Αντιδράει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας για την επιβολή φόρου 0,8% για κάθε πρωτότυπο φάρμακο

Έντονα διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας για την επιβολή φόρου 0,8% στους φαρμακοποιούς από το Υπουργείο Υγείας, για κάθε πρωτότυπο φάρμακο. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή σχολίασε πως ουσιαστικά είναι μία πράξη «αντιποίνων» για το γεγονός ότι δεν προωθούν τα γενόσημα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αυτό το θέμα προέκυψε στα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι Θεσμοί για να ανέβει η διάθεση των γενοσήμων. Ισχυρίζονται και προφανώς ισχύει, ότι στην Ευρώπη το 80% των φαρμάκων που διακινούνται είναι γενόσημα και φυσικά είναι πολύ φθηνότερα και φυσικά η δαπάνη της υγείας και γενικώς του φορέα υγείας του κάθε ευρωπαϊκού κράτους είναι πολύ χαμηλότερα. Αυτό είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε πάρα πολλές φορές και της διείσδυσης στην ελληνική αγορά. Ήταν κάτι που δεν πέτυχε, απέτυχε διότι οι ασθενείς ζητούν και συνεχίζουν να ζητούν πρωτότυπα φάρμακα, έστω κι αν πληρώνουν μία διαφορά μεγαλύτερη και γενικότερα δεν είναι θέμα δικό μας η διείσδυση των γενοσήμων. Ναι, μεν, μπορούμε να προτείνουμε –και το κάνουμε- όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά δεν είναι θέμα των φαρμακοποιών η διείσδυση και η αύξηση της αγοράς των γενοσήμων στη χώρα μας. Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκαν σαν τιμωρία, μιας και εμείς αυτό εδώ κάναμε 5 χρόνια, γιατί δεν το θέλαμε υποτίθεται, ενώ ότι αυτό δεν είναι θέμα των φαρμακοποιών, είναι θέμα του ασφαλισμένου, της συνταγογραφίας και γενικότερα του τι θέλει και ο κάθε θεράπων ιατρός να δώσει, και αποφάσισαν τελικά να βάλουν αυτό το «χαράτσι» του 0,8% σε κάθε πρωτότυπο φάρμακο που δίνουμε και σε κάθε φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του τα τελευταία χρόνια».

ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Πρόσθεσε δε πως «Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα φοροεισπρακτικό μέτρο το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το δικαιολογήσουμε με κανένα τρόπο. Εννοείται πως είναι αντισυνταγματικό, εννοείται πως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και προφανώς θα δικαιωθούμε διότι δεν μπορούν να μας φορτώνουν έναν φόρο, ένα χαράτσι του 0,8%, για πράγματα που δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι ούτε στα καλά καθούμενα ζητούν από ένα φαρμακείο να πληρώνει αυτά τα χρήματα και έτσι, μια και ζητούνε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν ένα κενό στο χώρο της υγείας, κι έτσι λοιπόν εμείς διαμαρτυρόμαστε και λέμε ότι αυτό είναι καθαρά ένα μέτρο που δεν αφορά τα φαρμακεία, ένα χαράτσι που έχει επιβληθεί και φυσικά κάτι ακόμα που εμείς πρέπει να πληρώνουμε στο κράτος ως χαράτσι. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι πληρώσαμε και πληρώνουμε κι έχουμε σηκώσει τα βάρη της υγείας στις πλάτες μας και καλά έγινε, εφόσον είμαστε φαρμακοποιοί, και είμαστε στο χώρο της υγείας και πρέπει να εξυπηρετήσουμε τον ασθενή όπως πρέπει να τον εξυπηρετήσουμε, σαν επιστήμονες υγείας, όχι όμως πράγματα προαπαιτούμενα που μπαίνουν από τους Θεσμούς, χωρίς να τους λένε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, απλά αυξήστε τα γενόσημα, να μπαίνει σαν χαράτσι στα φαρμακεία. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Έπρεπε κατά την άποψή μας να έχουνε κλείσει τα φαρμακεία πανελλήνια για διαμαρτυρία. Αυτό λόγω του καλοκαιριού δεν στάθηκε εφικτό αλλά κατ’ εμέ είναι κατηγορητέο που δεν έγινε. Και γενικότερα είμαστε σε αναμονή να δούμε τι θα γίνει, διότι πάνω απ’ όλα είναι αντισυνταγματικό το μέτρο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.