Κύριο άρθροΠολιτική

«Για εμάς η γεωθερμία είναι τόπος έλξης» εξηγεί ο Δήμαρχος Νέστος Βαγγέλης Τσομπανόπουλος

Η γεωθερμία αποδίδει και με το παραπάνω στον Δήμο Νέστου ασχέτως με τις επικρίσεις του πρώην δημάρχου κ. Μιχαηλίδη. Ο δήμαρχος Νέστου κ. Τσομπανόπουλος στις δηλώσεις που έκανε αναφέρθηκε στα μεγάλα οικονομικά οφέλη που έχει ο Δήμος Νέστου από τις επενδύσεις που έγιναν..  Ήδη ένα φυτώριο λειτουργεί στο Ερατεινό, μία μεγάλη επένδυση που απασχολεί τουλάχιστον  100  εργαζόμενους ενώ υπάρχει και ένας Ιταλός επενδυτής που θέλει να επενδύσει πλησίον του φυτώριου. .

«Καταρχήν θα πω ότι είναι η μοναδική επένδυση στην Ελλάδα σε αυτές τις ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο πρέπει να πω ότι 31-12-2015 παραδόθηκε το όλο έργο. Από την ημέρα που αναλάβαμε δεν υπήρχε τίποτε.  Πράγματι είχαμε έναν πολύ καλό εργολάβο, ολοκλήρωσε το έργο στις προθεσμίες που είπαμε. Και αυτό που μας κατηγορεί τώρα η αντιπολίτευση ότι τάχα 20 ημέρες είχαν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν δεν ευσταθεί διότι θα έπρεπε να έρθει τότε σε επαφή με τους αγρότες για να επενδύσουν κάτι που δεν έκανε ο ίδιος,  όμως αντίθετα κάναμε εμείς. Αφού λοιπόν το έργο παραδόθηκε όπως είχαμε πει και μέσα στο 2016,  έπρεπε να υπάρχει ενδιαφέρον Τότε μόνο αν δεν υπήρχε ενδιαφέρον θα υπήρχε κίνδυνος απένταξης. Ο κ. Μιχαηλίδης ζει σε μια πλάνη, δεν μπορεί να δεχθεί  ότι έφυγε  από την Διοίκηση του Δήμου Νέστου και πρέπει να το δει αυτό.

Από την ώρα που εμείς αναλάβαμε τη διοίκηση όμως κάναμε 4 ημερίδες προς όλους τους αγρότες – ενδιαφερομένους του Ερατεινού, αυτούς που είχαν εκτάσεις εκεί που είναι η γεωθερμία. Αλλά δυστυχώς 14 μήνες μετά την παραλαβή του έργου δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον.

Πήγα και στα συσκευαστήρια και στα σπαράγγια και αγρότες που ασχολούνται με καινοτόμες δράσεις και με παραγωγούς άλλους και με την Ένωση Αγροτών αλλά δυστυχώς ουδείς εξ αυτών ενδιαφέρεται για το πεδίο.

 

Έδωσα δήλωση ενδιαφέροντος σε όλους τους αγρότες, αλλά τίποτε ακόμη».

10 ΕΚ. ΕΥΡΩ!

Πρόσθεσε δε πως «Παρόλα αυτά  10 εκ ευρώ έχουν πέσει στον κάμπο και θα έπρεπε κάθε χρόνο το έργο αυτό να αποσβένεται. Ήδη με την πρώτη επένδυση την χρονιά που πέρασε είχαμε 85 χιλιάδες ευρώ από το τέλος χρήσης του εν λόγω θερμοκηπίου που κατασκευάστηκε στο Ερατεινό εκμεταλλευόμενο την γεωθερμία. Εμείς εξάλλου έχουμε δώσει και στον κ. Μιχαηλίδη και στον  επικεφαλή της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αμπεριάδη όλα τα στοιχεία που ζήτησαν αλλά δεν είδα να κάνουν κάτι.

Και στο τέλος τέλος αυτό είναι μια παρακαταθήκη γι α όλους μας. Εγώ ενημέρωσα και την Αποκεντρωμένη κα τον αείμνηστο Περιφερειάρχη, κατέβηκα και στο υπουργείο και τους ενημέρωσα όλους για το επενδυτικό ενδιαφέρον μιας γερμανικής εταιρείας. Όλοι μου είπαν να προχωρήσουμε.

Καταφέραμε με πολύ αγώνα και τη κρατήσαμε με αυτό το αρνητικό επενδυτικό κλίμα 100 θέσεις εργασίας . Εμείς δεν κάναμε τίποτε χωρίς να ενημερώσουμε Όλα τα γνωρίζει και η Διαχειριστική Αρχή και το υπουργείο. Και εκεί στο υπουργείο γελούσαν. Ποιος αθέμιτος ανταγωνισμός.  Μια γεώτρηση λειτουργεί, μια άλλη είναι αδιάθετη εδώ και 14 μήνες. Υπάρχει και ανοικτό μέτρο για τη γεωθερμία ενώ καλό θα είναι να εκμεταλλευθούμε και τη δεύτερη γεώτρηση. Πάντως σε περίπτωση ελέγχου πρόβλημα δεν υπάρχει. Γενικά ο κ. Μιχαηλίδης ας προσέξει τι λέει».

 

ΙΤΑΛΟΙ

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  «Σκέφτονται και Ιταλοί να επενδύσουν. Είναι εδώ από τον Οκτώβριο, ενθουσιάσθηκαν με το έργο αλλά χρειάζονται 300 στρέμματα.

Εγώ είπα τους αγρότες αν θέλουν να βοηθήσουν και υπάρχουν και κάτοικοι του Ερατεινού που θέλουν και να πουλήσουν ακόμη χωράφια. Εμείς θέλουμε να επενδύσουν οι Ιταλοί και θέλουμε επίσης να δώσουμε και τη δεύτερη γεώτρηση προκειμένου να μπούμε σε νέο πρόγραμμα. Το θέμα είναι να βρεθούν τα στρέμματα, εμείς μπορούμε να βρούμε τα 80. Δυνατότητες υπάρχουν αλλά ακόμη  δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο. Εγώ προσωπικά έχω καλέσει τον Ιταλό επενδυτή  ο οποίος προτιμά εμάς από τη γειτονική Ξάνθη για να επενδύσει και ελπίζω τελικά να τα καταφέρουμε. Οι θέσεις εργασίας θα είναι 400 και η συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πελάτης της υφιστάμενης. Θα βγαίνει δηλαδή το λουλούδι όπως βγαίνει και θα πηγαίνει στο νέο μας πελάτη. Μιλάμε για μια κοσμογονία έχει ενδιαφερθεί και το Μετσόβειο να συνεργασθούμε ενώ και άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ θέλουν να έρθουν και να κάνουν και πρακτική εδώ. Αν όλα αυτά είναι παράνομα ας μας το πουν κάποιοι».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *