ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Αναμένεται να δοθεί παράταση στις φορολογικές δηλώσεις, σύμφωνα με τον φοροτέχνη λογιστή Ντίνο Κλειτσιώτη

Παράταση αναμένεται να δοθεί στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο φοροτέχνης – Λογιστής κ. Ντίνος Κλειτσιώτης σημείωσε ότι φέτος το σύστημα παρουσιάζει πάρα πολλά προβλήματα.

Όπως ανέφερε «Αυτό το οποίο γνωρίζουμε εμείς οι φοροτέχνες είναι ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου. Αυτό γνωρίζουμε και αυτό λέει και ο νόμος και είναι σαφές.

Αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα 10 ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, δεν έχει υποβληθεί ούτε καν το 50% των δηλώσεων.

Οι λόγοι είναι ότι το σύστημα του ΤΑΧΙΝΕΤ δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Και δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Το σύστημα έχει φέτος πάρα πολλά προβλήματα, πολλές ώρες είναι πάρα πολύ βαρύ, και άλλες δεν λειτουργεί καθόλου.

Επομένως θα πρέπει να πούμε εκ των προτέρων ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 25 Ιουλίου εκτιμώ.  Εξάλλου ανεξάρτητα από  το πότε θα υποβληθούν οι δηλώσεις η ημερομηνία της πρώτης δόσης είναι η 31η Ιουλίου.

Επομένως οι φορολογούμενοι θα πρέπει και αυτοί να φύγουν από το σπίτι τους να πάνε στα φορολογικά γραφεία και να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους έστω και με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Μια στις δύο δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και πραγματικά δεν είναι δυνατόν να είμαστε σε αυτή την θέση. Η παράταση είναι δεδομένη αλλά ας μην εφησυχάσουν οι φορολογούμενοι.

Ας πάνε στα λογιστικά γραφεία ή μόνοι τους ας υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Όσον αφορά το Α21 και το επίδομα τέκνων αυτοί που θα υποβάλλουν μέχρι σήμερα 20 Ιουνίου θα  πληρωθούν άμεσα. Οι άλλοι δεν ξέρουμε πότε!».

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ

Πρόσθεσε δε πως «Και εδώ όμως θα πρέπει να πω στους φορολογούμενους ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Η υποβολή λήγει μέχρι το τέλος του έτους για το Α21 επομένως αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να πληρωθούν λίγο γρηγορότερα αν κάνουν τώρα την αίτηση. Αυτή είναι η κατάσταση και ελπίζω να λειτουργεί καλύτερα το σύστημα ώστε και εμείς οι λογιστές να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας».

Παράταση έως και τις 30 Ιουλίου, της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2018 που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, ζητεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ), λόγω κυρίως των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη λειτουργία του Taxisnet.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν λογιστές – φοροτεχνικοί, πέρα από τις ημέρες που το Taxisnet υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην είναι δυνατή η αποστολή των δηλώσεων ή να γίνεται με σημαντική καθυστέρηση, υπάρχουν ακόμη αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης από δεκάδες χιλιάδες υπόχρεους.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 80.000 συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να «περαστούν» στα εκκαθαριστικά τους τα σωστά ποσά φορολογητέων εισοδημάτων για το έτος 2017 και να βεβαιωθούν νέα ποσά φόρων στα ονόματά τους. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη συμπλήρωση του Ε1, συγκεκριμένα στον κωδικό 007 του πίνακα 6, που αφορά τη φιλοξενία. Ειδικότερα, όσοι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους πρέπει να το δηλώσουν υποχρεωτικά μαζί με τον ΑΦΜ του φορολογούμενου ο οποίος τους φιλοξενεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, και οι υπόχρεοι που φιλοξενούν πρόσωπα τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 και να δηλώσουν τον ΑΦΜ των φιλοξενούμενων και τους μήνες φιλοξενίας.

Ένα ακόμη πρόβλημα που προκαλεί την καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων, καθιστώντας αναγκαία την παράτασή τους, είναι ο ΕΦΚΑ. Για πολλούς υπόχρεους δεν έχουν αναρτηθεί οι βεβαιώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, ενώ δεν γνωρίζουν ακόμη πώς θα αντιμετωπιστεί το γεγονός που μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *