάν ισχύει αυτό ότι η τροποποίηση είναι μόνο για δάσος Natura κι όχι για αισθητικό δάσος, θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και στην κατασκευή της σήραγγας. Δηλαδή βγάλαμε τα μάτια μας μόνοι μας. Μια λύση που θα μπορούσαν από την αρχή να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι αισθητικό δάσος και απαγορεύεται θα έπρεπε να είχαν βρει τη λύση από την αρχή και να μην υπήρχε όλο αυτό το πήγαινε έλα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *