Απορρίφθηκε η αγωγή των εργαζομένων στην Ενεργειακή Αιγαίου  για την απορρόφηση από αυτήν της Καβάλα Oil βάζοντας τέλος σε μία δικαστική διαμάχη

Απορρίφθηκε η αγωγή των εργαζομένων στην Ενεργειακή Αιγαίου  για την απορρόφηση από αυτήν της Καβάλα Oil βάζοντας τέλος σε μία δικαστική διαμάχη περίπου 2 ετών. Ο εκπρόσωπος τύπου  της Ενεργειακής κ. Σωτήρης Χιωτάκης σε δηλώσεις του τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι και ένα μήνυμα προς όλους σε μία περίοδο που επικρατεί μεγάλη κρίση στον τομέα του πετρελαίου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χιωτάκης ανέφερε πως «ουσιαστικά αυτή η απόφαση απορρίπτει τις αγωγές του συνεταιρισμού των εργαζομένων κατά των αποφάσεων που είχαν λάβει οι Γενικές Συνελεύσεις της Καβάλα Oil, με τις οποίες αφενός μεν προχωρούσε η μετατροπή όλων των μετοχών της εταιρίας σε κοινές, που είναι μια τυπική διαδικασία που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε μια Ανώνυμη Εταιρία σε όλο τον κόσμο και δεύτερον είχαν αποφασίσει να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ. της εταιρίας για να ξεκινήσει τις διαδικασίες συγχώνευσης της Καβάλα Oil με την Ενεργειακή Αιγαίου. Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, είχαν καταθέσει αγωγή κατά αυτών των αποφάσεων. Η αγωγή εκδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2016, μετά από μία αναβολή λόγω της παρέμβασης που είχε ασκήσει το ελληνικό δημόσιο και η απόφαση βγήκε αρχές Απριλίου. Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το περίγραμμα της ιστορίας».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Κι όπως τόνισε με έμφαση «η εταιρία και οι εργαζόμενοί της ασχολήθηκαν πάρα πολύ με αυτό το θέμα, με ένα εσωτερικό θέμα σε μια περίοδο στην οποία το ζητούμενο είναι να προχωρούν όπως και γίνεται οι επενδύσεις στον Πρίνο, ούτως ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της λειτουργίας των εγκαταστάσεων για τις επόμενες δεκαετίες, όσο περισσότερο μπορούμε εν πάση περιπτώσει. Νομίζω ότι αυτή η εσωστρέφεια δεν κάνει καθόλου καλό και νομίζω η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα μήνυμα για το πόσο προφανή είναι τα πράγματα. Είναι κάτι το οποίο όταν είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν είχαμε πει ότι δεν είναι δυνατόν οποιοδήποτε δικαστήριο στον κόσμο, κατά την άποψή μας που δικαιώθηκε μέχρι στιγμής, να δεχθεί ότι μπορεί σε μια Ανώνυμη Εταιρία ο ένας εκ των δύο μετόχων να διατηρεί μετοχές χωρίς να έχει καταβάλλει κάποια χρήματα. Και αυτό το οποίο νομίζω έχει και μια πρόσθετη σημασία είναι το γεγονός ότι η απόφαση του δικαστηρίου κρίνει ότι δεν έγινε αυτό τώρα επειδή αποφάσισε η Ενεργειακή να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές. Αυτό έχει γίνει, δηλαδή ουσιαστικά η απομείωση του ποσοστού των εργαζομένων, διότι αυτό είναι το ζήτημα, από την αύξηση του μετοχικού  κεφαλαίου το 2004 την οποία είχε πραγματοποιήσει η Ευρωτεχνική. Από το 2004 ο συνεταιρισμός των εργαζομένων έχει το 0,19% των μετοχών. Ένα ποσοστό που έπεσε στο 0,08% μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου. Η Καβάλα Oil όταν ιδρύθηκε το 1999 είχε μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 57 χιλιάδων ευρώ. Από τότε μπήκαν 25 εκατομμύρια, όπως καταλαβαίνει κανείς αυτοί που έβαλαν τα 25 εκατομμύρια με τις αυξήσεις  μετοχικού κεφαλαίου προφανώς έχουν και το ανάλογο ποσοστό που αντιστοιχεί σε αυτό το νούμερο».

ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Πρόσθεσε πως «είναι ένα ζήτημα που πραγματικά προκαλεί εσωστρέφεια στην εταιρία, σε μια περίοδο που είναι πάρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για την εταιρία αλλά για τον κλάδο γενικότερα. Όλο αυτό το διάστημα που εμείς ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα έχουν συμβεί πράγματα δραματικά στον κλάδο. Έχουν κλείσει κοιτάσματα, έχουν κλείσει εταιρίες, έχουν χάσει τη δουλειά τους 600 χιλιάδες άνθρωποι. Στην Καβάλα έχουμε καταφέρει να έχουμε μια δραστηριότητα υγιή που συνεχίζει και λειτουργεί, μέσα από επενδύσεις και με μεγάλη προσπάθεια τόσο των εργαζομένων όσο και της διοίκησης φυσικά. Έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε την απασχόληση και έχουμε καταφέρει να αφήσουμε έξω αυτά τα προβλήματα που έχει φέρει διεθνώς η κρίση με την πτώση των τιμών. Και είναι πραγματικά κρίμα να ασχολούμαστε με ένα τέτοιο ζήτημα το οποίο είναι ένα καθαρά τυπικό θέμα όπως δείχνει η απόφαση του δικαστηρίου».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Αναφορικά με την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου ο κ. Χιωτάκης επισήμανε πως «καταφέραμε το 2016 να υπερδιπλασιάσουμε την παραγωγή, έχουμε ολοκληρώσει την πέμπτη γεώτρηση του προγράμματος, προχωρούμε στην έκτη, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να σταθεροποιήσουμε την παραγωγή σε επίπεδα τα οποία θα διασφαλίζουν την εταιρία από τις μεταβολές των τιμών. Παρόλο που έχουμε ξεφύγει από την τιμή των 27 – 30 δολαρίων το βαρέλι, οι πτώσεις από τα 55 στα 50 δολάρια το βαρέλι  είναι πολύ συχνές και πολύ βίαιες. Όλα αυτά σημαίνουν απώλεια εσόδων. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να κρατήσουμε την παραγωγή σε επίπεδα που θα μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση