Αντίθετο το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού στην παραχώρησητης καπναποθήκης Κούφλερ στην Αρχαιολογία

Στην Εφορία Αρχαιοτήτων Καβάλας παραχωρήθηκε η καπναποθήκη του Κούφλερ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών και Ιστορίας Καπνού κ. Ιωάννη Βύζικα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί διάλογος με τον Δήμο Καβάλας και με τους φορείς.

Ο κ. Βύζικας σημείωσε “Είναι μια παλιά Καπναποθήκη της πόλης, στα ανατολικά αυτή του Κούφλερ, δίπλα στην άλλη καπναποθήκη του Σαπουτζή. Τις είχε φτιάξει μάλιστα ο ίδιος αρχιτέκτονας. Του Κούφλερ πουλήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού παραχωρώντας κάποια καπνά.

Αυτή είναι η ιστορία και έτσι πέρασε  στο υπουργείο Γεωργίας το κτήριο. Εδώ φαίνεται μια αδυναμία, μια και δεν υπήρξε για όλα αυτά τα κτήρια, μια καταγραφή σε πρώτο στάδιο και μια συνεργασία των φορέων. Θέλουμε να αναδειχθούν αυτά τα κτήρια και να μην μπορεί ο καθείς να τα παραχωρεί κάπου χωρίς την προηγούμενη γνώμη των τοπικών φορέων.

Και μεγαλύτερος βέβαια τοπικός φορέας από το Δήμο Καβάλας δεν υπάρχει, Αντιπροσωπευτικότερος φορέας της πόλης. Θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό σημαίνει όμως ότι για μια ακόμη φορά υπάρχει έλλειψη συνεργασίας. Και πολλά κτήρια που είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα στο Δήμο Καβάλας, σήμερα μαθαίνω ότι ενώ εμείς ζητήσαμε να περάσουν στα χέρια του Δήμου Καβάλας τώρα πάνε να αξιοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα του Δήμου Καβάλας. Όλα αυτά θα έπρεπε να τα δούμε για να μην μπορεί ο κάθε υπουργός με μια υπογραφή να μεταβιβάζει ό,τι θέλει και όπου θέλει».

ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ

Και πρόσθεσε πως «Πρώτα από όλα αυτό το κτήριο είναι τεράστιο. Επίσης, επί του κτηρίου στον τελευταίο όροφο, υπάρχει συγκρότημα μηχανημάτων επεξεργασίας καπνού τα οποία για τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού, ο πρώην ΕΟΚ, θα έπρεπε να χαρακτηρισθούν ως βιομηχανικά μνημεία. Γι αυτό ως ΙΚΚΥ είχαμε ζητήσει να γίνουν οι δύο όροφοι, ένα Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας και εκεί να μείνει η ιστορία μας. Απευθυνθήκαμε στο Επιμελητήριο που είναι πιο ευέλικτο για να ζητήσουμε το κτήριο και να γίνει κέντρο επιχειρηματικότητας και ό,τι άλλο χρήσιμο που θα αφορά τις επιχειρήσεις.

Εμείς ως Ινστιτούτο θα θέλαμε να βάλουμε δραστηριότητες μας, όπως τους  Δρόμους του Καπνού, ένα δίκτυο πολλαπλών δράσεων, αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Ένα Εργαστήριο εξέλιξης των Κινημάτων επίσης, θα μπορούσε εκεί να φιλοξενηθεί. Θα γινόταν κάτι ωραίο και πρωτότυπο για την Καβάλα. Είναι κρίμα να χαθεί το κτήριο. Αλλά όλο αυτό ας μας γίνει δίδαγμα και όλοι οι καβαλιώτες να δράσουμε από κοινού για την περιοχή μας. Νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη δημοκρατικότητας από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας. Δεν θα έπρεπε άραγε ο ίδιος ο υπουργός να πει ότι στο Δήμο Καβάλας θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τον χώρο. Όλα τα άλλα είναι λόγια”.  Ο κ. Βύζικας συνέχισε  εκτιμώντας ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο το κτήριο για το εργαστήριο της Αρχαιολογίας.

“Νομίζω ότι μπορούμε ακόμη με το Δήμο Καβάλας να διεκδικήσουμε τουλάχιστον αν όχι όλους, τουλάχιστον κάποιους ορόφους. Το ισόγειο ας πάει στην Αρχαιολογία και οι άλλοι όροφοι ας πάνε στο Δήμο Καβάλας, στο Επιμελητήριο για να γίνουν δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα για την Καβάλα. Η συνεργασία είναι το παν. Από μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτε, παρά μόνο να λύσει τα προσωπικά του αδιέξοδα. Ενώνουμε δυνάμεις” τόνισε καταληκτικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.