Κύριο άρθροΥγεία

Ανοιχτή εκδήλωση για τον μητρικό θηλασμό χθες στην Καβάλα

Για 5η χρονιά το τμήμα Πρόωρων Νεογνών και η Μαιευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας διοργάνωσαν  ημερίδα για το μητρικό θηλασμό που πραγματοποιήθηκε χθες στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα «Φίλιππος» του ξενοδοχείου  Airotel GALAXY.  Φέτος με το βλέμμα στραμμένο στη μητέρα γιατροί και μαίες  προσέγγισαν  με ευαισθησία συχνούς προβληματισμούς μιας μητέρας  που θηλάζει. Κοινά αλλά και σπάνια προβλήματα υγείας που μπορεί να ταλαιπωρούν τη θηλάζουσα, η επιλογή της μητέρας να θηλάσει για χρόνια, ο αντίκτυπος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο μητρικό θηλασμό αλλά και η φυσιολογική ανάπτυξη των θηλαζόντων βρεφών αποτέλεσαν  τα θέματα που  παρουσιαστήκαν στην ημερίδα.  Οι επαγγελματίες υγείας αλλά και οι γονείς της Καβάλας  τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα, ενώ αρκετά   βρέφη και νήπια την  ομόρφυναν με την παρουσία τους.

Η κ. Χρύσα Καλοπίση,  μαία – σύμβουλος θηλασμού στο Τμήμα Πρόωρων Νεογνών Νοσοκομείου Καβάλας , ανέφερε ότι η ημερίδα χθες είχε ως στόχο να λύσει συχνές απορίες  και προβληματισμούς μίας μητέρας που θηλάζει.  Σύμφωνα με την ίδια, σταδιακά αρχίζει να κερδίζει έδαφος ο μητρικός θηλασμός καθώς τα νούμερα είναι ανοδικά και αρχίζει να  αυξάνεται και η ανάγκη για ενημέρωση όχι μόνον των μητέρων αλλά και των επαγγελματιών υγείας  διότι πλέον το κοινό έχει απαιτήσεις, των μητέρων που θηλάζουν δηλαδή..  «Οι γυναίκες θέλουν πλέον να έχουν πλήρη γνώση του αντικειμένου και στόχος μας είναι να τις βοηθήσουμε  να θηλάσουν όσο θέλουν, οπόταν χρειάζονται κατάλληλη υποστήριξη από επαγγελματίες  υγείας που είναι πλήρως ενημερωμένοι  και μπορούν να τις δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΧΑΘΗΚΕ Η ΓΝΩΣΗ

Όπως ανέφερε με έμφαση, δυστυχώς μέσα σε μία γενιά σχεδόν ξεχάστηκε τελείως η τέχνη του θηλασμού που αντικαταστάθηκε από το ξένο γάλα και σταδιακά χάθηκε και η γνώση πάνω στον θηλασμό… «Οπόταν πολλά χάθηκαν και προκειμένου να εδραιωθεί πια μια κουλτούρα θηλασμού, όπως ορίζουν οι παγκόσμιοι φορείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικάνικη  Εκπαιδευτική Ακαδημία, επιβάλλεται  να επιστρέψουμε στον θηλασμό»  σημείωσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως  στην ημερίδα χθες υπήρξαν 7 ομιλητές, μεταξύ αυτών και η ίδια ενώ σημείωσε πως ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες καρκίνου του στήθους των γυναικών  καθώς για κάθε 12 μήνες θηλασμού η γυναίκα  μειώνει τις πιθανότητες να κτυπηθεί από τον καρκίνο του μαστού κατά 4,3 %. Τέλος ανέφερε πως το κλίμα στην χθεσινή ημερίδα ήταν πολύ ευχάριστο καθώς παραβρέθηκαν  και έγγυες μητέρες με βρέφη και με νήπια  ενώ από πλευράς ομιλητών οι 3 ήταν γιατροί που απευθύνθηκαν σε μητέρες με προβλήματα υγείας , όπως από απλό κρυολόγημα ή μία γαστρεντερίτιδα αλλά όπως και από πιο σύνθετες παθήσεις όπως ο διαβήτης  και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην ημερίδα έγινε ενημέρωση στους επαγγελματίες υγείας  πάνω σε ένα θέμα όπου οι μητέρες πέφτουν συχνά θύματα παραπληροφόρησης και αφορούσε το αν πρέπει μία θηλάζουσα μητέρα που έχει πυρετό ή μία ίωση  π.χ. να θηλάσει το παιδί της.

** Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του κόσμου ήταν εντυπωσιακή ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χρήστος Γάκης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κροκίδης.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *