Αντίθετο το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας στο διαχωρισμό των νοσηλευτών σε δύο κατηγορίες

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας αντιτίθεται με τον διαχωρισμό του Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου που διαχωρίζει εργαζόμενους της ίδιας κατηγόριας σε 2 κατηγορίες. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου κ. Κατερίνα Πετράκη το θέμα αυτό επιχειρείται να εφαρμοστεί εν μέσω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα καθαρά επαγγελματικό που δεν έχει αναδειχθεί πρώτη φορά. Στα νοσοκομεία εργάζονται νοσηλευτές διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας. Δηλαδή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας. Πάγιο αίτημα όλα αυτά τα χρόνια είναι να δημιουργηθεί ένας επαγγελματικός κλάδος νόμιμα κατοχυρωμένος που θα υπάρχουν μέσα όλοι οι νοσηλευτές με διακριτές τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, μισθολογικά, στην εξέλιξη κλπ. Έγινε μια απόπειρα το 2014 από τον κ. Βορίδη, διαχωρισμού του προσωπικού. Προσπάθησαν να βάλουν σε ένα εκπαιδευτικό κλάδο μόνο της πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και τους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός. Κατέρρευσε αυτό, αναγκάστηκε ο κ. Βορίδης να το αποσύρει και σήμερα μας έχει γνωστοποιηθεί η βούληση του σημερινού υπουργού να νομοθετήσει πάλι κάνοντας δύο ξεχωριστούς επαγγελματικούς κλάδους. Επειδή στο νοσοκομείο υπερέχουν αριθμητικά οι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά συνέπεια ασκούν όλα τα νοσηλευτικά καθήκοντα, υπάρχει μια έντονη δυσαρέσκεια. Υπάρχει ανασφάλεια για το μέλλον και θα υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα εφ όσον υπάρξει κάτι τέτοιο.

Ανώτερος μπορεί να είσαι, αλλά όταν κάνουμε τις ίδιες πράξεις δεν μπορείς εσύ να κατέχεις τον τίτλο του νοσηλευτή και ο άλλος όχι. Ιεραρχία υπάρχει και υπάρχουν και μισθολογικά ανώτεροι.

Στο διαχωρισμό αυτό τη μεγαλύτερη επίπτωση θα έχουν οι Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης διότι θα αναγκαστούν να καλύπτουν όλες τις βάρδιες. Κάτι που αριθμητικά είναι αδύνατον. Θα υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και πιο πολύ στα επαρχιακά νοσοκομεία, διότι εκεί ο αριθμός των νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι πολύ μεγαλύτερος, σχεδόν διπλάσιος».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Στη συνέχεια είπε ότι «το θέμα αφορά περισσότερο το κέντρο. Είναι μια συζήτηση που έπρεπε να γίνει νωρίτερα. Δεν είχε προηγηθεί κανένας διάλογος. Ξαφνικά μέσω ΠΟΕΔΥΝ πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει αυτή η πρόθεση από το υπουργείο. Θα γίνει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και θα ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό. Ελπίζουμε να αναστείλει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο υπουργός Υγείας κι αφού προηγηθεί διάλογος με τον κλάδο να νομοθετήσει. Αυτή τη στιγμή όλοι κάνουν τα πάντα. Ζητήσαμε κι από την διοικητή του Νοσοκομείου, το διοικητή της ΥΠΕ, τους βουλευτές μας, να μεταφέρουν το πρόβλημα, αλλά δεν έχει κάποιο νόημα να γίνει κάποια δράση εδώ πέραν της γνωστοποίησης του θέματος. Σημασία έχει η συζήτηση της ΠΟΕΔΥΝ με τον υπουργό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.