ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Γενική Συνέλευση στη Νέα Καρβάλη, την Τετάρτη 18 Απριλίου, για την έντονη νέφωση που προκάλεσε η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων

Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Απριλίου (ώρα 7μμ) στο Πολύκεντρο της Νέας Καρβάλης με αφορμή τη θολότητα στην ατμόσφαιρα που προκαλείται από την Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρβάλης κ. Νίκος Γκίκας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας έγινε αποδέκτης πολλών παραπόνων από τους κατοίκους.

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχει τις τελευταίες μέρες μία έντονη θολούρα, μία έντονη νέφωση, από την πλευρά του εργοστασίου λιπασμάτων και επειδή κάθε χρόνο κάνουμε τη Γενική Συνέλευση, επικεντρωνόμαστε στο μεγάλο θέμα του περιβάλλοντος. Η Νέα Καρβάλη περικλείεται από χημικές βιομηχανίες άρα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και να προσέχουμε για να έχουμε. Το τελευταίο διάστημα μ’ αυτήν τη νέφωση υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο. Θα φωνάξουμε κάποιους ειδικούς, θα είναι παρούσα η δήμαρχος και γενικά όλοι οι κάτοικοι του χωριού για να ενημερωθούν και να δούμε με τι τρόπο μπορούμε να πιέσουμε το εργοστάσιο για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μας».

ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ Β.Φ.Λ.

Για το αν υπήρξε συνάντηση με τους αρμόδιους του εργοστασίου είπε ότι «έχω συχνή επαφή μαζί τους. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά. Έχουμε μία συνεργασία με τις επιχειρήσεις αυτές, η οποία είναι στην ανησυχία μας πάνω στο περιβαλλοντολογικό θέμα. Πρέπει να συνυπάρχουμε με τις βιομηχανίες, η τεχνολογία είναι δίπλα μας, δεν είναι εύκολο να τις αποχωριστούμε και αυτό που ζητάμε από την πρώτη στιγμή είναι να μας σέβονται περιβαλλοντολογικά. Η Νέα Καρβάλη είναι από τα διαμερίσματα της Ελλάδας που πληρώνει πολύ ακριβά το τίμημα αυτό».

ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ

Για τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δήλωσε ότι «στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας υπάρχουν μηχανήματα αλλά έχουμε κάποιο θέμα γιατί ζήτησα τις τελευταίες μετρήσεις και μου είπαν ότι έχει πρόβλημα το μηχάνημα. Δεν έχουμε μετρήσεις. Εμείς όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση, μέσω του Δήμου και της Δημωφέλεια εγκαταστήσαμε ένα μηχάνημα στο κέντρο του χωριού, οι μετρήσεις του οποίου ήταν πάρα πολύ χαμηλές. Δεν έχει καμία σχέση με τα όρια. Όταν προτού 2-3 μήνες πάλι είχαμε ένα έντονο φαινόμενο, επικοινώνησα με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και πήρα κάποιες μετρήσεις οι οποίες είναι τόσο πολύ χαμηλές σε σχέση με τα όρια –αν τα όρια είναι 100, είμαστε στο 2, στο 3 στο 4, άντε στο 10. Είναι τόσο χαμηλά. Βέβαια, κάποια στιγμή που είχα κάνει μια συζήτηση με κάποιον –να μην πω το όνομα αυτήν στιγμή- μου είχε πει ότι αν φτάσουν οι τιμές στα όρια, θα έχουμε πάθει κάτι ήδη από τη μυρωδιά και μόνο, από τις οσμές. Άρα τα όρια είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν έχουμε άλλες πηγές μέτρησης, τώρα θα ανακοινώσει και η δήμαρχος κάποια πράγματα, κάποιες ενέργειες που έχει κάνει για να έχουμε και εμείς τις μετρήσεις μας και να δούμε τι θα κάνουμε, να δούμε πώς θα πορευθούμε».

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι γενικό. Όπως είπε «είναι όλα μαζί. Η δυσοσμία,  η θολούρα, η ατμόσφαιρα. Το οπτικό επιδεινώνει το οσμικό. Η οπτική ρύπανση μας κάνει και επικεντρωνόμαστε στο θέμα της όσφρησης. Το πρόβλημα υπάρχει διότι είναι χημικές βιομηχανίες. Δεν είναι δύο απλά εργοστάσια, είναι χημικές βιομηχανίες. Άρα δεν μπορεί να μην έχουμε όσφρηση, δεν μπορεί να μην έχουμε ρύπανση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και τα όρια, βέβαια, δεν σημαίνουν και κάτι. Και η συνεχόμενη ρύπανση, έστω και μικρή, όταν είναι συνεχόμενη έχει επιπτώσεις, δεν είναι κάτι το αθώο. Οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης είναι πάρα πολύ υπομονετικοί στα θέματα που άλλοι κάνουν επανάσταση. Οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης έχουν μάθει να συμβιώνουν μ’ αυτά τα προβλήματα αλλά δυστυχώς το θέμα τελευταία επιδεινώθηκε και θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, να μας ενημερώσει και η Επιχείρηση τι θα κάνει. Παράδειγμα, εμένα κατ’ ιδίαν ο  υπεύθυνος της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων κ. Γιαννίκος με ενημέρωσε ότι έχουν πάρει έγκριση για να τοποθετήσουν κάποια πλυντήρια, τα οποία έχουν παραγγελθεί από την Ισπανία. Θα είναι έτοιμα περίπου στα τέλη Αυγούστου και θα κρατάει το 90% της σκόνης που περιφέρεται. Και υπάρχει ένα επόμενο βήμα, που θα είναι μια επένδυση της τάξης των 5-6 εκατομμυρίων, για να τοποθετηθούν κάποια άλλα φίλτρα. Όμως αυτά είναι στο μέλλον. Εμείς πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο, να ησυχάσει ο κόσμος».

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Για το ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για ατμούς και όχι για καπνούς, είπε ότι «μου το είπαν και μένα. Μου λένε ότι δεν είναι κάτι, είναι μόνο οπτικό. Αυτή είναι η ενημέρωση που έχω κι εγώ αλλά, χωρίς να αμφισβητώ αυτά που λέει η Βιομηχανία, κι ο κόσμος ο ίδιος είναι δύσπιστος. Μιλάμε γι’ αυτά που συμβαίνουν γενικά στην κοινωνία. Η Βιομηχανία λέει αυτά, θα πρέπει να ενημερώσει και τον κόσμο, πιθανόν να έχουμε και επιστήμονες στη Γενική Συνέλευση, για να ενημερώσουν τον κόσμο σχετικά με τα όρια, με τις μετρήσεις που έχουν γίνει. Για να ησυχάσει ο κόσμος, τουλάχιστον. Είναι πολύ δύσκολο ό,τι συμβαίνει, έχω τηλεφωνήματα στις 11 και τις 12 το βράδυ και με ρωτάνε τι γίνεται. Μετρήσεις έχω από τις 27 Δεκεμβρίου. Δεν ξέρω τα στοιχεία τους αλλά με όριο το 350 είναι 2,8 και 3,2 το μάξιμουμ. Το «πμ 10» με όριο το 50 είμαστε στο 9,6. Είναι πολύ χαμηλά αλλά για τις μετρήσεις που λέω τις πήραμε από το σταθμό του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και είναι από τις 27 Δεκεμβρίου που είχαμε θέμα και εκείνες τις μέρες».

ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Κλείνοντας, είπε για τη Γενική Συνέλευση ότι «πρέπει ο κόσμος της Νέας Καρβάλης να παραβρεθεί, αλλά και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Το κομμάτι του εργοστασίου είναι κάτι που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας, τουλάχιστον της ανατολικής Καβάλας. Όποιος θέλει μπορεί να παραβρεθεί, δεν έχουμε κάποιο μυστικό, ούτε να κρύψουμε ή να διαπραγματευτούμε κάτι. Θα πάμε για να επισημάνουμε το θέμα που υπάρχει, να μας ενημερώσουν οι ειδικοί και να δούμε που βαδίζουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *