«Αυτό που γίνεται τώρα είναι αυτό που γίνεται κάθε φορά στην χώρα μας, περιμένουμε να συμβεί κάτι για να αντιδράσουμε» τονίζει ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Νίκος Δημόπουλος για το κρούσμα πανώλης
Δεν αποκλείεται η πανώλη των ζώων που εντοπίστηκε στην Θεσσαλία να μεταφερθεί και στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων κ. Νίκο Δημόπουλο πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι για να μην υπάρξει εξάπλωση της νόσου. Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος σε δηλώσεις του για το θέμα «αυτό που γίνεται τώρα είναι αυτό που γίνεται κάθε φορά στην χώρα μας, περιμένουμε να συμβεί κάτι για να αντιδράσουμε. Νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο σε θέματα νόσων ζώων καθώς αυτή η νόσος αφορά μόνο τα ζώα και δεν κολλάει στον άνθρωπο και το τονίζω αυτό για να μην φοβάται ο κόσμος από τα προϊόντα των ζώων. Προσπαθούμε αυτή την στιγμή να σταματήσουμε την μετάδοση κάνοντας ελέγχους, οι οποίοι φυσικά θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ πιο πριν με τον προσωπικό της τοπικής ΔΑΟΚ της περιοχής και περιμένουμε να δούμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η αρρώστια ώστε να μην μεταδοθεί περεταίρω. Υπάρχουν ζώνες καραντίνας στα 3 και στα 10 χιλιόμετρα, όπου δεν μπορούνε να βγάλουνε έξω τα ζώα τους, ταυτόχρονα όμως δεν χρηματοδότησαν τους ανθρώπους αυτούς ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν μέσα τα ζώα τους. Όταν κάποιος έχει ζώα και ειδικά ελευθέρας βοσκής δεν μπορεί να τα κρατήσει σταβλισμένα, πρέπει να έχει ζωοτροφές κι αν δεν έχει θα πρέπει να αγοράσει. Ίσως κάποια στιγμή και αν υπάρχουν χρήματα, οι άνθρωποι αυτοί να χρηματοδοτηθούν όπως είχε γίνει και το 2013 με την ευλογιά όπου είχαμε παρόμοια προβλήματα».
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ
Κλείνοντας ο κ. Δημόπουλος δήλωσε πως «όλη η χώρα στην ουσία προσέχει περισσότερο κι έτσι τώρα οι κτηνοτρόφοι προσέχουν διπλά. Όταν πηγαίνει ο κόσμος δίπλα σε τροφές, θα πρέπει να αποφεύγει να πλησιάζει πολύ διότι αυτές οι αρρώστιες όπως η πανώλη και η ευλογιά μεταδίδονται με ένα άγγιγμα, με τα λάστιχα των αυτοκινήτων με ζωοτροφές και όπως γίνεται κατανοητό είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσεις. Πιστεύω να υπάρχει προσοχή από τον κόσμο και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και ειδικά του υπουργείου στην Αθήνα να καταλάβουν ότι θα πρέπει οι ΔΑΟΚ να ενισχυθούν με κτηνιάτρους για να μπορούν να ελέγχουν αλλά και να προλαμβάνουν τα προβλήματα που υπάρχουν. Αλλιώς είναι να υπάρχει θέμα σε 2-3 μονάδες και αλλιώς είναι σε 16 μονάδες που ήταν μέχρι χθες και αύριο μπορεί να είναι πολλαπλάσιο».