Αντιτίθεται ο Σύλλογος Αγροτών Καβάλας στη μελέτη του ΤΕΕ Αθηνών που αναφέρει ότι ο αγωγός ΤΑΡ δεν διέρχεται μέσα από τυρφώνα
Μελέτη εκπόνησε το ΤΕΕ για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και την άρδευση και δεν διέρχεται μέσα από τυρφώνα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας κ. Καλπακίδης δήλωσε ο αγωγός διέρχεται μέσα από τυρφώνα και πως η μελέτη έγινε από το ΤΕΕ Αθηνών. Μάλιστα επιδιώκουν να πληροφορηθούν ποιος υπέγραψε την μελέτη για να του υποβάλλουν μήνυση.
Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Καλπακίδης σημείωσε πως «τα χιλιόμετρα είναι δέκα δεν είναι τρία (σ.σ. από το Ζυγό μέχρι το σημείο που σταμάτησε το έργο). Δεύτερον δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε με το πόσο μεγάλη σοβαρότητα η Κοινοπραξία αντιμετωπίζει το θέμα προκειμένου ουσιαστικά να επηρεάσει την άποψη της κοινής γνώμης. Ενώ δεν έγινε παρουσίαση στο υπουργείο έγινε παρουσίαση στα μέσα των Αθηνών και από τα μέσα των Αθηνών ήρθε και η είδηση εδώ. Όλα αυτά που λέει το ΤΕΕ Αθηνών, γιατί είναι μελέτη του ΤΕΕ Αθηνών και όχι του ΤΕΕ Καβάλας και θέλουμε εμείς την υπογραφή αυτού που λέει ότι δεν περνάει ο αγωγός μέσα από τύρφη και μέσα από τυρφώνα. Θέλουμε την υπογραφή αυτού, εμείς θα του κάνουμε μήνυση αύριο για ψευδή στοιχεία. Εμείς έχουμε και αναλύσεις, έχουμε και χάρτες, έχουμε και αποδείξεις ότι ο αγωγός περνάει μέσα από τα Τενάγη. Άλλωστε και η κ. Παπαλεξανδρή πριν από λίγες μέρες σε μία περίεργη συνέντευξη που έδωσε είπε ότι ο αγωγός περνάει από τα Τενάγη, αλλά όχι από τύρφη. Και να μην ξεχνάμε ότι κάποιοι τέτοιοι μηχανικοί όπως του ΤΕΕ Αθηνών έδωσαν έγκριση και έγιναν σπίτια στη Μάνδρα Αττικής λέγοντας ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και είχαμε 24 θύματα. Οπότε ας αφήσουν τα δικαστήρια, κοντά είναι το ΣτΕ, ας αφήσουμε τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους και κάποιοι άλλοι κύριοι να αφήσουν την προσπάθεια για να δημιουργήσουν διάφορες εντυπώσεις προκειμένου να πείσουν την κοινή γνώμη. Εμάς δεν μας πείθουν γιατί η πραγματικότητα είναι αυτή που ζούμε εμείς και όχι αυτή που φαντάζονται αυτοί. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να σχολιάσουμε περισσότερο το συγκεκριμένο δημοσίευμα γιατί θα θέλαμε και κάποια παραπάνω στοιχεία, τα οποία προφανώς οι συγκεκριμένοι μηχανικοί του ΤΕΕ Αθηνών δεν θα μπορέσουν να μας δώσουν. Ας έρθει όμως εκείνη η ώρα και το συζητάμε».
ΥΠΟΓΡΑΦΉ
Επανέλαβε δε πως «εμείς θέλουμε την υπογραφή και τη σφραγίδα του κυρίου που έχει κάνει αυτήν τη μελέτη, απλά πράγματα. Γιατί εμείς έχουμε και αναλύσεις από το σημείο που στήθηκε ο αγωγός, έχουμε και αναλύσεις από εκεί που θέλουν να περάσουν τον αγωγό, έχουμε και αναλύσεις δεξιά κι αριστερά από τον αγωγό σε πολλά μέτρα. Έχουμε και φωτιά πολύ κοντά στον αγωγό όπου αν δεν υπήρχε η τύρφη εκεί δεν θα υπήρχε και φωτιά τόσο κοντά. Οπότε ας τα αφήσουν αυτά τα πράγματα τα οποία ουσιαστικά θέλουν να επηρεάσουν την άποψη της κοινής γνώμης που λόγω του ότι τα δικαστήρια είναι κοντά θέλουν να πάνε μια απόφαση ακόμα στο δικαστήριο και να κάνουν διάφορα τέτοια. Υπάρχουν στοιχεία και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα κρίνουν κι όχι ο μηχανικός από την Αθήνα. Γιατί δεν έδωσαν εδώ στο ΤΕΕ Καβάλας να κάνει την έρευνα και την έδωσαν στο ΤΕΕ Αθηνών; Μια απλή ερώτηση. Το ΤΕΕ Καβάλας δεν γνωμοδότησε; Το ΓΕΩΤΕΕ Καβάλας δεν γνωμοδότησε; Τι δουλειά έχει το ΤΕΕ Αθηνών; Δηλαδή αν και το ΤΕΕ Αθηνών ήταν ενάντια, παραδεχόταν την πραγματικότητα ότι εκεί υπάρχει τύρφη κι ότι ουσιαστικά η οργανική ουσία δεν είναι στο 80% αλλά είναι στο 18% ή στο 12% από τη στιγμή που ένα έδαφος χαρακτηρίζεται οργανικό πάνω από 4%, θα μας φέρνανε ΤΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν; Εν πάση περιπτώσει τα καθ΄ ύλην αρμόδια ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ είναι στην περιοχή μας, γνωμοδότησαν και ισχύει η γνωμοδότηση αυτή. Το τι λέει το ΤΕΕ Αθηνών και πώς έγιναν αυτές οι μελέτες και από πού πήρανε στοιχεία αυτό θα το δούμε στην πορεία».