Κύριο άρθροΠολιτική

«Αυτός που δεν πληρώνει θα υποστεί τις συνέπειες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ  Νίκος Ξανθόπουλος

Δηλώσεις έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ξανθόπουλος στον απόηχο της Λαϊκής Συνέλευσης  στο Ζυγό για το θέμα της ύπαρξης νιτρικών στο πόσιμο νερό.

Όπως  τόνισε αρχικά «Εμείς προσκληθήκαμε στην Λαϊκή Συνέλευση για να μιλήσουμε για τα νιτρικά. Το θέμα δεν έγινε γνωστό το Νοέμβριο του 2014 όπως μας είπαν αρχικά και αυτό το τονίζω για να αποσαφηνισθεί εκ πρώτης το τι ακριβώς έχει συμβεί. Η ΔΕΥΑΚ επομένως εκ του Καλλικράτη ξεκίνησε να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους από το 2011 ακόμη.

Τότε απορρόφησε η ΔΕΥΑ Καβάλας αυτή των Φιλίππων και από τότε αναλύει το νερό σε όλα τα όρια του Δήμου Καβάλας. Τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται στους αρμοδίους από τότε, στη Διεύθυνση Υγείας και στον ιστότοπο της ΔΕΥΑΚ,.

Αναφορικά με τα αίτια, ξέρουμε όλοι  ότι η αιτία των κακών είναι η αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων από τους αγρότες…  Το να κάνουμε μελέτες από την άλλη είναι εύκολο. Η ΔΕΥΑΚ έκανε σύσκεψη το καλοκαίρι παρουσία όλων των αρμοδίων με σκοπό τότε να δούμε τα αίτια των νιτρικών. Τα νιτρικά δεν έρχονται με τον αέρα παρά από την αλόγιστη χρήση των λιπασμάτων.

Δημιουργείται πρόβλημα στο νερό που πίνουν και αρδεύουν. Άρα  το να κάνουμε και άλλη μελέτη για να αποδείξουμε τα αυτονόητα δεν έχει νόημα. Τα νιτρικά έχουν αιτία». ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Πρόσθεσε δε πως «Πρόβλημα δεν υπάρχει ενώ και ο νομίατρος είπε ότι τα όρια των νιτρικών στο πόσιμο νερό του Ζυγού δεν είναι επικίνδυνα. Τα όρια επιτρέπουν να καταναλωθεί το νερό. Αυτή η ανάλυση που γίνεται είναι πιστοποιημένη όπως και η δειγματοληψία.

Φθάσαμε λοιπόν να αμφισβητούμε και τα αυτονόητα. Θα τρελαθούμε;».

Ο κ. νομίατρος τόνισε σαφέστατα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο νερό που καταναλώνεται. Απλά επειδή μπορεί να προκύψει πρόβλημα στο μέλλον για αυτό και ίδιος ζήτησε να παρθούν μέτρα.

Τα παραπάνω τουλάχιστον επεσήμανε με θέρμη   ο κ. Ξανθόπουλος ο οποίος επέμενε ότι όλα γίνονται επειδή κάποιοι έχουν στόχο τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ

«Ό,τι και αν κάναμε δεν κάλυψε τους πολίτες εκεί. Στόχος ήταν να χτυπήσουν τον Ξανθόπουλο και τη ΔΕΥΑΚ. Το νερό για χρήση είναι απολύτως ασφαλές. Και αυτό το λέει η υπηρεσία που κάνει τις μετρήσεις,. Εκτός και αν κάνουμε σπέκουλα. Και τότε ήρθαν και οι αιτιάσεις και Των δημοτικών συμβούλων κ. κ. Παππά, και  Παπαδόπουλου και όλων των άλλων.

Ακούγονται διάφορα όπως μέχρι και το ότι ο Δήμος  Καβάλας έχει λεφτά και πρέπει να ενισχύσει οικονομικά τη ΔΕΥΑΚ. Πως θα γίνει αυτό όμως νόμιμα;  Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Και το πρόβλημα είναι οι ποσότητες και όχι η ποιότητα του νερού. Επειδή ασχολούμαστε με τη νομιμότητα πρέπει να τονίσουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η κοινότητα αντλεί 500 κυβικά την ημέρα, εμείς γράφουμε 300 και μετά τον Μάιο θέλουμε 1600 κυβικά. Τα ρολόγια μας όμως γράφουν και πάλι 300. Άρα οι επιπλέον ποσότητες που πηγαίνουν; Ας σκεφτούμε τι γίνεται. Δηλαδή από τη μια μπορούμε να δώσουμε άδεια εκμετάλλευσης εμφιάλωσης νερού και από την άλλη να μιλάμε για μη κατάλληλο νερό.

Το πρόβλημα αφορά Ζυγός, Κρηνίδες, Φιλίππους.  Εκτέθηκα πάρα πολλές φορές. Πρέπει να ξέρουμε καλά το θέμα και ν α κάνουμε σωστές κινήσεις. Το νερό είναι ασφαλές. Τώρα αντιδράσεις και αν υπάρχουν το σημαντικό είναι ότι το νερό κλέβεται…..

Εμείς καταγράφουμε αυτά που πρέπει αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι κάτι δεν πάει καλά» επεσήμανε ο κ. Ξανθόπουλος.

ΑΟΡΙΣΤΙΕΣ

Την ίδια ώρα βέβαια ως «αόριστες» κρίνουν οι κάτοικοι του Ζυγού τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας για τις «τσιμπημένες» τιμές στα νιτρικά άλατα που παρατηρούνται στο νερό που πίνουν τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη στον απόηχο της Λαϊκής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στο χωριό.

Ο κ. Ξανθόπουλος τόνισε πως «Κάνουμε προσμίξεις υδάτων, κατεβάζουμε τα όρια των νιτρικών αλλά στο μέλλον μπορεί να υπάρξει πρόβλημα για αυτό από τώρα κάνουμε αυτά που πρέπει. Μέχρι τώρα κάναμε εξάλλου πολλά. Και υπήρχαν αυτοί που είναι στο κίνημα του δεν πληρώνω και αυτοί που λεν ότι δεν κάναμε τίποτα.

Εμείς όμως έργο κάναμε. Κάναμε γεωτρήσεις σε 15 σημεία για πιθανή ύπαρξη νερού. Επίσης κάναμε και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες που αφορούν τη λίμνη Βοϊράνη. Κάναμε γεώτρηση και κάναμε και απεικόνιση πεδίου σε όλες τις γεωτρήσεις και στα αντλιοστάσια. Και για να ξέρουμε τι μας συμβαίνει. Όταν η ΔΕΥΑΚ δουλεύει σωστά ξέρει να προτείνει και σε διορθωτικές κινήσεις στο Δ.Δ. Ζυγού για να κάνουμε άμεσα αυτά που έπρεπε. Και είναι ενήμερος ο πρόεδρος για τις κινήσεις μας. Όλοι ήξεραν για τις μετρήσεις, όλοι ήξεραν τι βρήκαμε κάτω. Πάμε και σε μια ακόμη γεωφυσική έρευνα για να δούμε πιθανά σημεία υδροφορίας. Και θα κάνουμε και άλλες 4 γεωτρήσεις για να λύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα.  Είμαστε σε ετοιμότητα αν υπάρξουν χρήματα να πάμε σε αξιοποίηση της λίμνης Βοιράνης. Αν κάποιος κρίνει ότι αυτά είναι λίγα εγώ να κριθώ.

 

 

Πιεστήκαμε αλλά αυτοί που διατυπώνουν άποψη λένε διάφορα. Εμείς κάνουμε ότι πρέπει. Για αυτό και επιμένω ότι υπάρχει στόχευση στο πρόσωπο μου. Η ΔΕΥΑΚ εφαρμόζει πολιτικές που αφορούν στο σύνολο του Δήμου Καβάλας. 400 χιλιάδες το 2017 έδωσε η ΔΕΥΑΚ για έργο εντός του Δήμου ενώ πληρώνουμε χρέη προς τη ΔΕΗ και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό μέχρι σήμερα. Προσεκτικά προχωράμε και δεν υποκύπτουμε σε κανέναν. Είχαμε και ξεβράκωμα από τον δημοτικό σύμβουλο  κ. Παππά. Θα ακούσουμε και άλλα…. Και αν ο κάτοικοι δεν πληρώσουν εμείς θα κάνουμε ότι προβλέπει η νομοθεσία. Αυτός που δεν πληρώνει θα υποστεί τις συνέπειες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *