ΕκδηλώσειςΚύριο άρθρο

Από 24 έως 26 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί στην Καβάλα συνέδριο τοπικής ιστορίας

Ο Δήμος Καβάλας ανέλαβε την διοργάνωση  του Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας  με θέμα  «Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918:  Από τη σύσταση του Ελληνικού Προξενικού Πρακτορείου στην Καβάλα έως τη λήξη της Β’ Βουλγαρικής Κατοχής της πόλης» που θα διεξαχθεί στην Καβάλα στο Ξενοδοχείο, «Λούσυ»  μεταξύ  24, 25 & 26 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό η Δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου σημείωσε ότι  με το συνέδριο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική ιστορία να παρουσιάσουν τις εργασίες τους και να μάθουν κάποιες πτυχές της τοπικής ιστορίας.  Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια των πετυχημένων συνεδρίων που διοργάνωσε  ο Δήμος Καβάλας, η Μητρόπολη και τι Ιστορικό Λογοτεχνικό Αρχείο  Καβάλας, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομίας της περιοχής καθώς και η αξιοποίηση επιφανών Καβαλιωτών, όπως και  της βιβλιογραφίας αλλά και της ανάδειξης και καταγραφής της ιστορίας του τόπου.  «Σκοπός του συνεδρίου είναι να γίνει κτήμα μέσω των πρακτικών στους Καβαλιώτες η ιστορία του τόπου» σημείωσε χαρακτηριστικά η δήμαρχος.  Στο συνέδριο θα γίει μία παρουσίαση ανακοινώσεων από το 1835 έως το 1918 ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα βραβευτεί ο αείμνηστος Νικόλαος Ρουδομέτωφ, ο άνθρωπος που κατέγραψε σημαντικές πτυχές της τοπικής ιστορίας οπόταν με την έναρξη του συνεδρίου θα τιμηθεί στο πρόσωπο του γιού του Βίκτωρα Ρουδομέτωφ.

ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ακολούθως ο ιστορικός κ. Χιόνης Κων/νος ανέφερε ότι το 1977 ξεκίνησαν να διοργανώνουν ιστορικά συνέδρια στην καβάλα που αρχικά ανέλαβε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος , που είχαν την μορφή συμποσίων. Το δεύτερο έγινε το 1985 σε συνεργασία με την Εταιρεία μακεδονικών Σπουδών και το επόμενο το 1989 από τον δήμο καβάλας. Ακολούθως τα συνέδρια τα ανέλαβε ο Νίκος Ρουδομέτωφ, το 2001, το 2004 και το 2010 και τα ονόμασε διεθνής, τοπικής και βαλκανικής ιστορίας.  Ο κ. Χιόνης σχολίασε πως ο Ν. Ρουδομέτωφ παρότι δεν ήταν ιστορικός παρόλα αυτά λόγω της μεγάλης του αγάπης για την καταγραφή της ιστορίας έγινε καλύτερος και από ιστορικός!  Εξέδωσε 8 τόμους από τα συνέδρια αυτά, έφερε στο φώς σπάνιες λογοτεχνικές εκδόσεις και τις επανέκδωσε ενώ δημοσίευσε και δικά του έργα, συγκεντρώνοντας πολλές παλιές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ κ.λ.π.  Το 2014 δεν μπόρεσε να διοργανώσει το επόμενο του συνέδριο καθώς δεν είχε χρήματα αλλά παρ` όλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Χιόνη, το έργο του Ν. Ρουδομέτωφ είναι πολύ σημαντικό και θα αποτελέσει ιστορική κληρονομιά για τις νεότερες γενιές των καβαλιωτών.  Καταληκτικά αναφέρθηκε και στον Γεώργιο Αστεριάδη που δώρισε στον Δήμο καβάλας την σπάνια βιβλιοθήκη του και ένα ακίνητο οπόταν τα πρακτικά του συνεδρίου θα αφιερωθούν και στους δύο.

Στους συμμετέχοντες στο συνέδριο δίδεται ένα περιθώριο 2 μηνών   να παρουσιάσουν εγγράφως το έργο τους στο συνέδριο ενώ σύμφωνα με τον κ. Χιόνη,  το κόστος ενός συνεδρίου κυμαίνεται από 8-10.000 ευρώ.

Η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού μουσείου κ. Γκουλούση εξέφρασε την χαρά της που γίνεται ένα συνέδριο αυτής της δυναμικής μέσα από το οποίο θα προκύψει ένα λιθαράκι για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και γνώσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *