Αντίθετη η ΑΔΕΔΥ με την αξιολόγηση που με την υπάρχουσα μορφή αποτελεί αναξιόπιστη διαδικασία
Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Καβάλας είναι κάθετα αντίθετο με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά είναι αντίθετο και με την ηλεκτρονική αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση καθώς δεν προχώρησε η απλή αξιολόγηση. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας κ. Τάσος Ιωαννίδης σε δηλώσεις του κάνει λόγο για μία αναξιόπιστη διαδικασία.
Για τη νέα μορφή αξιολόγησης είπε ότι «δεν έχουμε ακόμη κάποιες ενδείξεις. Εμείς εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η ΑΔΕΔΥ πραγματικά αντιτάχθηκε στο Νόμο 4369/2016 και είχαμε κηρύξει απεργία- αποχή απ’ όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης από τις 15 Μαρτίου 2017. Η συμμετοχή σ’ αυτήν την αποχή των εργαζομένων και στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ ήταν πραγματικά καθολική. Και σε πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις έφτασε το 90%. Τώρα προχωρά ο υπουργός στην ηλεκτρονική αξιολόγηση, η οποία ακόμη βέβαια είναι προ των πυλών. Εμείς, απλώς θα ενημερώσουμε όλους τους υπαλλήλους γιατί και με αυτήν τη μορφή που θέλει να περάσει τη διαδικασία της αξιολόγησης, χωρίς καν να έχει υλοποιήσει αυτό το τμήμα του Νόμου 4369/2016 που η σημερινή κυβέρνηση ψήφισε, δηλαδή η επιλογή για τοποθέτηση των προϊσταμένων, των διευθυντών, των γενικών διευθυντών στη δημόσια διοίκηση, αυτοί δεν έχουν κριθεί. Δηλαδή –επιμένω και τοι ξαναλέω αυτό- οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές που δεν έχουν κριθεί, θα κρίνουν τους υπόλοιπους κι αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της όλης αναξιοπιστίας, της όλης διαδικασίας που θέλουν να κάνουν. Θα ζητήσουν το ΑΦΜ από τους υπαλλήλους, εμείς θα πούμε να μη δώσουμε το ΑΦΜ γι’ αυτήν την ηλεκτρονική αξιολόγηση που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και από ‘κει και μετά ο κάθε υπάλληλος θα κρίνει και θα πράξει σύμφωνα και με αυτά που θα του πει ο σύλλογος».
«ΝΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ Ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ»
Για τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ΑΔΕΔΥ και τις κυβερνήσεις πάνω στο θέμα της αξιολόγησης, είπε ότι «η ΑΔΕΔΥ έχει κάνει επανειλημμένες πολλές προτάσεις και για την αξιολόγηση, γιατί εμείς –το ξαναλέω- δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης. Αλλά θέλουμε μία αξιολόγηση η οποία να κρίνει τον υπάλληλο έτσι όπως σωστά πρέπει και να μην είναι συνδεδεμένη ούτε με το μισθολόγιο, ούτε με την κινητικότητα, ούτε με το βαθμό, ούτε με κάτι άλλο. Ένα απλό παράδειγμα: Πώς μπορεί να αξιολογηθεί ένας εργαζόμενος όταν ο μισός εξοπλισμός του εργαστηρίου του είναι χαλασμένος και ο άλλος υπολειτουργεί. Ή πώς μία νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο θα την αξιολογήσεις όταν αυτήν τη στιγμή έχει στην ευθύνη της 40-50 ασθενείς. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Τα πράγματα στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, εκτός του ότι είναι γερασμένο το Δημόσιο, δεν έχουν γίνει αυτά που πρέπει να γίνουν, τα βασικά πράγματα, για να κάνεις μία αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρχουν, όπως ξέρετε, φυσιολογικές συνθήκες εργασίας. Αν ανεβείτε επάνω στο νοσοκομείο ή σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, πώς μπορείς να κάνεις μία αξιολόγηση σ’ αυτήν τη νοσηλεύτρια; Επίσης, υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθολόγιο και δημιουργία διαφορετικών κατηγοριών αμειβομένων υπαλλήλων στον ίδιο κλάδο. Δηλαδή, αφού υπάρχει μία μισθολογική εξέλιξη για τους άριστους και αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης για όλους όσοι αξιολογηθούν ως ανεπαρκής ή ως ακατάλληλοι. Εδώ εμείς θέλουμε την καλυτέρευση του δημοσίου υπαλλήλου. Επίσης, οι προαγωγές των εργαζομένων εξαρτώνται άμεσα από την αξιολόγηση. Και ποιος θα τις κάνει αυτές τις αξιολογήσεις; Δηλαδή, υπάρχει μία πολύ μεγάλη σειρά, είναι πολύ μεγάλο αυτό το εύρος της αξιολόγησης».
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
«Οπότε», κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης «γίνεται μία διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο, την ΑΔΕΔΥ και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μια σωστή διαβούλευση επάνω σε ένα σωστό καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους κι από ‘κει και μετά προχωράς, χωρίς να παίρνεις μέτρα μνημονιακά ή μέτρα τα οποία θέλουν να σου επιβάλλουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».