Κύριο άρθροΠολιτική

Γιάννης Προμούσας: Αξιοποιήσαμε στο έπακρο όλες τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, συμμαζέψαμε τις δαπάνες μας, κρατώντας συγχρόνως όλα τα δημοτικά τέλη χαμηλά

Εφ` όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Προμούσας ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερ.: Γιάννη, για πρώτη φορά «κατεβαίνεις» υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος όντας εν ενεργεία Αντιδήμαρχος της απερχόμενης Διοίκησης… Κάποιοι θα έβλεπαν σε αυτό εμφανή πλεονεκτήματα, αφού ο θεσμικός σου ρόλος σαφέστατα δίνει «πόντους» και προβολή, ενώ κάποιοι άλλοι μειονεκτήματα, αφού λογικά θα πρέπει να εισπράττεις και μέρος της δυσαρέσκειας και της φθοράς που σίγουρα θα υπάρχει…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το 2021 ο Θόδωρος Μουριάδης μου εμπιστεύτηκε την διεύθυνση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας. Η Διεύθυνση Οικονομικών είναι ίσως η σημαντικότερη υπηρεσία του Δήμου, καθώς μέσω αυτής διενεργούνται όλες οι διαδικασίες, γίνεται η κατάρτιση και τήρηση των προϋπολογισμών, η διαχείριση των εσόδων και δαπανών του Δήμου και η διασφάλιση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Ο ρόλος του αντιδημάρχου και ιδιαίτερα ενός τόσο νευραλγικού τομέα, σου δίνει σαφώς μια αναγνωρισημότητα και προβολή, αλλά συγχρόνως σε γεμίζει με τεράστιες ευθύνες και άγχος. Συγχρόνως βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση αλλά και κριτική από τους δημότες και την αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση ποτέ μου δεν λειτούργησα με αυτά τα κριτήρια, ποτέ δεν έβαλα ως προτεραιότητα την δημόσια εικόνα μου, ποτέ δεν ζύγισα την δημοφιλία και την φθορά. Σκοπός μου ήταν και παραμένει να δουλέψω απρόσκοπτα προκειμένου να ολοκληρώσω τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομικής υπηρεσίας και να βελτιώσω τα οικονομικά του Δήμου μας.
Ερ.: Η Διοίκηση Μουριάδη δέχθηκε και δέχεται λυσσαλέα κριτική από μερίδα των ΜΜΕ και, φυσικά, από τους υπόλοιπους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου. Η δική σου «δημοσκόπηση», η καθημερινή επαφή σου με τον κόσμο, τι «λέει»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι λογικό εν μέσω προεκλογικής περιόδου να δεχόμαστε κριτική από υποψήφιους δημάρχους και από μερίδα των ΜΜΕ η οποία μας αντιπολιτεύεται. Θεωρώ ότι τα επιχειρήματα που προβάλουν, δεν πείθουν ούτε ακούμε μια αξιόλογη πρόταση. Κάποιοι μάλιστα στη προσπάθεια τους να εντυπωσιάσουν, διατυπώνουν υπερβολές, προβάλουν ανεφάρμοστες και μη κοστολογημένες προτάσεις, άλλοι επαναλαμβάνονται, ενώ μια μερίδα –ευτυχώς μικρή – καταφεύγει σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όλα αυτά δεν γίνονται αποδεκτά από τους δημότες. Αυτό το εισπράττω στην καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την σημαντική προσπάθεια που εχουμε καταβάλει, αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η διοίκηση Μουριάδη υπό αντίξοες συνθήκες, καθώς δεν είχαμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό συμβούλιο.
Κινούμαι καθημερνά στους δρόμους της Καβάλας και συζητάω με τον κόσμο. Είναι σαφές ότι ο Θεόδωρος Μουριαδης είναι ιδιαίτερα αγαπητός. Στο πρόσωπο του βλέπουν έναν άνθρωπο τίμιο, ηθικό, που εργάζεται ασταμάτητα με στόχο και όραμα. Βλέπουν τον Δήμαρχο της επόμενης πενταετίας.
Ερ.: Κάποιοι όμως ερμηνεύουν την πληθώρα υποψηφίων συνδυασμών [τον αριθμό… επτά, μαζί με τον Σύγχρονο Δήμο!] ως επίρρωση των επιχειρημάτων περί ανεπάρκειας και ολιγωρίας σε φλέγοντα ζητήματα της Καβάλας και των Φιλίππων. Εσύ τι λες γι’ αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ότι υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, χρήζει μιας διαφορετικής ερμηνείας και πολιτικής προσέγγισης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια της διοίκησης, αυτό δεν είναι αληθές. Ως διοίκηση εργασθήκαμε σκληρά, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε με απολυτή διαφάνεια ένα πρόγραμμα έργων 185 εκατομμύριων. Με σχέδιο και μεθοδικότητα βάζουμε τις βάσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
Ολοκληρώσαμε την ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού σχολείου, του κλειστού κολυμβητήριου, του κλειστού γυμναστηρίου Αμυγδαλεώνα, ενώ παράλληλα προχωρούμε με την βιοκλιματική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Περιγιαλιού και του Λυκείου Κρηνίδων. Προχωρούμε με την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου 18 μεγαβάτ στη Λημνιά. Ένα έργο που το χαρακτηρίζω ως κορωνίδα του Δήμου μας καθώς θα μηδενίσει το ενεργειακό κόστος του Δημοτικών κτηρίων και του οδοφωτισμού. Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος μόνο από τα έργα που υλοποιεί η διοίκηση Μουριαδη. Θα μπορούσα να αναφέρω επιγραμματικά, την ολοκλήρωση του δικτυού ύδρευσης της Καβάλας (έργο 18 εκατ.), τη κατασκευή εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Αμυγδαλεώνα και του Ζυγού, την τοποθέτηση ψηφιακών υδρομέτρων, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος άρδευσης (έργο 2,2 εκατ.), τα έργα αγροτικής οδοποιίας, την αναβάθμιση του βιολογικού του Δάτου. Την μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης, την μονάδα κομποστοποίησης χόρτων και κλαδιών. Την πλήρη ανακαίνιση του Κλειστού της Καλαμίτσας, τις αναπλάσεις πλατειών και παιδικών χαρών στην ενότητα Φιλίππων, την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη, την βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Νικολάου, την ανάπλαση της πλατείας Νεαπόλεως, την ανάπλαση της οδού Κουντουριώτου και δημιουργία κόμβου στις Καμάρες, το έργο για την ανάπλαση της Θ. Πουλίδου.
Όλα τα προαναφερθέντα, αλλά και μια πληθώρα άλλων έργων που υλοποιούνται και σχεδιάζονται, αναδεικνύουν το σημαντικό έργο της διοίκησης Μουριαδη, ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί, η Καβαλά μας θα έχει μια εντελώς διαφορετική όψη.
Ερ.: Πεδίο έντονης κριτικής ήταν και ένα διοικητικό «κομμάτι» που χειρίστηκες προσωπικά εσύ: την ψηφιοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου. Μίλα μας όσο πιο επιγραμματικά μπορείς για το έργο που έγινε επί των ημερών σου στον συγκεκριμένο τομέα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου έκρινα σκόπιμο να προχωρήσω σε μια αναδιοργάνωση και ανασύνταξη της Οικονομικής υπηρεσίας, καθώς οι παθογένειες και τα συσσωρευμένα προβλήματα παλαιοτέρων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες, ενίσχυση της γραφειοκρατίας και απώλεια εσόδων. Ενώ η μείωση του προσωπικού λόγω της κινητικότητας, έκανε το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Πέραν από εσωτερικές αλλαγές του οργανισμού προχωρήσαμε σε μια αναβάθμιση και βελτίωση των ψηφιακών εφαρμογών, προκειμένου να επιτύχουμε υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες, ταχύτερες διαδικασίες, αύξηση της παραγωγικότατος του προσωπικού, μείωση των εργατοωρών, καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και αύξηση των εσόδων.
Ενεργοποιήσαμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές, δίνοντας την δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν εξ αποστάσεως. Αναδιοργανώσαμε το γραφείο δημοτικών τελών και ΤΑΠ, ψηφιοποιήσαμε πλήρως τις διαδικασίες και έγινε πλήρης ψηφιακή τοπογραφική αποτύπωση του δήμου, δημιουργώντας περισσότερες από 57.000 καρτέλες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ηλεκτρονικό αρχείο μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων με περισσότερα από 5000 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Καταφέραμε να εισάγουμε αυτόματα από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ 19.000 δηλώσεις πολιτών για διόρθωση τετραγωνικών. Εισαγάγαμε στην εφαρμογή ηλεκτρονικές καταστάσεις ανείσπραχτων τελών και μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 400 βεβαιωτικού κατάλογοι, ενώ βεβαιώσαμε ανείσπρακτα τέλη ύψους 900.000 €. Εφαρμόσαμε τα ηλεκτρονικά αιτήματα και δώσαμε μια εξωστρέφεια και ευελιξία στη διαδικασία έκδοσης βεβαιώσεων και πληρωμής του ΤΑΠ. Ψηφιοποιήσαμε όλα τα ενοικιαζόμενα ακίνητα που ανήκουν στη περιουσία του Δήμου, επιτυγχάνοντας ταχύτατη σύνταξη χρηματικών καταλόγων και άμεση δημιουργία δοσολογίου. Μέχρι σήμερα έχουμε δημιουργήσει περίπου 200 ηλεκτρονικούς φακέλους μισθωμένων ακινήτων. Σε ότι αφορά το «τέλος επί των ακαθαρίστων εσοδών», εγκαταστήσαμε μια νέα εφαρμογή όπου καταγράφονται όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι υπόχρεες για την καταβολή του σχετικού τέλους. Σε ότι αφορά τις άδειες καταστημάτων, εγκαταστήσαμε την ηλεκτρονική εφαρμογή καταγραφής επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα προχωρούμε στην υλοποίηση της πλήρους ψηφιοποίησης του αρχείου. Αλλάξαμε τη διαδικασία είσπραξης των τελών νεκροταφείων και ολοκληρώσαμε τη ψηφιακή τοπογραφική αποτύπωση των κοιμητηρίων και των τάφων.
Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη οργάνωση του τμήματος εσόδων, στην ορθή παρακολούθηση και βεβαίωση παλαιών και νέων οφειλών, στην γρήγορη σύνταξη χρηματικών και βεβαιωτικών καταλόγων, καθώς επίσης στην εποπτεία και παρακολούθηση των χρηματικών και λογιστικών υπολοίπων στο ταμείο και στο λογιστήριο.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ήδη ορατά, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.
Ερ.: Όλα αυτά που μας ανέφερες είναι αλλαγές που ο μέσος Καβαλιώτης τις έχει νιώσει στο «πετσί» του; Ή χρειάζονται ακόμη χρόνο για να αλλάξουν την καθημερινότητα όλων μας σε ό,τι αφορά τη σχέση μας με τον Δήμο και τις υπηρεσίες του;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσα από τα παραπάνω έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη, την μείωση της γραφειοκρατίας, την συναλλαγή με επαγγελματικές ομάδες, όπως συμβολαιογράφοι, λογιστές, μεσίτες, καταστηματάρχες κλπ, είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει αντιληπτά. Τα ηλεκτρονικά αιτήματα και η ψηφιακή έκδοση βεβαιώσεων, οι ηλεκτρονικές πληρωμές, η γρήγορη έκδοση αδειών καταστημάτων , η ηλεκτρονική έκδοση και πληρωμή του τέλους επί των ακαθαρίστων, η γρήγορη σύνταξη χρηματικών καταλόγων, οι σύγχρονες κτηριακές εγκαταστάσεις, διευκολύνουν την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας. Όλα τα υπόλοιπα που αφορούν το συμμάζεμα των οικονομικών μας, τον ορθολογικό και δίκαιο καθορισμό τελών, την αύξηση των εσόδων και την σωστή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, μπορεί να μην είναι άμεσα αντιληπτά, αλλά είναι βέβαιο πως θα ωφελήσουν μεσοπρόθεσμα τους πολίτες, γιατί τα δημοτικά έσοδα είναι ανταποδοτικά και «επιστρέφουν» στον δημότη για την βελτίωση της καθημερινότητας του.
Ερ.: Έχοντας γνώση από «πρώτο χέρι» των οικονομικών του Δήμου μας, πώς βλέπεις τις αλλαγές που φέρνει μαζί του ο νέος Νόμος για τη λειτουργία των ΟΤΑ; Και αναφέρομαι στην κατάργηση νομικών προσώπων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων και τη συγχώνευσή τους απευθείας στο «Λευκό Κτίριο». Είναι έτοιμος ο δημοτικός μηχανισμός να υποδεχθεί όλες αυτές τις νέες διοικητικές ενότητες; Και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στα οικονομικά των ήδη υπαρχουσών υπηρεσιών που λειτουργούν καθημερινά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εκτίμηση μου είναι ότι η αλλαγή που προωθείται μέσω νομοθετικής ρύθμισης σχετικά με την απορρόφηση των νομικών προσώπων από τους Δήμους, έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή. Βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι διατάξεις του νόμου έχουν τεθεί σε διαβούλευση, αλλά οι Δήμαρχοι διανύουν περίοδο προεκλογικού αγώνα. Πέραν τούτου σε τρεις μήνες κλείνει η διαχειριστική περίοδος και θα ανακύψουν σημαντικά προβλήματα ως προς την ομαλή μετάβαση. Όπως για παράδειγμα, ζητήματα ταμειακά και χρηματικών υπολοίπων, συβάσεις έργων και προμηθειών που είναι σε εξέλιξη, αλλά και θέματα που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα των υπάλληλων που απασχολούνται σε αυτά τα νομικά πρόσωπα. Θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει χρόνο ώστε να επανεξετάσουμε τη σκοπιμότητα και τα οφέλη αυτής της αλλαγής και να τεκμηριωθεί με διαβούλευση ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μια οικονομία κλίματος για την διαχείριση των πόρων και για την εξοικονόμηση προσωπικού.
Ερ.: Δέκα και πλέον χρόνια μετά την είσοδο μας στην «εποχή των μνημονίων», η οικονομική κρίση χτυπάει για μια ακόμη φορά την πόρτα μας, αυτήν τη φορά μέσω της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω της ακρίβειας που φέρνει ο πληθωρισμός κ.λπ. Πώς μπορεί ο Δήμος όχι μόνο να αντέξει τα επόμενα χρόνια αλλά και –αν μπορεί– να ανακουφίσει τους δημότες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι γεγονός ότι η τετραετία που πέρασε ήταν δύσκολη, καθώς η υγειονομική και ενεργειακή κρίση άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της. Είναι σαφές ότι επηρέασε και τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας και καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια με το οικονομικό μου επιτελείο για να καταστεί βιώσιμος ο προϋπολογισμός του Δήμου. Αξιοποιήσαμε στο έπακρο όλες τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, συμμαζέψαμε τις δαπάνες μας, κρατώντας συγχρόνως όλα τα δημοτικά τέλη χαμηλά, πολλά εξ αυτών μάλιστα μειώθηκαν, όπως τα τέλη κοινοχρήστων, τα τέλη διαφήμισης κ.α.
Παράλληλα προσπαθούμε με έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων όπως το κλειστό κολυμβητήριο, το 12ο δημοτικό σχολείο, το σχολικό συγκρότημα Περιγιαλίου, το κλειστό γυμναστήριο Αμυγδαλεώνα κ.α. να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος. Ενώ παράλληλα κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς για την ολοκλήρωση της ενεργειακής κοινότητας, ένα έργο που όπως προανέφερα θα μηδενίσει το ενεργειακό κόστος του οδοφωτισμού και πολλών δημοτικών κτηρίων, ενώ θα δοθεί δωρεάν ρεύμα σε 2500 νοικοκυριά. Τα χρήματα δε που θα εξοικονομηθούν, θα δοθούν σε παροχές ή θα αξιοποιηθούν για την μείωση των δημοτικών τελών. Εκτός από τα παραπάνω η διοίκηση Μουριάδη έχει έτοιμα πολλά έργα που εντάσσονται σε αυτό που χαρακτηρίζουμε «πράσινη μετάβαση». Έργα ενεργειακής αναβάθμισης και άλλων δημοτικών κτηρίων, αλλαγής του οδοφωτισμού με led, έργα βιοκλιματικής παρέμβασης και ανάπλασης πλατειών, έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο, έργα που μειώνουν το λειτουργικό κόστος ζημιογόνων υπηρεσιών.
Ερ.: Με φόντο όλες τις παραπάνω δυσκολίες που επιβάλλει η νέα πραγματικότητα, ποιο είναι το μέλλον του Πολιτισμού και του Αθλητισμού για τον Δήμο μας; Στο ρωτάω, διότι πέρα από τα Οικονομικά, ήσουν και παραμένεις δραστήριος ως μέλος συλλόγων που προάγουν τις αξίες αυτές μέσα από διοργανώσεις, όπως το Wood Water Wild Festival, το Kavala Night City Run κ.ά. Είναι εφικτή η συνέχισή τους μέσα σε αυτό το νέο «σφιχτό» οικονομικά πλαίσιο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός ήταν και παραμένουν προτεραιότητες της διοίκησης Μουριάδη, αλλά και εμού προσωπικά. Η ενασχόληση με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μέσα από τις συλλογικότητες και τον εθελοντισμό, διατηρούν αστείρευτη την αγάπη μου για αυτά και έντονη την διάθεση να προσφέρω και να συνδράμω από τη θέση πλέον του αντιδημάρχου. Όποτε μου δόθηκε η ευκαιρία στήριξα δράσεις πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και φρόντισα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στον προϋπολογισμό για τον πολιτισμό και για την οικονομική ενίσχυση Πολιτιστικών-Αθλητικών συλλόγων, καθώς επίσης για την χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ και της Δημωφέλεια.
Ως διοίκηση υλοποιούμε μια σειρά από έργα που έχουν άμεση σχέση με την ανάδειξη και προβολή του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η αναβάθμιση των υποδομών της Δημοτικής πινακοθήκης, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Φρουρίου Καβάλας και του θέατρου που βρίσκεται εκεί, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού κέντρου, ο εκσυγχρονισμός του Πηλοθεραπευτηριου Κρηνίδων, η κατασκευή νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων, η αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων του αλήτικου κέντρου Καλαμίτσας, η μελέτη για νέο κλειστό γυμναστήριο στο Περιγιάλι, η ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου κ.α. είναι ορισμένα από αυτά. Παράλληλα ενδυναμώνεται το φεστιβάλ Φιλίππων, συνεχίζεται ανανεωμένο το cosmopolis, δυναμώνουν δράσεις όπως το Wood Water Wild Festival και το Άδοντες και ψάλλοντες, καθώς και πολλές άλλες αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις της Δημωφέλεια και διαφόρων συλλόγων του Δήμου μας.
Ερ.: Μίλησέ μας λίγο για τη σχέση και τη συνεργασία σου με τον Θόδωρο Μουριάδη… Εντάχθηκες στη διοικητική ομάδα, αναλαμβάνοντας το νευραλγικό πόστο των Οικονομικών δίχως να έχετε πρότερη συνεργασία και σήμερα, έχεις αποφασίσει να συνεχίσεις μαζί του. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του που έχεις εκτιμήσει και τα οποία θεωρείς ότι τον ξεχωρίζουν έναντι των πολιτικών του αντιπάλων;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τον Θόδωρο Μουριάδη είχαμε γνωριστεί στον παρελθόν όταν αυτός ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και εγώ πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιάς Καβάλας. Ήταν η περίοδος που ολοκληρώναμε με τα μέλη του συλλόγου την αναστήλωση του Νερόμυλου Παλιάς Καβάλας. Είχαμε μια σύντομη συνεργασία τότε, αλλά μου ήταν εύκολο να διακρίνω την ευαισθησία του για τον πολιτισμό, την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως αντιδήμαρχος στην διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών, η συνεργασία μας ήταν εκ των πράγματων πολύ στενή. Εκεί διαπίστωσα τα ιδιαίτερα χαρίσματα που έχει πρωτίστως ως άνθρωπος και φυσικά ως Δήμαρχος. Πρόκειται για έναν ακέραιο χαρακτήρα, έναν άνθρωπο έντιμο και ηθικό. Τον διακρίνει η εργατικότητα και το πάθος του για προσφορά. Έχει πολλά όνειρα για την πόλη μας, έχει όραμα, έχει σχέδιο. Σε ότι αφορά την δική μας συνεργασία, ήταν ειλικρινής και θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω « ντόμπρο». Τήρησε όσα είχαμε συμφωνήσει να πράξουμε για την ανασύσταση της οικονομικής υπηρεσίας, δεν λύγισε ούτε δίστασε όταν δεχθήκαμε λυσσαλέα επίθεση, έντονη πολιτική και «παραπολιτική» πίεση. Αν μη τι άλλο ήταν υποχρέωση μου να αποδεχτώ την πρόταση του για να ενταχθώ στην παράταξη του και να συνεχίσω μαζί του το πολύ σημαντικό έργο που εχουμε ξεκινήσει. Για έμενα είναι τιμή να συστρατευτώ δίπλα στον Θόδωρο Μουριάδη.
Ερ.: Η προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της• λίγες μόνον μέρες μάς χωρίζουν από τις κάλπες του Οκτωβρίου… Θεωρείς ότι έγινε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων ή η ατζέντα εξαντλήθηκε σε εντυπωσιασμούς και συνθήματα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σε γενικές γραμμές η προεκλογική περίοδος κυλάει σχετικά ομαλά. Ωστόσο δεν έλειψαν και προεκλογικές «παραφωνίες» ορισμένων και αναφέρομαι στην προσπάθεια τους να διοχετεύσουν ψευδείς ειδήσεις, ακολουθώντας ένα παλαιοκομματικό μοντέλο. Η αλήθεια είναι ότι ακούστηκαν πολλά. Ακούστηκαν σοβαρές προτάσεις, αλλά και υπερβολές. Στα ζωτικά θέματα του Δήμου μας, οι περισσότεροι επαναλαμβάνονταν και οι προτάσεις ήταν πανομοιότυπες. Μου προκάλεσε αρνητική εντύπωση η ευκολία με την οποία ορισμένοι εκ των υποψηφίων παρουσίαζαν ανεφάρμοστες προτάσεις και προπάντων μη κοστολογημένες. Στην προσπάθεια τους επίσης να προσελκύσουν ψηφοφόρους αναλώθηκαν αφειδώς σε υποσχέσεις για παροχές χωρίς όμως να είναι ξεκάθαροι από πού θα βρουν τα χρήματα. Όταν ερωτήθηκαν δε, αρκέστηκαν σε γενικότητες. Το θεωρώ μεγάλο λάθος, γιατί στους πολίτες πρέπει να λέμε μόνο την αλήθεια, ειδάλλως θα το συναντήσουμε μπροστά μας κάποια στιγμή στο μέλλον.
Σε ότι αφορά την δική μας παράταξη, τον «σύγχρονο Δήμο», αποφύγαμε την τοξική αντιπαράθεση και εστιάσαμε στα πεπραγμένα μας και στο πρόγραμμα μας. Κοιτάξαμε κατάματα τους δημότες και με ειλικρίνεια προβάλαμε το πλούσιο έργο της προηγουμένης θητείας και τους ενημερώσαμε για πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων που όταν ολοκληρωθεί, η Καβάλα θα είναι διαφορετική, πλήρως ελκυστική και λειτουργική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Ερ.: Σε περίπτωση που εκλεγείς εκ νέου Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας, ποιο θα είναι το προσωπικό σου «στοίχημα» για την πενταετία 2023-2027;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για την πενταετία που ακολουθεί έχω θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση των ψηφιακών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής. Την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πληρωμών και των ηλεκτρονικών αιτημάτων, την ηλεκτρονική έκδοση και πληρωμή των κλήσεων της Δημοτικής αστυνομίας και των τελών λαϊκής αγοράς, την εγκατάσταση νέας εφαρμογής στις αθλητικές εγκαταστάσεις και την δημιουργία μητρώου αθλούμενων.
Ωστόσο οι αλλαγές που έχουμε ήδη προωθήσει, είναι πρωτοπόρες και αποτελούν τομή για την οικονομική υπηρεσία. Δεν είναι όμως οι μόνες, καθώς σχεδιάζουμε να εγκαταστήσουμε στο άμεσο μέλλον και άλλα ψηφιακά εργαλεία τα οποία θα αλλάξουν εντελώς την λειτουργεία της οικονομικής υπηρεσίας και γενικότερα των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου. Το στοίχημα λοιπόν για εμένα είναι να αξιοποιηθούν κατάλληλα όλα αυτά τα εργαλεία, ώστε ο καθορισμός των τελών να γίνεται με ορθολογικό, δίκαιο και προπάντων με ανταποδοτικό τρόπο για τους δημότες.
Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, θα κινηθούμε συντονισμένα σε τρεις άξονες.
1. Αναζήτηση ανείσπρακτων εσοδών (π.χ. ανείσπρακτα τέλη, αρχείο μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων )
2. Εκμετάλλευση αναξιοποίητων πηγών εσόδων (π.χ. μισθώματα, κοιμητήρια)
3. Μείωση ελλείματος στο ισοζύγιο εσόδων εξόδων κοστοβόρων υπηρεσιών (π.χ. κολυμβητήριο, οδοφωτισμός, άρδευση κλπ).
Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό για την ανεύρεση και αύξηση των εσοδών μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τα τακτικά μας έσοδα, σε περισσότερες κοινωνικές παροχές, σε επενδύσεις κλπ.
Οι προκλήσεις και απαιτήσεις της εποχής σε συνδυασμό με τους στόχους που θέσαμε στο πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας, δεν μας δίνουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές. Ο «Σύγχρονος Δήμος» και η ψηφιακή αναβάθμιση είναι μονόδρομος για την διοίκηση Μουριάδη. Θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομικής υπηρεσίας και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον πολίτη.