«Ας προχωρήσει η εφαρμογή της λίστας χειρουργείων για να σχηματίσουμε εικόνα» δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξενοφών Κροκίδης

Ξεκίνησε η εφαρμογή της λίστας χειρουργείου στο Νοσοκομείο Καβάλας ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα μπει από αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κροκίδης τόνισε πως σταδιακά ξεκίνησε η διαδικασία που θα βελτιωθεί με το πέρας του χρόνου.

Όπως τόνισε αρχικά «Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες της διοίκησης του Νοσοκομείου ξεκίνησε η λίστα χειρουργείων. Ήδη έχουν ανεβεί τα πρώτα κωδικά στοιχεία στο διαδίκτυο και άρα μιλάμε για συνολική προσπάθεια της διοίκησης, των γιατρών και των διοικητικών υπαλλήλων.

Θα ξεκινήσει η εφαρμογή της λίστας, αλλά οι ασθενείς με τα προβλήματα τους είναι προγραμματισμένο να κάνουν κάποιες προγραμματισμένες κινήσεις. Γενικά πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί το νέο αυτό σύστημα, να δούμε που υπάρχουν προβλήματα, που υπάρχουν κενά ενδεχομένως, να κάνουμε τις βελτιώσεις που πρέπει και να προχωρήσουμε».

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Η λίστα είναι ένα δημιούργημα του υπουργείου Υγείας, το οποίο ωστόσο το στήριξε ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας όπως επεσήμανε ο κ. Κροκίδης.

«Είναι δύο οι στόχοι αυτού του ζητήματος της λίστας χειρουργείου. Αφενός μιλάμε για τον πρώτο στόχο που είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και αφετέρου μιλάμε για έναν ακόμη στόχο, αυτό της μείωσης της σειράς αναμονής των ασθενών μια και συνεχώς μεγαλώνουν. Και αυτό γιατί ίσως και να παρεμβάλλονταν περιστατικά που δεν έπρεπε. Θα δούμε αν όντως οι στόχοι καλύπτονται.

Βέβαια για να μειωθούν οι αναμονές πρέπει να υπάρχουν και γιατροί και αίθουσες χειρουργείων αλλά και κύρια πρέπει να υπάρχουν αναισθησιολόγοι. Δεν μπορούν οι συνάδελφοι μας να κλονοποιηθούν για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Έχουν ξεπεράσει έτσι και αλλιώς τα όρια τους, επομένως δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο αν δεν ληφθεί υπόψη αυτή η παράμετρος.

Και το λέω αυτό εγώ με μια ειδικότητα που δεν χρειάζεται τους αναισθησιολόγους. Αν θέλουμε να μειωθούν τα ραντεβού κύρια στην οφθαλμολογική πρέπει να αυξηθούν τα ραντεβού στις οφθαλμολογικές αίθουσες. Γιατί μπορεί να έχεις τις αίθουσες, δεν έχεις όμως τα εργαλεία.

Και όταν λέω εργαλεία εννοώ τους εργαζόμενους.  Γιατρούς, νοσηλευτές, εργαλιοδότες. Ξεκινάμε και θα δούμε πως θα πάει η λίστα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΕΙΔΕ…

Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη «επειδή το υπουργείο Υγείας είδε ότι υπάρχει περίπτωση κάποια περιστατικά να χαρακτηριστούν ως επείγοντα για να ξεφύγουν από την λίστα και για αυτό θα προσπαθήσει να βρει λύση και στα επείγοντα. Δηλαδή, ποιος χαρακτηρίζει ένα περιστατικό επείγον; Ο ένας γιατρός; Θα δούμε τι θα μας πει το υπουργείο.

Τώρα εμείς εδώ στο Νοσοκομείο της Καβάλας, σε ό,τι αφορά τις αναμονές είχαμε προβλήματα μόνο με ορισμένες ειδικότητες παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι χειρουργούν σχεδόν καθημερινά. Αλλά τα περιστατικά είναι αρκετά. Για παράδειγμα έχουμε πληθώρα στην οφθαλμολογική. Όταν πάλι στη γειτονική Δράμα δεν υπάρχει καμία χειρουργική αντιμετώπιση, όταν και οι γειτονικοί νομοί δεν έχουν αυτό που θέλουν οι εκεί ασθενείς, όλοι θα έρθουν στην Καβάλα και θα πολλαπλασιασθεί μοιραία η αναμονή.

Και όλα αυτά όταν η Οφθαλμολογική Κλινική της Καβάλας είναι μια κλινική υπόδειγμα. Με ικανό αριθμό γιατρών. Τέσσερεις  βάσει του οργανογράμματος και μια σε προσωποπαγή θέση.  Όλες οι άλλες κλινικές έχουν λιγότερους γιατρούς από το οργανόγραμμα. Άρα εμείς θέλουμε λειτουργούς για να μειώσουμε τα ραντεβού. Βέβαια θα χρειασθούν προσλήψεις και αλλού. Έχουμε μια προκήρυξη για παράδειγμα στη Δράμα που θα φέρει εκεί δύο γιατρούς για χειρουργεία. Άρα η αντιμετώπιση τω ν προβλημάτων είναι σύνθετη και τα λέω όλα αυτά για να γνωρίζει ο καθένας τι μας περιμένει.

Πρέπει όλοι να βοηθήσουν αλλά χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά που ξέρουμε,  θέλουμε και αγαπάμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε προς όφελος των πολιτών της περιοχής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση