Κύριο άρθροΟικονομία

Αυξημένα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για μεγάλη μερίδα φορολογουμένων σύμφωνα με το φοροτέχνη λογιστή Ντίνο Κλειτσιώτη

Από τη Δευτέρα αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία όπου διαπιστώθηκε μία αύξηση για κάποιους ιδιοκτήτες λόγω του ότι δεν ισχύουν πλέον κάποιες φοροαπαλλαγές. Ο πρώην βουλευτής φοροτέχνης λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης σημείωσε πως όσοι δεν πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ η Εφορία θα προχωρήσει σε κατάσχεση λογαριασμών.

Συγκεκριμένα ο κ. Κλειτσιώτης ανέφερε πως «από τη Δευτέρα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για αυτούς που έχουν ακίνητη περιουσία. Είναι γεγονός ότι τα νέα εκκαθαριστικά για μια μεγάλη μερίδα φορολογουμένων είναι αυξημένα. Αυτό έγινε γιατί αφενός μεν τα μη ηλεκτροδοτούμενα ενώ είχαν έκπτωση 20% αυτή καταργήθηκε, αλλά και η ακίνητη περιουσία ενώ ήταν αφορολόγητη μέχρι 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία, δυστυχώς κατέβηκε στις 200.000 αντικειμενική αξία. Αυτό είναι το αποτέλεσμα, πολλά εκκαθαριστικά είναι αυξημένα και μάλιστα κατά πολύ».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επίσης ανέφερε ότι «Οι επιχειρήσεις που έχουν ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και εκεί έγινε μια αύξηση μεγάλη για τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο δεν βοηθάει καθόλου μα καθόλου την επιχειρηματικότητα, κάτι το οποίο είναι επιβαρυντικό για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας μας. Υπάρχουν παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία πληρώνει πάνω από 1.000 με 1.500 ευρώ η κάθε επιχείρηση η οποία έχει ακίνητη περιουσία. Δυστυχώς αυτά τα οποία είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα καταργήσει το φόρο που τον έλεγε άδικο ως αντιπολίτευση που θα έπρεπε να καταργηθεί, δυστυχώς βλέπουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, να επιβαρύνονται οι πολίτες με επιπλέον φόρους. Είναι κάτι το οποίο ο κόσμος το νιώθει σήμερα στο πετσί του που μπαίνει στο ίντερνετ να δει το εκκαθαριστικό του, όπως και αυτοί που προσέρχονται στους φοροτέχνες λογιστές για να εκτυπώσουν την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, παρατηρούν ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ. Είναι και μια μεγάλη μερίδα που είναι στα περσινά σχεδόν επίπεδα».

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Κληθείς να σχολιάσει τι επιπτώσεις θα υπάρξουν για αυτούς που δεν θα τον πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν, σημείωσε πως «οι επιπτώσεις αυτές είναι συγκεκριμένες. Η εφορία έχει αρχίσει και κάνει κατάσχεση λογαριασμών και δεν είναι φαινόμενο του σήμερα αυτό, εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει επιταχυνθεί αυτή τη διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών. Για αυτό θα συμβούλευα τους μισθωτούς, συνταξιούχους και γενικά τους πολίτες να πάνε να κάνουν ένα λογαριασμό ακατάσχετο που έχουν δικαίωμα, οπότε μέχρι 1.000 ευρώ που είναι το ποσό του ακατάσχετου να μην έχουν πρόβλημα. Μπορούν όμως οι φορολογούμενοι στους οποίους έχει έρθει ο ΕΝΦΙΑ τους ενώ είναι πέντε οι δόσεις εάν καταστεί ληξιπρόθεσμη η πρώτη μπορεί να πληρωθεί σε 12 δόσεις, φυσικά έχοντας κάποια προσαύξηση με επιτόκιο στο 0,73%».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *