Αντίθετος στη μετεγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου ο βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος

Την ανησυχία του εξέφρασε με δηλώσεις του ο βουλευτής κ. Παναγιωτόπουλος για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που φιλοξενούνται σήμερα στην Άσπρη Άμμο στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στο οποίο

ανακαινίζονται δύο κτήρια για τον σκοπό αυτό.  Παράλληλα εξέφρασε την αντίρρηση του με αυτό τον σχεδιασμό του υπουργείου Άμυνας, καθώς ακυρώνει τους τοπικούς σχεδιασμούς για το Στρατόπεδο που επρόκειτο να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «από ότι καταλαβαίνω πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι σχετικές εργασίες ανακατασκευής του στρατοπέδου και να υποδεχτεί τους πρόσφυγες από το Εσκί Καπού. Τώρα βέβαια αυτοί που αποφάσισαν ότι καλώς θα πρέπει να πάνε οι πρόσφυγες του Εσκί Καπούμ πετάχτηκαν εκεί κάποια χρηματάκια για να κατασκευαστεί ένας πρόχειρος καταυλισμός. Ας τους πάρουμε τώρα από κει και ας τους φέρουμε στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου το οποίο μπορεί να ανακατασκευασθεί για να φιλοξενήσει κάποιες χιλιάδες κι όχι 250, κι εκεί έγκειται και η δική μου ανησυχία όπως τη διατύπωσα προχθές στην επίκαιρη που συζήτησα στη Βουλή με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό τον κ. Βίτσα. Ενόψει αυτής της ανησυχίας κάποιος πρέπει να εγγυηθεί στην Καβάλα ότι αυτή η διευθέτηση θα είναι προσωρινή, ο κ. Βίτσας είπε μέχρι να αρχίσει η β΄ φάση του σχεδίου μετεγκατάστασης των προσφύγων. Και ποια είναι η β΄ φάση; Να ανοίξει ο Ερντογάν τις κάνουλες στην Τουρκία; Πολύ φοβούμαι ότι τότε δεν θα έχουμε αυτά τα αριθμητικά δεδομένα αλλά πολύ χειρότερα».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Και από κει και πέρα έθιξα και το ζήτημα της αξιοποίησης του στρατοπέδου, δεδομένου ότι υπήρχε πρόταση σε προχωρημένη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Άμυνας από το Δήμο Καβάλας για οικιστική επέκταση της πόλης προς τα ανατολικά με παραχώρηση από το υπουργείο Άμυνας του στρατοπέδου αυτού έναντι ανταλλαγμάτων. Στη βάση κάποιων προϋποθέσεων που ο δήμος διαπραγματευόταν με το υπουργείο Άμυνας. Όλος αυτός ο σχεδιασμός που υπήρχε και το μοναδικό περιθώριο της Καβάλας να επεκταθεί στην ουσία τώρα τινάζεται στον αέρα. Πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμένος στη Θάσο στο τετ α τετ που είχα μαζί του ανεπισήμως μου είχε πει ότι υπάρχουν σχέδια για το Στρατόπεδο επενδύσεων σε τουριστικές υποδομές κλπ. Εγώ θέλω να παρατηρήσω ότι η εγκατάσταση προσφύγων όχι απλά σε ένα συγκεκριμένο χώρο αλλά σε μια ευρύτερη περιοχή δεν συνάδει με τουριστικές επενδύσεις. Εκτός αν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι οι άνθρωποι αυτοί έρχονται με ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και από κει και πέρα βάσει σχεδίου θα μετακινηθούν. Όμως η κυβέρνηση ούτε ρωτάει κανέναν για το τι κάνει και την κοινωνία της Καβάλας δεν τη ρώτησε ποτέ, ούτε έχει σχέδιο για το τι κάνει, πράττει ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος. Παράδειγμα τρανό η κατασκευή ενός ολόκληρου καταυλισμού στο Εσκί Καπού για να πει τώρα με συγχωρείτε λάθος δεν κάνει εκεί γιατί κάνει πολύ ζέστη, λες και στη Συρία έχει δροσιά τώρα ή οπουδήποτε στην Ελλάδα. Δεν σχεδιάζει λοιπόν καθόλου και αναγκάζεται να αλλάζει το σχέδιο».

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ

«Και το τρίτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Πολιτεία,  δεν πληρώνει κιόλας τις υποχρεώσεις της. Έκανα λόγο για τα 90 χιλιάρικα τα οποία με απόφαση της κυβέρνησης και καλά κατά το τέλος Απριλίου είχαν προϋπολογιστεί να καταβληθούν στο Δήμο Καβάλας. Και άλλα 50.000 ευρώ  αν δεν κάνω λάθος στην Περιφέρεια και άλλα 20 χιλιάρικα στο Δήμο Παγγαίου ο οποίος και αυτός έχει φιλοξενήσει πρόσφυγες στην Ελευθερούπολη. Από αυτά ούτε φράγκο δεν έχει έρθει, προφανώς υπάρχει κάποια γραφειοκρατική εμπλοκή με το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι μια υπόσχεση της κυβέρνησης που δόθηκε προς τους δήμους που ανέλαβαν μεγάλο βάρος να σηκώσουν και σήκωσαν με απόλυτη επιτυχία, δεν υλοποιήθηκε με ότι και αν αυτό συνεπάγεται. Κι όταν η κυβέρνηση φαίνεται τόσο αναξιόπιστη, η κοινωνία γίνεται εξαιρετικά καχύποπτη και δύσπιστη. Και φυσικά είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει ένας συντονισμός και να παρθούν αποφάσεις, φαίνεται όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν ενδιαφέρει να υπάρξει ένας συντονισμός, δεν ενδιαφέρει καν την κυβέρνηση η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Εμείς εκφράσαμε αντιρρήσεις και θα συνεχίζουμε να τις εκφράζουμε. Δεν είναι καλή ιδέα να έρθουν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Όχι μόνο γιατί μπαίνουν στην ουσία μέσα στον αστικό ιστό του Δήμου Καβάλας, αλλά γιατί ακυρώνουν το σχέδιο της τοπικής κοινωνίας για αυτό το ακίνητο που είναι σε μια αρκετά προχωρημένη φάση το σχέδιο αξιοποίησης αυτού του ακινήτου» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση