Ανυποχώρητο είναι το φαινόμενο με την ύπαρξη πλανγκτού στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας

 

 

 

Ανυποχώρητο είναι το φαινόμενο με την ύπαρξη πλανγκτού στο θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας και το θρακικό πέλαγος. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Γιώργο Συλαίο το φαινόμενο οφείλεται στις πολλές βροχοπτώσεις και στα λιπάσματα των αγροτικών καλλιεργειών.

Αρχικά ανέφερε ότι “Πράγματι είναι μια εποχική διαδικασία που συμβαίνει πάντοτε την περίοδο της άνοιξης όπως άλλωστε αυτή η περίοδος θέλει την άνθιση των φυτών στην ξηρά και έτσι αντίστοιχα έχουμε την άνθιση των φυτών και διαδικασιών που ευνοούν την φωτοσύνθεση στην θάλασσα.

Μιλάμε επομένως για μια φυσική διαδικασία η οποία ξεκινάει ως φυσική αλλά στην συνέχεια ενισχύεται από τον άνθρωπο. Έχουμε λοιπόν την τροφοδοσία από θρεπτικές ουσίες, στην περίπτωση μας είναι κυρίως το άζωτο, οι οποίες καταλήγουν στην θάλασσα από τα ποτάμια.

Το φαινόμενο είναι εποχικό και κάθε χρόνο παρατηρείται ωστόσο αυτό που βλέπουμε φέτος είναι η πολύ μεγάλη έξαρση που υπάρχει και η οποία καταλήγει στις πολύ δυσμενείς συνθήκες όπως στην θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη ως συνέπεια της υπερφορτίσης με θρεπτικά άλατα κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες.

Άλλωστε από τον Μάρτιο μέχρι και τώρα έχουμε πολλές βροχοπτώσεις όχι βέβαια μόνο στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα, και στην βαλκανική χερσόνησο και παράλληλα έχουμε μια συνεχή εναλλαγή από περιόδους βροχοπτώσεων και ημερών που έχουμε πολύ έντονη ηλιακή ακτινοβολία».

ΟΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

Και πρόσθεσε πως «Οπότε από τη μια οι βροχοπτώσεις βοηθούν στο ξέπλυμα των χωραφιών που έχουν ήδη αλλάξει καλλιέργειες από τις χειμερινές στις καλοκαιρινές καλλιέργειες οι αγρότες, έχουν ήδη λιπάνει τα χωράφια, τα έχουν φυσικά οργώσει για την επόμενη σεζόν και με τις συνεχείς βροχοπτώσεις ένα μέρος από τα λιπάσματα μεταφέρεται στις παρακείμενες εκτάσεις χειμάρρων ή ποταμιών.

Στην περίπτωση του Θρακικού Πελάγους είχαμε και πριν από ένα μήνα μεγάλη έξαρση πλαγκτόν, με μια δυσάρεστη εικόνα στο λιμάνι της Καβάλας που είχε γεμίσει με μια καφέ βλέννα αντίστοιχη με αυτή που υπάρχει σε πολύ μεγάλη έκταση στην θάλασσα του Μαρμαρά.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο λοιπόν το οποίο συμβαίνει ότι το πολύ φυτοπλανγκτόν αρχίζει να πεθαίνει. Αυτά τα είδη πλανγκτόν έχουν μια διάρκεια ζωής 3 – 4 εβδομάδων και μετά χαλούν και κάνουν ένα φυσικό κύκλο θανάτου.

Όταν λοιπόν βρεθούμε σε συνθήκες αποσύνθεσης αρχίζουν να παίρνουν αυτό το καφετί χρώμα και όταν υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις όπως στην θάλασσα του Μαρμαρά που είναι και μια κλειστή θάλασσα έχουμε αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα

Τώρα στην περίπτωση της θάλασσας του Μαρμαρά πέρα από τις αγροτικές καλλιέργειες έχουμε δει από τις μετρήσεις που κάνουν Τούρκοι συνάδελφοι ότι υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις στα αμμωνιακά και νιτρώδη γεγονός που δείχνει ότι είχαμε φορτίσεις και από αστικά και βιομηχανικά λύματα”.

Ο ΧΕΙΜΑΡΟΣ

Ο ίδιος άλλωστε εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε χείμαρρο που υπάρχει στην περιοχή της Προύσας που ξεπλένει μια αστική λεκάνη. “Εκεί δεν υπάρχουν μεγάλα συστήματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, δεν υπάρχουν δηλαδή βιολογικοί καθαρισμοί και αυτό αφορά σε ένα μεγάλο μέρος στις κοινότητες και στα αστικά τοπία της χώρας με αποτέλεσμα οι βόθροι που υπάρχουν να έχουν καταλήξει στο δίκτυο του χειμάρρου και από εκεί στην θάλασσα Όλο αυτό το σύστημα φορτίσεων έδωσε το πολύ δυσμενές φαινόμενο που δημιουργεί όμως μεγάλα προβλήματα. Όπως και στους ψαράδες του θρακικού πελάγους, πυο δεν μπορούν να αλιεύσουν με τα δίκτυα τους γιατί γεμίζουν με πλανγκτόν.

 

Αντίστοιχα και στο οικοσύστημα γενικότερα έχουμε θέμα όπως και στον τουρισμό μια και ένας τουρίστας δεν έρχεται όταν βλέπει ότι η θάλασσα είναι άσχημη,

 

Επειδή η θάλασσα του Μαρμαρά επικοινωνεί με το Βόρειο Αιγαίο και φυσικά και με το θρακικό πέλαγος η ανησυχία μου ήταν από την αρχή αν και κατά πόσο όλη αυτή η βλέννα θα μεταφερθεί στο θρακικό πέλαγος.

 

Παρακολουθούμε καθημερινά με δορυφορικές εικόνες την κατάσταση. Ως τώρα έχουμε μια τροφοδοσία από τη Μαύρη θάλασσα έτσι και αλλιώς η οποία μεταφέρει το πλανγκτόν στην περιοχή και μεταφέρει θρεπτικά και πλανγκτόν στο θρακικό αλλά και από τον Στρυμόνα και τον Έβρο έχουμε μεγάλη συνεισφορά και έχουμε έτσι αυτό το αποτέλεσμα.

 

Πληροφορήθηκα ωστόσο ότι ξεκίνησε η διαδικασία της απορρύπανσης στην θάλασσα του Μαρμαρά και ειδικά σκάφη σέρνουν και μαζεύουν με τα δίκτυα τους το επιφανειακό υλικό και στην συνέχεια υπάρχουν σκέψεις για να χρησιμοποιηθεί και πάλι στη γεωργία Από εκεί ξεκίνησε και σαφώς υπάρχουν σκέψεις και πάλι εκεί να πάει ως λίπασμα και ως εδαφοβελτιωτικό” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast