Αναστάτωση επικρατεί τους δημάρχους του Ν. Καβάλας για το θέμα της υποχρεωτικής 2ετούς εκπαίδευσης των παιδιών, διαφωνεί η δήμαρχος
Αναστατωμένοι είναι οι Δήμαρχοι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας δήλωσε χθες η Δήμαρχος κ Δήμητρα Τσανάκα κατά την διάρκεια συνέντευξής καθώς όπως εξήγησε βρεθήκανε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την διετή υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών στα νηπιαγωγεία που έδωσε ομόφωνη συγκατάθεση στη Α/θμια Εκπαίδευση γι αυτό το θέμα. Γιατί η νομοθεσία λέει ότι η γνώμη των δημάρχων και της επιτροπής που συγκαλείται, πρέπει να δοθεί από την Οικονομική Επιτροπή στους περιφερειακούς διευθυντές. «Εμάς δεν μας ρώτησε κανένας αν θεωρούμε ότι θα μπορέσει ο Δήμος Καβάλας να συμμετάσχει σ αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Αντίθετα όταν με επισκέφθηκε ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας κ Μπαντίκος μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας κ. Μουμτσάκη, η κουβέντα μας ήταν καθαρά ενημερωτική για τον αριθμό των παιδιών στους παιδικούς που είναι γεννημένα το 2014 και επομένως με την υποχρεωτική διετή εκπαίδευση θα πάνε στο σύστημα αυτό και για τον Δήμο Καβάλας και τους Δημοτικούς Παιδικούς σταθμούς και μόνο για τον Δήμο μας τα παιδιά είναι 279. Θεωρώ το νούμερο πολύ μεγάλο. Το νούμερο αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω και αναρωτιέμαι που θα τα βάλουν αυτά τα παιδιά. Τα νηπιαγωγεία βρίσκονται στα υπόγεια των δημοτικών σχολείων. Η εκτίμηση του κ. Μπαντίκου ήταν ότι θα μπορέσουν να τα χωρέσουν. Εξέφρασα τις αμφιβολίες μου , την αντίθεσή μου σε ότι αφορά το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά φεύγουν από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά δεν μπορώ να πάω κόντρα στον νόμο. Έχω όμως τους ενδοιασμούς μου, γιατί μπορεί να προσληφεί ένας ορισμένος αριθμός νηπιαγωγών, αλλά ένας αριθμός βρεφονηπιοκόμων θα χάσει την δουλειά του σ αυτή την δύσκολη εποχή. Μπαίνουν και ένας σωρός προβλήματα στην μέση που αφορούν τους διαγωνισμούς για τα τρόφιμα, τα καθαριστικά, που έχουν γίνει από τον Δήμο καβάλας για το νέο έτος με βάση τα 700 παιδιά των παιδικών σταθμών».
ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Πρόσθεσε δε πως «Από την άλλη έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, γιατί μας είπαν πως αν θέλουμε να αυξήσουμε την δυναμικότητα των παιδικών σταθμών τινάζουμε τους παιδικούς σταθμούς στον αέρα. Θα έχουμε απώλειες από το ΕΣΠΑ και μας είπαν να πάρουμε περισσότερα μωρά 6 μηνών για να κατεβεί το όριο. Τα βρέφη είναι διαφορετικά στην φιλοξενία τους , έχουν άλλες ανάγκες σε προσωπικό, σε φαγητό κλπ .Θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα ξεπεράσουμε , αλλά ως γιατρός σας το λέω, όταν τα μωρά αρχίσουν να αρρωσταίνουν οι γονείς δεν τα φέρνουν πίσω στον παιδικό σταθμό. Θα κινδυνεύουν άμεσα οι παιδικοί σταθμοί σε Καρβάλη και Κρηνίδες γιατί δεν συνηθίζει ο κόσμος στα χωριά να πηγαίνει τα μωρά του στους παιδικούς . Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες από τις μητέρες,. Δεν είμαστε στην Αθήνα, αλλά σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Αν αυτός ο νόμος βγήκε για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και εφαρμόζεται πρώτα στην Περιφέρεια, λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά έπρεπε να μας ρωτήσουν, γιατί έχουμε άποψη. Εξέφρασα λοιπόν τις αντιρρήσεις μου για τις βρεφονηπιοκόμους, το ζήτημα των χώρων, αφού δεν μπορούν 300 παιδιά να χωρούν στριμωγμένα στα υπόγεια των δημοτικών σχολείων και μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι ανήκω στην κατηγορία αυτών που γνωμοδότησαν ομόφωνα λένε. Τι θα πεί ομόφωνα; Ψηφίσαμε, συμφωνήσαμε και οι τρείς, έγινε πρακτικό, υπάρχει υπογραφή; Που βρίσκονται τότε οι δικές μου επιφυλάξεις σε ότι αφορά το προσωπικό και το κτιριακό; Η Α/θμια με απάντησε πως οι επιφυλάξεις μου δόθηκαν τηλεφωνικά στον προϊστάμενο στην Κομοτηνή. Εγώ επιβεβαιώνω πως δεν υπάρχει τίποτα από μένα. Δεν μπορώ να πάω κόντρα στον νόμο, όμως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου σε ότι αφορά το προσωπικό που πρέπει να πετάξουμε στους δρόμους ,όταν δεν μπορούν να βρούν πουθενά δουλειά. Θεωρώ ότι οι οικογένειες θα ξεβολευτούν πηγαίνοντας τα παιδιά τους σε διάφορα νηπιαγωγεία και ίσως οικογένειες να χρειαστεί να αλλάξουν ακόμα και γειτονιά. Όλα αυτά τα βρίσκω πολύ δύσκολα και δεν συμφωνώ καθόλου».