Αντιδράσεις στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας για το γεγονός ότι η αγορά ανοίγει στο σύνολο της στις 4 Μαΐου…

Στις 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και στην Καβάλα γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές αντιρρήσεις από τους επαγγελματίες που θα ήθελαν να επαναλειτουργήσουν στις 4 Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης σημείωσε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειάζεται στήριξη και έπρεπε να υπάρξει προτεραιότητα σε αυτές.

 Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε αρχικά ότι «Οι διαβεβαιώσεις που είχαμε πριν από το διάγγελμα ήταν ότι 4 Μαΐου οι μικρές επιχειρήσεις και όσες δηλαδή είχαν πολύ μικρότερο ρίσκο για τη διάδοση του ιού θα άνοιγαν στις 4 Μαΐου. Τώρα εκείνο το απόγευμα των δηλώσεων, το τι άλλαξε, ποιοι μίλησαν και γιατί ανοίγουν άλλες επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν και μεγαλύτερο φορτίο επισκέψεων, εγώ αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω.

 Σίγουρα έχουμε απογοητευτεί. Εμάς μας είπαν ότι ξεκινάμε αλλά κάτι τέτοιο  δεν έγινε. Ήταν σωστό το κλείσιμο στις 18 Μαρτίου  και δεν ήταν τυχαίο ότι όποια ομάδα ήταν πιο επιρρεπείς στην «μόλυνση» από τον ιό σταματούσε και νωρίτερα τις όποιες διαδικασίες. Λογικά σκεπτόμενοι θα άρχιζε αλλιώς η άρση των περιοριστικών μέτρων. Αλλά στο κομμάτι 4 και 11 Μαΐου κατά την άποψη και της ΓΣΒΕ αλλά και των υπολοίπων επιχειρηματικών φορέων, υπήρξε αστοχία για να μην το χαρακτηρίσω κάπως διαφορετικά.

 Εγώ θεωρώ ότι είναι εμπαιγμός και κοροϊδία το ότι άλλα μας είπαν και άλλο έγινε.

 Άρα ενώ μας είπαν άλλα μας αφήνουν σήμερα να ανοίξει ένα πολυκατάστημα με πολλά τετραγωνικά και τελικά άφησαν κλειστά τα μικρά μαγαζιά. Οι επιστήμονες προτείνουν αλλά οι πολιτικοί αποφασίζουν».

 ΠΕΙΘΑΡΧΗΜΕΝΟΙ

Και πρόσθεσε πως «Εμείς ξέραμε ότι 4 Μαΐου θα άνοιγε το λιανεμπόριο. Εμείς αποδείξαμε ότι είμαστε πειθαρχημένοι. Από πρώτη στιγμή είπαμε ότι προέχει η υγεία, ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών αλλά δεν μπορεί κανείς να μας κλείσει το στόμα και δεν μπορεί κανείς να εμπαίζει με μια ομάδα που αποτελεί το 70% της βάσης».

 Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι δεν έχει στηριχθεί καμία μικρομεσαία επιχείρηση επί της ουσίας. «Μια επιχείρηση είτε μικρή είτε μεγάλη από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να καλύψει κάποια χιλιάδες ευρώ σε έξοδα, είτε λειτουργεί είτε όχι.

 Υπάρχει και η μετάθεση χρεών και υποχρεώσεων, άρα υπάρχει μεγάλο βάρος…. Ακούγαμε τα δις  να έρχονται από την Ευρώπη αλλά τελικά ποια είναι τα χρήματα που πήρε η ελληνική επιχείρηση; Είναι τα 800 ευρώ αλλά πότε τα πήρε τελικά αυτά τα χρήματα η ελληνική επιχείρηση;

 Υπενθυμίζω 30/4 πήραν 800 ευρώ κάποιοι ενώ τα έξοδα έτρεχαν από την ώρα που μας έκλεισαν στις 18 Μαρίου…. Όσο για το μειωμένο ενοίκιο μιλάμε για ένα μέτρο κοινωνικής πολιτικής εις βάρος και του ενοικιαστή και του ιδιοκτήτη. Ποιος μπορεί να πληρώσει ένα μαγαζί όταν για δύο μήνες δεν δουλεύει καν; Πως θα καλυφθεί το έσοδο του ιδιοκτήτη όταν δεν θα πληρωθεί για το σύνολο του ενοικίου του; Η ρύθμιση για το ενοίκιο είναι ένα μέτρο που είναι καλύτερο να μην το συζητάμε.

 Είναι ένα θέμα που δεν υπάρχει σαν μέτρο».

ΑΝΟΙΓΟΥΝ

 Ο κ. Λεμονίδης υπενθύμισε ότι «Στις 11 του μηνός ανοίγουμε. Δεν πήραμε τίποτε άλλο πέρα από 800 ευρώ. Πάμε στην επιστρεπτέα προκαταβολή, ένα ποσό βοηθητικό για τις επιχειρήσεις. Αλλά και πάλι τέθηκαν εκτός πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και πάνω από 160 χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός. Τα 800 ευρώ δεν δόθηκαν σε κάθε εταίρο από την άλλη, όταν είχαμε Ο.Ε. Γενικά ποια αληθινή στήριξη είδαμε; Και αν εμείς ζητήσαμε τότε να κλείσουμε τότε ήταν άλλες οι συνθήκες.  Καλώς κλείσαμε στις 18 Μαρτίου γιατί  προτάσσαμε  την υγεία. Πρώτα η υγεία αλλά μετά να δούμε και τα άλλα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.