Κύριο άρθροΟικονομία

Αύξηση  στον κατώτατο μισθό πρέπει να συνδυαστεί και με αύξηση στο ΑΕΠ, δηλώνει ο φοροτέχνης – λογιστής Ντίνος Κλειτσιώτης

Με απόφαση της κυβέρνησης θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον φοροτέχνη λογιστή κ. Ντίνο Κλειτσιωτη, αυτή η αύξηση πρέπει να συνδυαστεί και με την αύξηση του ΑΕΠ. Ο κ. Κλειτσιώτης χαρακτήρισε κατ` αρχήν   θετικό το μέτρο.

Ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» για την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού που θα κινηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- πέριξ της περιοχής των 630 ευρώ, ενώ θα αυξηθεί περαιτέρω το καλοκαίρι του 2020 ώστε να προσεγγίσει τα 700 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αφού προηγουμένως ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των δανειστών που θα βρεθούν στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ήδη το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που έχει παραδοθεί στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εισηγείται ποσό αύξησης από 5% έως 10% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή αύξηση από 29,3 έως 58,6 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο, η αύξηση αναμένεται να «κλειδώσει» κοντά στην περιοχή των 50 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πλησίον των 630 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως για τους νέους έως 24 ετών η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, σχεδόν 120 ευρώ, καθώς ο υποκατώτατος μισθός (που θα καταργηθεί) αγγίζει τα 511 ευρώ.

Μετά την εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο θα ακολουθήσει η υπογραφή της εμβληματικής υπουργικής απόφασης, με την οποία θα αυξάνεται ο βασικός μισθός των 586,08 ευρώ και το βασικό ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ.

Ο νέος μισθός θα ισχύει από την υπογραφή της υπουργικής απόφασης δηλαδή από την 1η Φεβρουαρίου και θα επηρεάσει τουλάχιστον 400.000 μισθωτούς, οι μισοί εκ των οποίων αμείβονται με μισθούς 500 έως 600 ευρώ, ενώ άλλοι μισοί εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο.

Η αύξηση των κατώτατων αποδοχών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από επιδόματα και παροχές του ιδιωτικού τομέα, όπως το επίδομα γάμου, οι τριετίες, η τακτική επιδότηση ανεργίας, τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ, οι μισθοί της Κοινωφελούς Εργασίας και άλλων προγραμμάτων επιδοτούμενης απασχόλησης, οι απολαβές των εργαζόμενων με μερική απασχόληση κλπ.

Η ΑΥΞΗΣΗ

Ο κ. Κλειτσιώτης τόνισε ότι «Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναγγείλει την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου. Είναι κάποια μέτρα τα οποία παίρνονται σε θετική κατεύθυνση θα έλεγα αλλά πρέπει να τα συνδυάσουμε και με την αύξηση του ΑΕΠ μας. Όλα αυτά είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά και πάλι θα πω ότι πρέπει και η θέση της ΝΔ αυτή είναι, να έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ.

Εμείς λοιπόν ως ΝΔ έχουμε εξαγγείλει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσια από την  αύξηση του ΑΕΠ. Για παράδειγμα, αν φέτος, το 2019, έχουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% η αύξηση που θα δοθεί θα είναι 6%. Αυτή είναι η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ  κ. Μητσοτάκη. Θ α πρέπει να τα συνδυάσουμε και τα δύο. Και ο εργαζόμενος να πάρει κάποια αύξηση στο μηνιάτικο του, αλλά και να μην πλήξουμε και τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα.

Είναι ένα κρίσιμο σημείο με σωστό συνδυασμό. Θέλουμε αύξηση του ΑΕΠ και όφελος στον εργαζόμενο. Να μην έχουμε αντίθετα αποτελέσματα δίδοντας απλά μια αύξηση. Άρα είναι καίριο και κρίσιμο να ξέρουμε πόσο θα δίδεται αυτή η αύξηση».

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

Αν συνδυασθούν οι δύο παράμετροι τότε το όφελος θα είναι διπλό και για την ελληνική οικονομία και για την οικονομία του έλληνα εργαζόμενου τόνισε ο κ. Κλειτσιώτης,  θυμίζοντας ότι ο Έλληνας εργαζόμενος είδε τα τελευταία χρόνια μια μείωση των μισθών του και το γεγονός αυτό τον έφερε σε χρόνια – λαίλαπα για την ελληνική οικονομία.

«Θέλω να πιστεύω ότι σιγά σιγά θα μπαίνουμε στην κανονικότητα.  θέλω να πιστεύω ότι τα σωστά μέτρα σιγά σιγά θα επικροτούνται από όλους και ανεξάρτητα από πού βρίσκονται τα κόμματα θα επικροτούν.

Ο κατώτατος μισθός έχει θεσμοθετηθεί ως όφελος των νέων εργαζομένων ώστε να δοθεί ως κίνητρο. Ήρθε ο καιρός να καταργηθεί και να πάμε σε πλήρη εξομάλυνση μεταξύ νέων και παλιών εργαζομένων» τόνισε ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΆ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *