Αναγκαιότητα ο κανονισμός λειτουργίας των αθλητικών χώρων σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καβάλας Γιώργο Φιλόσογλου

Διαμαρτυρίες έχουν εκφραστεί από παράγοντες αθλητισμού για τον κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών χώρων. Ο αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Φιλόσογλου δήλωσε ότι επί δεκαετίες τα γήπεδα δεν είχαν κανονισμό λειτουργίας και ως εκ τούτου έπρεπε να γίνει μία αρχή και να μπει μία τάξη.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Φιλόσογλου σημείωσε πως «αυτό το οποίο είναι δεδομένο είναι ότι επί δεκαετίες, για να μην πω από κατασκευής τους, οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καβάλας δεν είχαν κανονισμό λειτουργίας. Αυτό το πράγμα επιχειρούμε να το κάνουμε. Καθυστερήσαμε λίγο διότι έπρεπε πρώτα να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις των γηπέδων και ιδίως των μεγάλων γηπέδων, έτσι ώστε να είναι πιο πρόσφορη η προσπάθεια. Για αυτό λοιπόν και ήρθε τώρα. Ο κανονισμός λειτουργίας των γηπέδων ρυθμίζει μια σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια, με τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών και με τα αθλητικά σωματεία, με το ωράριο λειτουργίας, το πώς καταλαμβάνει κανείς γηπεδικές ώρες κοκ. Το τρίτο σημείο είναι το σημείο που έχει να κάνει με το θέμα των διαφημίσεων. Τι θέλω να πω. Εδώ υπάρχει το εξής θέμα. Τα Δημοτικά Γήπεδα ανήκουν προφανώς και στο δήμο. Και ο δήμος κι όλοι μας είτε αιρετοί είτε υπηρεσιακοί παράγοντες είμαστε υπόλογοι για τη λειτουργία τους. Ένα από τα πράγματα το οποίο συμβαίνει είναι το εξής. Να υπάρχουν πάρα πολλές διαφημίσεις σε όλες σχεδόν τις εγκαταστάσεις. Ο δήμος δεν θέλει να στερήσει προφανώς τα έσοδα που τυχόν έχουν αθλητικοί σύλλογοι από αυτές τις διαφημίσεις. Γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι στην ουσία είναι πενιχρά έσοδα και τα οποία καλύπτουν τις σοβαρές ανάγκες που έχουν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Από την άλλη όμως και εμείς δεν μπορούμε να πάμε κατηγορούμενοι. Διότι έχουμε μια υποχρέωση να βάλουμε μια τάξη και να επιβάλουμε ας το πούμε έτσι μια χρέωση».

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Κι όπως συμπλήρωσε «δύο ήταν τα σενάρια. Το πρώτο θα ήταν να έρθουμε και να πούμε φέρτε μας όλες τις συμβάσεις που έχετε υπογράψει και θα πάρουμε το x ποσοστό. Αν το προτείναμε έτσι, θα στερούσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό από τους αθλητικούς συλλόγους. Ποια είναι η άποψη που προκρίνεται; Να γίνεται μια χρέωση ανά τετραγωνικό μέτρο. Έχουμε λοιπόν ωφέλιμο χώρο διαφήμισης τόσα μέτρα, επιβάλουμε ένα συμβολικό ποσό ενοικίου ανά έτος για κάθε μέτρο και με αυτόν τον τρόπο θα φτάσουμε σε ένα σημείο κάθε σύλλογος να πληρώνει 50, 70 ή το πολύ πολύ 100 ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι όλο το θέμα. Οι πιο πολλοί πρόεδροι των Κοινοτήτων βέβαια για να είμαστε και ειλικρινείς διαμαρτύρονται διότι οι αρμοδιότητες ανήκουν στη δήμαρχο ή στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα λειτουργίας των γηπέδων κι όχι στην Τοπική Κοινότητα ή τον πρόεδρο. Αυτό είναι όμως κάτι που εκ του νόμου από τον Καλλικράτη προκύπτει, μακάρι να μπορούσαμε και εμείς ως δημοτική αρχή να δώσουμε τη διαχείριση και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στις Κοινότητες απευθείας να ασχολούνται αυτές, μακάρι. Θα είχα λιγότερους μπελάδες στο κεφάλι μου, πλην όμως οι Τοπικές Κοινότητες έχουν κατά κανόνα μόνο γνωμοδοτική εξουσία και αποφασίζουν μόνο κυριαρχικά σε ότι έχει να κάνει με τις άδειες καταστημάτων και κάτι άλλα παρεμφερή. Άρα λοιπόν καταλαβαίνω τις επιφυλάξεις τους, τους είπα να γράψουν τις προτάσεις τους κι αυτό γίνεται, προκειμένου να δούμε αν μπορεί κάτι να βελτιωθεί. Όλοι όμως συμφωνούμε ότι πρέπει να μπει μια τάξη. Αυτό κάνουμε. Τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα έρθει η ώρα θα πάρει τις αποφάσεις του, μπορεί να γίνουν και τροποποιήσεις, η αντιπολίτευση μπορεί να θέσει εποικοδομητικές προτάσεις, είμαστε με ανοιχτά αυτιά να τις ακούσουμε και αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καμία αντίρρηση να τις υιοθετήσουμε κιόλας. Αυτό είναι, δεν υπάρχει κάτι δηλαδή ιδιαίτερο».

«ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ»

Όσον αφορά το γήπεδο «Ανθή Καραγιάννη», ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως «τελείωσε, έχει έρθει σε μια κατάσταση νομίζω που επί σειρά ετών δεν ήταν ποτέ. Όλα δείχνουν ότι του χρόνου θα έχουμε τουλάχιστον δύο μεγάλες διοργανώσεις στίβου, ένα γκραν πρι και μια πανελλήνια διοργάνωση. Από κει και πέρα η αγωνία μας είναι να μπορέσουμε να συντηρήσουμε το χλοοτάπητα για δύο χρόνια ακόμα, προκειμένου να μη χρειαστεί να υποβληθούμε εκ νέου σε κάποια δαπάνη. Έχουμε προβλέψει βέβαια για την περίπτωση που αποδειχτεί ότι ο χλοοτάπητας δεν θα τα βγάλει πέρα. Έχουμε προβλέψει για το νέο έτος στο Τεχνικό Πρόγραμμα ένα ποσό για ριζική αντικατάστασή του εκ βάθρων δηλαδή, προκειμένου να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα, ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση πόρων».

ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ

Αναφερθείς ο κ. Φιλόσογλου στον προγραμματισμό που υπάρχει για την ανέγερση νέου κλειστού γυμναστηρίου στην περιοχή του Περιγιαλίου με το 1,5 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η Δημωφέλεια από τον ΟΛΚ για την απαλλοτρίωση στο Εσκί Καπού, σημείωσε πως «ήταν μια δέσμευση της δημάρχου η οποία θα υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί πολύ πιο σύντομα από ότι κανείς μπορεί να υπολογίσει, πάντα βέβαια τηρουμένων των αναλογιών και των χρονοδιαγραμμάτων και της γραφειοκρατίας που διέπει το δημόσιο. Τώρα το 1,5 εκ. μπορεί να είναι και παραπάνω, βέβαια θα εξαρτηθεί και τι τελική έκπτωση θα κάνει αυτός που θα το πάρει το έργο. Στόχος είναι να γίνει ένα γήπεδο περίπου 2.000 θέσεων, να είναι μια αθλητική εγκατάσταση η οποία να έχει τις προδιαγραφές να φιλοξενεί και άλλου είδους εκδηλώσεις, να υπάρχει πρόβλεψη για πάρκινγκ. Στόχος είναι και θέλουμε κι εμείς αν μπορέσουμε και νομίζω θα τα καταφέρουμε να γίνουν και δύο καινούρια γήπεδα τένις, να μπορέσει να γίνει ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις εγκαταστάσεις αυτές, όχι ένα κυλικείο απλώς, το οποίο να προσφέρει και έσοδα στη λειτουργία του. Το γεγονός ότι είναι πασίδηλη η έλλειψη ενός τέτοιου χώρου και όλοι μας ζοριζόμαστε και οι σύλλογοι και ο δήμος είναι κάτι που προκύπτει με ενάργεια και στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες πάρα πολύ σύντομα, αν είναι δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί και το έργο μέχρι τα μέσα του 2018 που εγώ εκτιμώ ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Ο χώρος έχει επιλεγεί κατά 99%, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Καβάλας και αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία των διερευνητικών επαφών για το τι ακριβώς θέλουμε τελικά να κάνουμε και εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία της μελέτης και αν όλα πάνε καλά να βγει στον αέρα το έργο προκειμένου να έχουμε ανάδοχο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση