«Βιώσιμη Στρατηγική Ανάπτυξης για το Δήμο Καβάλας» όπως την αναλύει ο δημοτικός σύμβουλος Τουλκίδης Δημοσθένης

Ο Δήμος Καβάλας κατέθεσε μία άλλη πρόταση διαφορετική στην Αναπτυξιακή Καβάλας στο πλαίσιο του προγράμματος Leader.  Η πρόταση αφορά την «Βιώσιμη Στρατηγική Ανάπτυξης» όπως την ανέλυσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τουλκίδης Δημοσθένης. Η παρουσίαση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα  και είχε αρκετή συμμετοχή ενώ δηλώσεις έκανε ο κ. Τουλκίδης.

« Πρόκειται περί ενός περιφερειακού επενδυτικού έργου το οποίο θα στοχεύσει σε αστικές περιοχές με συνολικό προϋπολογισμό 17.200.000 ευρώ. Φέτος εμφανίζεται μια ιδιαιτερότητα διότι τα χρήματα δε θα κατανεμηθούν σε όλους τους δήμους που θα προτείνουν κάποια έργα αλλά το πρόγραμμα θα έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Δηλαδή, θα ετοιμασθούν φάκελοι από τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της ΑΜΘ και από την Ορεστιάδα. Οι φάκελοι με συγκεκριμένο τρόπο βαθμολόγησης θα αξιολογηθούν και θα εξασφαλίσουν την υλοποίηση προτάσεών τους δύο μόνο δήμοι. Κάθε φάκελος που θα εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί με ποσό 8.600.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο  κατανομής των πόρων θα πω ότι η Κρήτη για παράδειγμα που δημοσίευσε πρώτη την πρόσκληση του προγράμματος τελικά δεν ακολούθησε την ανταγωνιστική μορφή και οι πόροι κατανέμονται αρκετά δίκαια. Ο δήμος Καβάλας πάντως προετοιμάσθηκε βάσει ενός ανταγωνιστικού προγράμματος το οποίο βαθμολογεί την ετοιμότητα των έργων κι άρα την ταχύτητα απορρόφησης, βαθμολογεί επίσης τη στρατηγική των έργων και των δράσεων σε ένα ποσοστό 75%.

Τώρα εμείς συνεργαζόμαστε με  την Αναπτυξιακή μια και Ένα σημαντικό θέμα, τόσο σε επίπεδο βαθμολογίας όσο και σε επίπεδο ουσίας, είναι η συνέργια. Το πρόγραμμα απαιτείται να υλοποιηθεί μέσω εταιρικού σχήματος φορέων της περιοχής. Το προαπαιτούμενο επομένως εξασφαλίζεται από τη διαβούλευση ενός και πλέον χρόνου αλλά και από το εταιρικό σχήμα, αποτελούμενο από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, τον ΟΛΚ, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, το ΤΕΕ ΑΜ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, έτσι ώστε τα έργα να διαθέτουν και τη σφραγίδα της προσβασιμότητας» τόνισε αρχικά.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Τώρα η πρόσκληση ήδη έχει δημοσιευθεί, η κατάθεση του φακέλου θα γίνει μετά την 8η Σεπτεμβρίου. Υπήρχε κάποιο θέμα με την αλλαγή του νόμου περί δημοσίων διαγωνισμών και συμβάσεων που ίσως προκαλέσει καθυστέρηση. Ωστόσο, ο δήμος είναι έτοιμος για την κατάθεση της προτάσεως χωρίς να είμαστε σίγουροι για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εντός του έτους. Επειδή η απορρόφηση είναι τεράστιο ζητούμενο από την περιφέρεια και την πολιτεία φαντάζομαι ότι οι διαδικασίες θα εξελιχθούν σχετικά σύντομα, προκειμένου τα ώριμα έργα να μπουν σε τροχιά υλοποίησης και χρηματοδότησης. Ένα έργο του δήμου για παράδειγμα είναι η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη και η πεζοδρόμηση δρόμων, για το οποίο υπάρχει ήδη ανάδοχος κι άρα η κατασκευή δύναται να αρχίσει αμέσως μετά την έγκριση».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Το πρόγραμμα μπορεί να αντλήσει πόρους και από άλλη πηγή χρηματοδότησης για τμήματα των προτεινόμενων έργων. Επίσης, έχουν κατατεθεί προτάσεις έργων προς ένταξη και στο ΠΕΠ ΑΜΘ. Ο δήμος επέλεξε να προετοιμάσει προσεκτικά τη στρατηγική του και διαβουλεύθηκε ευρύτερα. Εάν δεν εγκριθεί η πρότασή του τότε θα αναζητήσει άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Στο ερώτημα ποια η απάντησή του στην κριτική του Μ. Παπαδόπουλου και του Κ. Σιμιτσή σχετικά με την ευκαιρία και την καθυστέρηση της προετοιμασίας τόνισε. «Προσπαθούμε να μη χάσουμε την ευκαιρία ενός ανταγωνιστικού προγράμματος μέσω της άριστης κι ενδελεχούς προετοιμασίας και μέσω της συνέργιας με ένα άριστο εταιρικό σχήμα» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση