ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Αυτό που συνέβη στην Καβάλα είναι απαράδεκτο» δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Υπερβολικά χαρακτήρισε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καβάλα από την Διεύθυνση Υγείας, το Επιμελητήριο. Ο πρόεδρος του κ. Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ούτε συνωστισμός αλλά ούτε σύσταση, χαρακτηρίζοντας σκληρή την στάση της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Καβάλας, να βλέπουμε την επιβολή τέτοιων εξοντωτικών προστίμων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πρότερη σύσταση ή ενημέρωση προς τους επαγγελματίες που κατά την εκτίμηση των ελεγκτών δεν διατηρούσαν κάποιες προδιαγραφές στα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπήρχε συνωστισμός που για μας είναι το βασικό κριτήριο για να μπορέσει κανείς να καταλάβει ότι δεν τηρούνται ακόμη και τα πλαίσια του συνωστισμού σε ένα χώρο. Το να πηγαίνει και να γράφεις μία επιχείρηση γιατί είχε 2-3 σκαμπό στο μπαρ, έναν νόμο που εκδόθηκε Πέμπτη βράδυ και μεσολάβησε τριήμερο Αγίου Πνεύματος και πηγαίνεις Τρίτη βράδυ που δεν υπάρχει κόσμος, υπάρχουν 15 άνθρωποι και κάποια απλωμένα τραπεζοκαθίσματα χωρίς να υπάρχει συνωστισμός. Κι αντί να υπάρξει μία σύσταση και μία παρότρυνση ότι αυτό είναι λάθος, από μια δημόσια υπηρεσία που οφείλει να ενημερώνει τους επιχειρηματίες για τα μέτρα που υπάρχουν. Θεωρώ ότι είναι κάτι εντελώς σκληρό για τις επιχειρήσεις».

ΓΙΝΑΜΕ ΜΥΚΟΝΟΣ

Συνέχισε λέγοντας ότι «ξαφνικά γίναμε σε μια βραδιά Μύκονος, λες και αυτά τα δύο μικρά μαγαζιά που έχουν γραφεί και έχουν την ποινή του 1 μήνα κλείσιμο και 15 ημερών κλείσιμο, είναι καταστήματα που βρίσκονται στη Μύκονο κι έχουν κάποια εκατομμύρια ευρώ τζίρους. Μιλάμε για μικρές επιχειρήσεις, για μια περιοχή όπως η Καβάλα που δεν έχει τα δεδομένα του συνωστισμού που παρατηρήσαμε το Σαββατοκύριακο σε άλλες περιοχές, κυρίως νησιωτικές κι επομένως να ερχόμαστε να επιβάλλουμε σε ένα μικρό κατάστημα των 35-40 θέσεων ή των 150 θέσεων ένα τέτοιο εξοντωτικό πρόστιμο την επόμενη που επιβλήθηκε στη Μύκονο, νομίζω ότι κάτι άλλο επιδιώκουμε. Και δεν βλέπουμε την ουσία. Η αγανάκτηση, τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που έχω λάβει από χθες, δεν τα έχω πάρει σε όλο το διάστημα του τριμήνου του lock down. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες μου λένε «να πάμε να παραδώσουμε τα κλειδιά να ησυχάσουμε. Δεν χρειάζεται να μας κλείσουν κάποιοι με πρόστιμα. Ας κλείσουμε μόνοι μας». Αυτό που συνέβη στην Καβάλα την Τρίτη το βράδυ, το λέω ανοιχτά είναι απαράδεκτο. Την ίδια μέρα που είχαμε τη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, παρότρυνα στα στελέχη της υπηρεσίας όταν θα βγουν για ελέγχους να είναι λίγο προσεκτικοί, να είναι στις συστάσεις και παροτρύνσεις και όχι κατ’ ευθείας να αρχίσουν να γράφουν. Λες και τους είπαμε βγείτε και πάρετε κεφάλια. Αν θεωρούν κάποιοι ότι αυτό είναι σωστό κι έτσι βοηθάνε την περιοχή μας, νομίζω ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση. Και θα πρέπει να καταλάβουν και το ρόλο τους ως δημόσιοι λειτουργοί. Δεν είναι μόνο κατασταλτικός, να επιβάλλουν πρόστιμα και να κρύβονται πίσω από το γράμμα του Νόμου, αλλά με νουθεσία και παρότρυνση αυτά που πιθανόν δεν γνώριζε την αλλαγή κάποιας νομοθεσίας ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης, να τον παροτρύνουν με συστάσεις για αλλάξει κάποια δεδομένα. Κι αν μετά από 2-3 μέρες δεν έχει συμμορφωθεί τότε βλέπεις τι ακριβώς λέει και ο Νόμος.

Αλλά να βγούμε σε μία νύχτα να μοιράσουμε πρόστιμα και να μας μάθει όλη η Ελλάδα ότι μετά τη Μύκονο η Καβάλα κρατάει τα σκήπτρα, τότε να δώσω συγχαρητήρια σ’ αυτούς που το έκαναν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *