Ανακύκλωση τηγανελαίου από το Δημοτικό Σχολείο Ελαιοχωρίου !
Η ανακύκλωση τηγανέλαιου είναι από τις σημαντικότερες ενέργειες ανακύκλωσης που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Έτσι και η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ελαιοχωρίου για την χρησιμότητα αυτής της πράξης, τους επισκέφθηκε πρόσφατα στον χώρο τους.
«Εκεί όλοι μαζί, μιλήσαμε, παίξαμε, διασκεδάσαμε και κατασκευάσαμε τις πρώτες αποθηκευτικές μονάδες τηγανελαίου. Η ανακύκλωση του τηγανελαίου ξεκίνησε και ήδη η ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ ανταποδίδοντας την προσπάθεια της εκπαιδευτικής κοινότητας προχώρησε στη διαγράμμιση γηπέδου του σχολείου τους.
Ένα αίτημα της εκπαιδευτικής μονάδας όπως εκφράσθηκε από την καθηγήτρια φυσικής αγωγής του σχολείου κ. Κική Λαζαρίδου, υλοποιήθηκε από τον συνεργάτη της ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Γιάννη Κεβρεκάκη. Παρόντες μάλιστα στη διαδικασία της διαγράμμισης ήταν και αρκετοί μαθητές» μας δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ Κίμων Παπαδόπουλος.
ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια έχουν βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον, καθώς, όταν καταλήγουν στις αποχετεύσεις, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, φράζουν τις σωληνώσεις, εμποδίζουν την επεξεργασία των λυμάτων και προκαλούν δυσάρεστες οσμές. Η λύση για την ορθή διαχείριση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών είναι η ενεργειακή τους αξιοποίηση, με τη μετατροπή τους σε βιοντίζελ μέσω απλής χημικής διεργασίας. Το βιοντίζελ ρυπαίνει λιγότερο από τα συμβατικά καύσιμα και με την αξιοποίησή του, μειώνεται η ποσότητα των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων, αποφεύγεται η εναπόθεσή τους σε χώρους υγειονομικής ταφής, προστατεύεται η διατροφική αλυσίδα και μειώνονται τα υγρά απόβλητα που δημιουργούνται όταν τα λάδια αυτά καταλήγουν στο δίκτυο αποχέτευσης.
Ο τρόπος συλλογής τηγανολάδων έχει κάποιες βασικές παραμέτρους, όπως:
– Αφήνουμε το μαγειρικό λάδι να κρυώσει.
– Αν χρειάζεται, το περνάμε από ένα σουρωτήρι ή ένα φίλτρο για να το απαλλάξουμε από τα υπολείμματα τροφών.
– Το μεταγγίζουμε με χωνί σε πλαστικό δοχείο και το αποθηκεύουμε σε σκιερό μέρος. Σε καμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε γυάλινα δοχεία και προσέχουμε να μην αναμειχθεί με νερό ή άλλο υγρό.
– Μόλις γεμίσει το δοχείο, το κλείνουμε καλά και το μεταφέρουμε στον ειδικό κάδο συλλογής.
Αυτό κατανόησαν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου στη διάρκεια της επίσκεψης της ΕΥΚΑΛΥΨΙΣ ΚΟΙΝΣΕΠ στο σχολείο τους. Συνήθως, μετά το μαγείρεμα, ή το τηγάνισμα, ή το λάδι που απομένει στο πιάτο από μια κρύα σαλάτα, ρίχνεται στην αποχέτευση.
Ομοίως και όλα τα μαγειρικά λίπη. Αυτός όμως είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας, απόφραξης των αποχετεύσεών μας. Το λιπαρό αυτό υλικό, επικάθεται στα τοιχώματα των σωλήνων, και δημιουργεί ένα τέλειο υπόστρωμα για άλατα, ή άλλα υλικά να κολλήσουν και να φράξουν τις σωλήνες μας. Αν πάλι τα απόβλητά μας καταλήγουν σε βιολογικό καθαρισμό, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επικάθονται δηλαδή στα τοιχώματα των δεξαμενών, καταστρέφοντας τη διαδικασία του καθαρισμού. Στην περίπτωση που απλά το μαζεύουμε σε δοχεία, εννοείται ότι ποτέ δεν θα πρέπει να το πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων γιατί: Μπορεί να σπάσει το δοχείο ή η φιάλη και να λερώσει τον κάδο ή ακόμα και το έδαφος. Το λάδι είναι από τις αγαπημένες τροφές των τρωκτικών, άρα μπορεί να προσελκύσει ποντίκια που κυκλοφορούν σε μεγάλους αριθμούς στις πόλεις. Επιπλέον είναι πολύ εύφλεκτο. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί στους κάδους, θα συμβεί στο απορριμματοφόρο ή στη χωματερή. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, το αθώο μας λαδάκι ή μαργαρίνη μας, θα μετατραπεί σε μια ωρολογιακή βόμβα περιβαλλοντικής μόλυνσης. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να δώσουμε το λάδι που μας είναι πλέον περιττό και άχρηστο για ανακύκλωση.
Προσοχή, δεν πρέπει εκεί να απορρίπτουμε λάδια μηχανής ή αυτοκινήτου, γιατί δεν είναι φυτικής προέλευσης, αλλά συνθετικά και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν με τον ίδιο τρόπο.
Το βιοκαύσιμο (βιοντίζελ) παράγεται με τη στερεοποίηση των φυτικών ελαίων και των ζωικών λιπών με την προσθήκη κάποιας αλκοόλης. Η απόδοσή του (σε ποσότητα) είναι αρκετά υψηλή, αν υπολογίσουμε ότι κάθε λίτρο πρώτης ύλης (λάδια και λίπη) μπορούν να παράγουν έως 0,8 λίτρα βιοκαυσίμου.
Σε εφαρμογή, το προϊόν αυτό που παράγεται, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του, ή σε μείξη με ντίζελ. Φανταστείτε λοιπόν πόση οικονομία μπορούμε να έχουμε μόνο ανακυκλώνοντας τα οικιακά μας λάδια. Σήμερα στην Ελλάδα η ανακύκλωση του λαδιού είναι ακόμα στα σπάργανα. Στην ουσία ανακυκλώνουμε περίπου το 10% από το λάδι που μπορούμε να ανακυκλώσουμε.
Το ουσιαστικό μας κέρδος από αυτό: Καθαρό περιβάλλον Εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Μείωση του όγκου και της επικινδυνότητας των απορριμμάτων.
Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από εκπομπές καύσης του ντίζελ.