ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ χθες στην Πλατεία καπνεργάτη

Όπως αναμενόταν, αναιμική ήταν η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Καπνεργάτη χθες το πρωί στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με αίτημα την άμεση απόσυρση του συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση.

«Η σημερινή μας εικόνα είναι απογοητευτική. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μεγαλύτερη στήριξη, ιδιαίτερα από τους αναπληρωτές συναδέλφους, γι’ αυτούς για τους οποίους γίνεται η κινητοποίησή μας. Κάποιοι μπορεί να μετακινήθηκαν με λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για τη σημερινή μας εικόνα», παραδέχτηκε με δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

«Κάθε χρόνο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εργάζονται περίπου 25.000 αναπληρωτές με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εμείς ζητάμε όλοι αυτοί κάποια στιγμή να μονιμοποιηθούν. Όπως έλεγε τόσο καιρό η Ομοσπονδία μας προσφέρουν και θέσεις εργασίας υπάρχουν. Σήμερα λοιπόν αυτό το νέο σύστημα διορισμών που θα ψηφιστεί μας βρίσκει αντίθετους. Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δίνει βάση στο πτυχίο, που απαξιώνει την προϋπηρεσία των συναδέλφων που προσέφεραν υπηρεσίες εδώ και 15 χρόνια. Ζητάμε να συζητήσουμε από την αρχή, όπως θα έπρεπε να γίνει και από κοινού να αποφασίσουμε το νέο σύστημα διορισμών», συμπλήρωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο Απόστολος Μουμτσάκης.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Ο Βασίλης Ποιμενίδης, αντιπρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας και μέλος του Π.Α.ΜΕ., ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις μέχρι να παρθεί πίσω αυτό το έκτρωμα που παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο θα στείλει χιλιάδες αναπληρωτές στην ανεργία από του χρόνου. Το Π.Α.ΜΕ. εκπαιδευτικών ζητά τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Τα όσα λένε οι διάφορες συνδικαλιστικές δυνάμεις ότι μπορούμε να συζητήσουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο και να γίνει κάτι προς το συμφέρον των εκπαιδευτικών είναι μια μεγάλη αυταπάτη».

Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας Σωτήρης Τότης, υπογράμμισε από την πλευρά του: «Είμαστε ξανά σε κινητοποίηση για το θέμα των προσλήψεων των αναπληρωτών. Δυστυχώς η προσέλευση για άλλη μια φορά δεν είναι καλή. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά και στη γενική εκπαίδευση. Χρειάζονται, βάσει των όσων λέει η Ομοσπονδία μας, περίπου 30.000 διορισμοί. Εμείς θέλουμε να προταχθεί η προϋπηρεσία αυτών των ανθρώπων, που για χρόνια ολόκληρα υπηρέτησαν την εκπαίδευση στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Θέλουμε να βρεθεί τρόπος να διοριστούν κι από εκεί και πέρα να συζητήσουμε για ένα σύστημα δίκαιο για όλους».

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ

Τέλος, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, αιρετός εκπρόσωπος στο υπηρεσιακό συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισήμανε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Ο νόμος που ψηφίζεται είναι πολύ μακριά από τις θέσεις του κλάδου μας. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί το βασικό πτυχίο και η προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που ψηφίζεται και γι’ αυτόν τον λόγο δεν χωράει καμιά βελτίωση. Αυτό που ζητά η Ομοσπονδία μας είναι η απόσυρση του νομοσχεδίου. Υποχρεώνει συναδέλφους που εργάζονται 15 χρόνια, σε ένα αέναο κυνήγι τίτλων και πτυχίων. Δεν μπορεί τώρα μετά από τόσα χρόνια το κράτος να τους λέει δεν είστε ικανοί και κινδυνεύετε να μην διοριστείτε ξανά. Όλα αυτά οδηγούν σε απολύσεις συναδέλφων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *