«Αν κάποιος ασθενής κάνει το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο και αναπτύξει ανεπιθύμητες παρενέργειες, πως θα το αντιμετωπίσει ο φαρμακοποιός» αναρωτιέται ο Διευθυντής Υγείας της Π. Ε. Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος
Καθ` όλα νόμιμη είναι η διαδικασία εμβολιασμών από τα φαρμακεία και της Καβάλας. Πλην όμως σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο το εμβόλιο είναι φάρμακο και υπάρχει μία πιθανότητα να υπάρξει μία εμπλοκή στην όλη διαδικασία και υπάρχουν θέματα ασφαλείας, γι` αυτό ο ίδιος είναι αντίθετος με τους εμβολιασμούς στα φαρμακεία. Σε δηλώσεις του για το θέμα τόνισε πως «αρχικά να ξεκαθαρίσω πως ποτέ δεν είπαμε ότι οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία είναι παράνομοι. Εφόσον προβλέπει ο νόμος, ο κόσμος μπορεί να πηγαίνει στα φαρμακεία και να κάνει τα εμβόλια και μάλιστα ως Νομίατρος θέλω να μπορεί εύκολα κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο ώστε να «χτίσει το τείχος» της ανοσίας, καθώς αυτό που κοιτάω είναι το σύνολο. Προσωπικά με συμφέρει να υπάρχουν πολλά σημεία εμβολιασμού καθώς πρέπει το πολύ μέχρι τον Νοέμβριο να έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι πρέπει να εμβολιαστούν για γρίπη. Από εκεί και πέρα όμως βλέπω τον άνθρωπο, όπου εκεί ξέρω ότι το εμβόλιο είναι ένα φάρμακο το οποίο πηγαίνει μέσα στον οργανισμό κι έτσι όπως όλα τα φάρμακα μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, σπάνια μεν αλλά συμβαίνει. Εκεί ο γιατρός είναι πιο κατάλληλος από τον φαρμακοποιό να το αντιμετωπίσει, όπως φυσικά μπορεί να αποτρέψει έναν ασθενή από το να κάνει το εμβόλιο λόγω κάποιας θεραπείας που ακολουθεί ή να τον προτρέψει πριν ξεκινήσει κάποια αγωγή».
ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ;
Ένα άλλο θέμα το οποίο ανησυχεί τον κ. Παπαδόπουλο είναι η τοποθεσία που γίνονται τα εμβόλια. «Που θα κάθεται ο ασθενής που θα κάνει το εμβόλιο, στην είσοδο του φαρμακείου, στην αποθήκη ή δίπλα στο ταμείο; Αν συμβεί μια οξεία αλλεργική αντίδραση πως θα την αντιμετωπίσει ο φαρμακοποιός; Επειδή αναφέρθηκε η Ευρώπη, γνωρίζω ότι γίνονται σε φαρμακεία κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, επίσης όμως γνωρίζω ότι συνήθως οι ασθενείς πάνε στους οικογενειακούς τους γιατρούς» όπως δήλωσε.
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ
Κατόπιν ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι δεν έχουν αγροτικό γιατρό. Εκεί όπως ανέφερε «συμφωνώ να πάει κάποιος στο φαρμακείο, παρά να το αναβάλει. Δεν μπορεί να αναβάλει ο ενδιαφερόμενος και να περιμένει κάθε 3 εβδομάδες να πάει αγροτικός γιατρός ώστε να κάνει το εμβόλιο του. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία τα φαρμακεία, όχι όμως για όλα τα εμβόλια, εκεί είναι που είμαι κάθετα αντίθετός. Ένα εμβόλιο όπως αυτό της Ηπατίτιδας Α’ έχει την δυνατότητα ο καθένας να το κάνει μια φορά, εκεί μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον γιατρό του και να το κάνει. Υπάρχουν λοιπόν τα υπέρ και τα κατά στην κάθε επιλογή που κάνουμε».
ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ
Κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε πως τα εμβόλια είναι πολύ ασφαλή, κανένα όμως δεν είναι 100% ασφαλές. Πάντα υπάρχει μια πιθανότητα παρενέργειας. «Το ίδιο έγινε και με τον κόβιντ, έβγαιναν πολλοί στις τηλεοράσεις και καλούσαν όλους να κάνουν τα εμβόλια γιατί είναι ασφαλή. Έβγαινε όμως μετά κάποιος κι έλεγε πως είχε ανεπιθύμητες παρενέργειες με αποτέλεσμα ο κόσμος να αμφισβητήσει το εμβόλιο. Με τον κόσμο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, το όφελος των εμβολίων είναι πολλαπλάσιο από τις όποιες παρενέργειες, από την άλλη όμως δεν μπορείς να πει σε κάποιον ότι το φάρμακο είναι 100% ασφαλές. Ο κόσμος διστάζει και ο καλύτερος τρόπος να τον μεταπείσεις είναι η ειλικρίνεια» όπως τόνισε.