Απλήρωτοι παραμένουν οι επικουρικοί γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας καθώς ο Επίτροπος δεν θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής των
Απλήρωτοι παραμένουν οι επικουρικοί γιατροί του Νοσοκομείου Καβάλας καθώς ο Επίτροπος δεν θεωρεί τα εντάλματα πληρωμής των. Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Στάθης Τσαρίδης χαρακτήρισε το πρόβλημα πολύ σοβαρό και με πολλές προεκτάσεις. Συγκεκριμένα τόνισε πως «δεν αφορά μόνο τους γιατρούς το θέμα, αφορά και λοιπό προσωπικό. Όσον αφορά τους γιατρούς, πρόκειται για συναδέλφους οι οποίοι έχουν διοριστεί ως επικουρικοί γιατροί εδώ και αρκετά χρόνια, ο καθένας από αυτούς έχει συμπληρώσει κοντά στα τέσσερα έτη προϋπηρεσίας. Αρχικά διορίστηκαν για ένα χρόνο και στη συνέχεια το υπουργείο μπροστά στις ανάγκες και την έλλειψη προσωπικού ανανέωνε από μόνο του τις συμβάσεις για ένα χρόνο και μετά για άλλον ένα χρόνο. Η τελευταία ανανέωση που έγινε ήταν φέτος το καλοκαίρι, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους από τα τέλη του Σεπτέμβρη μέχρι 31-12-18. Μέχρι και το Σεπτέμβρη δεν υπήρχε κανένα θέμα, η μισθοδοσία τους γινόταν απρόσκοπτα, ουδείς έθεσε θέμα κάποιας νομιμότητας. Ξαφνικά από τα τέλη του καλοκαιριού και στη συνέχεια κάποιοι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια και σε άλλους νομούς της χώρας, σταμάτησαν να θεωρούν τα εντάλματα πληρωμής των συγκεκριμένων συναδέλφων, με το αιτιολογικό ότι η συνολική τους προϋπηρεσία ξεπερνούσε τους 24 μήνες. Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι γιατί μετά τη συμπλήρωση του 24μηνου και για πάνω από ένα χρόνο οι ίδιοι Επίτροποι, χωρίς να προβάλουν κανένα ζήτημα, θεωρούσαν κανονικά τα εντάλματα πληρωμής. Γιατί έγινε αυτή η ανακάλυψη ένα και ενάμιση χρόνο μετά την παρέλευση του 24μηνου; Τα τελευταία χρόνια στις παραμεθόριες περιοχές όπως πχ ως τέτοια αναγνωρίζεται και η γειτονική μας Δράμα, οι συνάδελφοι τοποθετούνταν εξαρχής για τριετία. Το πρόβλημα λοιπόν αφορά πολύ κόσμο, αυτήν τη στιγμή εμείς υπολογίζουμε ότι το πρόβλημα αφορά 600 συναδέλφους σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα προσωπικό που έχει αρκετή προϋπηρεσία στο σύστημα, είναι ένα έμπειρο προσωπικό, δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα σε τόσο μεγάλο αριθμό και πέρα από την ομηρία και πέρα από τα τεράστια ζητήματα που προκύπτουν για τους ίδιους τους συναδέλφους, οι οποίοι πλέον καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά ότι η φάση η εργασιακή στην οποία βρίσκονται είναι πάρα πολύ δύσκολη και αβέβαιη, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα για το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για το με ποιον τρόπο και πώς θα μπορέσει να τους αναπληρώσει σε περίπτωση που αυτοί οι συνάδελφοι αποχωρήσουν από το σύστημα».
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ
Συμπλήρωσε πως «είχαμε μια διαβεβαίωση την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό ότι θα συνεχιστεί η μισθοδοσία αυτών των συναδέλφων απρόσκοπτα και θα ολοκληρώσουνε τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει μέχρι τις 31-12-18. Αυτό αν συμβεί ασφαλώς είναι μια καλή εξέλιξη σε ότι αφορά το τρέχον πρόβλημα της μισθοδοσίας. Βέβαια το μεγάλο πρόβλημα της αντικατάστασης αυτού του προσωπικού παραμένει για το ίδιο το σύστημα. Διότι αυτοί οι γιατροί είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλοι στο σύστημα μέσα από προκηρύξεις που θα γίνουν για νέες θέσεις γιατρών κατά τη διάρκεια του 2018. Ένα μέρος αυτών των γιατρών θα δει την έξοδο από την εργασία του. Το ζήτημα είναι σοβαρό, είναι δύσκολο για τους συναδέλφους, για τα νοσοκομεία, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα που θα μας απασχολήσει όλη αυτή τη χρονιά».
ΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Εκτίμησε πως «έχουμε φτάσει επί της ουσίας σε ένα νομικό αδιέξοδο, υπάρχουν ζητήματα νομικά τα οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιλυθούν πια. Σε ότι αφορά τους γιατρούς μπαίνουν στο σύστημα με διαδικασία κρίσης. Ταυτόχρονα για τους γιατρούς απαγορεύεται η δυνατότητα της μετατροπής των συμβάσεων, δεν μπορεί μια σύμβαση ενός γιατρού ενός ή δύο ετών να μετατραπεί σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Δημιουργείται λοιπόν ένα δισεπίλυτο πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε όμως όχι με ευθύνη αυτών των συναδέλφων. Η παράταση των θητειών τους γινόταν αυτόματα από το υπουργείο γιατί το υπουργείο καταλάβαινε πάρα πολύ καλά το 2016, 16, 17 ότι είχε μια μεγάλη μάζα γιατρών, 600 γιατρούς ανά τη χώρα οι οποίοι στελέχωναν το σύστημα, ήταν ήδη πια γιατροί έμπειροι, τους οποίους δεν μπορούσε να αντικαταστήσει με βάση τις προκηρύξεις, με βάση το 1/5 της μνημονιακής δέσμευσης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο κι ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση και είναι βέβαια κι ένα από τα βασικά θέματα που θα μιλήσουμε με τον κ. Πολάκη που θα έρθει στις 9 του μήνα για να εγκαινιάσει την ΤΟΜΥ»