ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Αντίθετο και το Σωματείο των Λιμενεργατών Καβάλας στη λειτουργία Διοδίων στην Άσπρη Άμμο

Κάθετα αντίθετο είναι το Σωματείο των Λιμενεργατών Καβάλας στη λειτουργία Σταθμού Διοδίων στην Παράκαμψη Καβάλας. Ο πρόεδρός του κ. Νίκος Παρδαλίδης έθεσε μία σειρά θεμάτων που θα προκύψουν από κάτι τέτοιο που τα καθιστούν άκρως προβληματικά.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «η άποψη του σωματείου είναι ότι δεν έχω δει εγώ έξω από εμπορικό λιμάνι να γίνονται διόδια. Και σε ποιον θα μετακυλήσει το κόστος των διοδίων; Κοιτάμε το λιμάνι να είναι ανταγωνιστικό στις τιμές του. Όταν θα μπουν κάποια διόδια ποιος θα τα επιβαρυνθεί; Ο έμπορος; Ο φορτηγατζής; Το σωματείο; Και κάτι άλλο… Διόδια σε κατηφόρα, πρώτη φορά εγώ είδα. Κι από ό,τι ξέρουμε το σημείο εκείνο το χειμώνα πιάνει και χιόνια και πάγο… Δηλαδή όταν θα σταματήσει κάποιος να πληρώσει στα διόδια, αν κατεβαίνει ένα φορτηγό βαρέου τύπου και για τον Α ή Β λόγο γλιστρήσει ή πάθει κάποια μηχανική βλάβη, θα σταματήσει πάνω στο αυτοκίνητο που είναι μπροστά; Και στην ανηφόρα, από την αντίθεση κατεύθυνση που ανεβαίνουν; Θα σταματάνε στην ανηφόρα να πληρώνουν διόδια; Όταν κοιτάμε για να απόσυμφορηθεί η πόλη, έγινε αυτός ο δρόμος για να βγουν τα φορτηγά έξω από την πόλη, θα σταματάει φορτωμένος ο φορτηγατζής με 30-40 τόνους μικτό και μετά θα ξαναξεκινάει; Τι να πω, δεν ξέρω. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Και διόδια- διόδια, μας έχουν φλομώσει στα διόδια. Τότε ποιος ο λόγος να πληρώνουμε Τέλη Κυκλοφορίας; Ας μην πληρώνουμε Τέλη Κυκλοφορίας, να πληρώνουμε τα διόδια».

ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

«Πάνω απ’ όλα θα σκεφτούμε το θέμα ασφαλείας. Και μετά την οικονομική επιβάρυνση που ενοχλεί και τους φοροπαραλήπτες και τους εμπόρους και το δρόμο. Κι ο δρόμος είναι άθλιος από την ημέρα κατασκευής, τον ξέρουμε όλοι λίγο- πολύ. Έχει ανάποδες κλίσεις στις στροφές, σε κάποια σημεία ανεβοκατεβαίνεις με το αμάξι σου, έχει κάνει λακκούβες, παρ’ όλο που είναι σχετικά καινούργιος δρόμος. Πώς σκέφτονται αυτοί οι συγκοινωνιολόγοι; Τα σκέφτονται στην Αθήνα και μάλλον δεν έρχονται εδώ πέρα να τα δουν. Γιατί κι εκεί στη γειτονιά μου –να μην πάμε τώρα σε άλλο θέμα- κατεβαίνοντας από την Παναγία για να βγεις Καμάρες, συγκοινωνιολόγοι από την Αθήνα ήρθαν. Μάλλον μόνο τα σχεδίασαν, δεν ήρθαν να τα δουν. Κι όταν κατεβαίνουν δύο αυτοκίνητα, διπλής διελεύσεως εκεί μετά την Καμάρα, φρακάρουν. Ας τα ξανασκεφτούν λίγο. Για μένα πρέπει να βγει όλος ο κόσμος της Καβάλας στο δρόμο εκεί πέρα και να σταματήσουν τα διόδια, να μην γίνουν κι αν χρειαστεί να τα γκρεμίσουν κιόλας. Δηλαδή να φοβάσαι να πας στη δουλειά σου, στο σπίτι σου… Παραπλεύρως διόδια, στην ευθεία διόδια, από ‘κει διόδια… Στο τέλος θα μας βάλουν κι ένα ρολόι στο λαιμό να μας μετράνε τον αέρα που αναπνέουμε, να εισπράττουν κι από ‘κει. Πως δεν το σκεφτήκαν αυτό; Να το σκεφτούν κι αυτό, καινούργιο μέτρο… Το προτείνω εγώ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Για το συλλαλητήριο της 15ης Μαΐου είπε «και βέβαια θα συμμετάσχουμε. Αυτό αφορά όλους μας». Ακολούθως ειρωνικά τόνισε πως «Έξω από Εμπορικό Λιμάνι να βάλουν διόδια… Ας βάλουν παραπλεύρως. Να πληρώνεις μια και να βγαίνει το φορτηγό για να ‘ρθει στο λιμάνι και να πληρώνει και δεύτερα! Κι εφόσον έλεγαν ότι θα γίνουν αναλογικά τα διόδια σε λίγο καιρό. Ποιος ο λόγος να μπουν διόδια; Τι να πω, έχει λαλήσει ο κόσμος μ’ αυτά τα πράγματα. Ας ελπίσουμε οι τοπικοί φορείς να δραστηριοποιηθούν και να πιέσουν καταστάσεις στην Αθήνα ώστε να μη γίνουν αυτά τα διόδια. Γιατί δεν ευνοούν κανέναν τοπικό παράγοντα και κανέναν πολίτη αυτής της πόλης. Όλοι ζημιά θα έχουμε, με αποτέλεσμα να φορτώσουν την πόλη με περισσότερη κίνηση, γιατί όλοι θα κοιτάνε να μπουν από μέσα για να αποφύγουν να πληρώσουν τα διόδια. Κι εκεί που είχαμε αποσυμφόρηση της πόλης από αυτοκίνητα και φορτηγά, όλοι θα κοιτάν να μπαίνουν μέσα για να μην πληρώνουν. Και θα αυξηθεί το κυκλοφοριακό μέσα στην πόλη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *