ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ανταλλακτικά για τους 3 σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Καβάλα θα προμηθευτεί η Περιφέρεια

Η Περιφέρεια αποφάσισε να προμηθευτεί ανταλλακτικά για τους 3 σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Καβάλα μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την θολότητα στην ατμόσφαιρα στην Νέα Καρβάλη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης δήλωσε πως θα τρέξουν τις σχετικές διαδικασίες το δυνατόν συντομότερα.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «έχει γίνει ένα μείζον θέμα στην επικαιρότητα και σωστά έχει γίνει. Είναι το θέμα με τις μονάδες μέτρησης και τα μηχανήματα μέτρησης που είχε η παλιά Νομαρχία Καβάλας. Μιλάμε για 3 μηχανήματα που ήταν εγκατεστημένα, τα 2 στην περιοχή πλησίον της Νέας Καρβάλης και το ένα στο κέντρο της Καβάλας, έξω από το Διοικητήριο. Αυτά τα μηχανήματα, όλα αυτά τα χρόνια, τα πιο πολλά δεν λειτουργούν πλέον και σαν Επιτροπή Ανάπτυξης –εισηγήθηκαν, βέβαια, οι αρμόδιες υπηρεσίες- χθες (σ.σ. προχθές) ομόφωνα αποφασίσαμε να παρθούν ανταλλακτικά. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 15 χιλιάδων ευρώ περίπου, γι’ αυτό το θέμα. Είναι προμήθεια ανταλλακτικών υλικών για τη συντήρηση των αναλυτών δηλαδή των οργάνων των τριών αυτομάτων σταθμών ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης, του τμήματος περιβάλλοντος. Θα προχωρήσει η διαδικασία, κοντά στις 15 χιλιάδες, 14.991 για την ακρίβεια. Βέβαια να ξέρουμε ότι σ’ αυτά όλα τα θέματα υπάρχουν προθεσμίες, υπάρχουν όροι, ο Νόμος είναι αυστηρός και καλώς είναι και πιστεύω το επόμενο χρονικό διάστημα αυτό το θέμα θα έχει τακτοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας της Καβάλας».

ΒΟΗΘΗΣΕ Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Στο ερώτημα γιατί δεν είχε γίνει τόσο καιρό κάτι τέτοιο, είπε ότι «θα σας πω τη δική μου εξήγηση. Προς τα τέλη του Μάρτη, στις 26 Μαρτίου συγκεκριμένα, είχε γίνει μια συνάντηση του Περιφερειάρχη με τους διοικητικούς παράγοντες, τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειάς μας. Εκεί πέρα κάθε διοικητική μονάδα της Περιφέρειας έλεγε τα γνωστά προβλήματα, έλλειψη προσωπικού, αρμοδιοτήτων κι όλα αυτά. Μιλήσαμε και για να μηχανήματα κι από ‘κει ξεκίνησε η διαδικασία για να αντικατασταθούν για να λειτουργήσουν. Ήρθε αυτό, βέβαια και η επικαιρότητα βοήθησε φαντάζομαι σε όλα αυτά, ο ξεσηκωμός της Νέας Καρβάλης και όλων των φορέων και νομίζω θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ

Για τον χρονικό ορίζοντα της προμήθειας των ανταλλακτικών είπε ότι «είναι καθαρά διαδικαστικές υποθέσεις αλλά πιστεύω το επόμενο διάστημα, δεν είναι και την επόμενη εβδομάδα πάντως, θα γίνει. Δεν θέλω να λέω ημερομηνίες γιατί ο κόσμος περιμένει και θέλω όταν μιλάω να είμαι ακριβής πάντα και συγκεκριμένος. Πιστεύω ότι είναι από το χέρι της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κι εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, φαντάζομαι, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να προχωρήσει η διαδικασία το συντομότερο δυνατό αλλά δεν είναι μόνο στο χέρι των πολιτικών προϊσταμένων αυτά. Υπάρχουν όροι, υπάρχουν διαδικασίες, πρέπει να επιβληθούνε, δεν υπάρχει λόγος να εκτίθεται κάποιος. Είναι ο Νόμος περί προμηθειών και αναθέσεων απευθείας από το Δημόσιο και από τους ΟΤΑ είναι αυστηρός και πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία.

Πάντως, γενικά, είναι ένα θέμα που απασχολεί, πρέπει και οι εταιρείες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι λογικό. Νομίζω ότι, όμως, με καλή και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας και μεταξύ των επιχειρήσεων και της τοπικής κοινωνίας και των κρατικών φορέων εξουσίας, Δήμου Περιφέρειας, κεντρικής Κυβέρνησης, Υπουργείου Περιβάλλοντος, νομίζω πολλά μπορούν να γίνουν. Είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, στη Νέα Καρβάλη είναι το θέμα με τον φωσφόγυψο. Πρέπει όλα αυτά να τα δουν οι φορείς. Να τα δούμε όλοι. Να σκύψουμε στο πρόβλημα και να μην στρουθοκαμηλίζουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *