Αναγκαία και ακίνδυνη η χρήση μάσκας σημειώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας σε ανακοίνωσή του σημειώνει την ανάγκη χρήσης της μάσκας. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου κ. Αλέξη Πολίτη η μάσκα είναι απαραίτητη στα σχολεία για τους μικρούς μαθητές.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας νοσούν λιγότερο από το αρχικά προβλεπόμενο. Έχει να κάνει με τις ιδιότητες του βλεννογόνου των παιδιών, οπότε και μεταδίδουν και νοσούν λιγότερο. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι όταν άνοιξαν τα σχολεία μετά την καραντίνα δεν υπήρξε σημαντική αύξηση κρουσμάτων οπότε αυτό συνηγορεί στην αρχική μου άποψη. Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η χρήση μάσκας από τα παιδιά είναι απαραίτητη για δύο λόγους.

Πρώτον, η δομή της ελληνικής οικογένειας έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Περιλαμβάνει τη συμβίωση στο ίδιο περιβάλλον παππούδων, γιαγιάδων, ανθρώπων δηλαδή που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα παιδιά μπορεί να μην νοσούν αλλά είναι φορείς και υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό.

Δεύτερον, η δια ζώσης εκπαίδευση είναι μονόδρομος, για την καλύτερη μάθηση. Δεν μπορεί να αντικατασταθεί η φυσική παρουσία στην τάξη του καθηγητή, του δασκάλου και του μαθητή από καμία διαδικτυακή διαδικασία. Εφόσον θέλουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση και την εκπαίδευση γενικότερα, πρέπει να τη θωρακίσουμε. Κι αυτό γίνεται με τρία πράγματα. Χρήση μάσκας που μπορεί να προκαλεί κάποια δυσφορία ενδεχομένως αλλά δεν προκαλεί τα δεινά που διατείνονται όσοι είναι αντίθετοι. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης- απόστασης, είναι ένα σημαντικό μέτρο και τέλος η καλή υγιεινή των χεριών. Τρία όπλα είναι, με αυτά θα πάμε στα σχολεία μας. Κατανοώ τις αντιδράσεις των ανθρώπων αλλά δεν τις συμμερίζομαι σε καμία περίπτωση. Νομίζω ότι κάποιες φορές ξεπερνούν και τα όρια.

Οι μύθοι που λένε ότι η χρήση μάσκας δημιουργεί έλλειψη οξυγόνου, προκαλεί υποξεία, υπερβολική επανεισπνοή διοξειδίου του άνθρακα, ότι οι μάσκες είναι φωλιές για βακτήρια, μύκητες κλπ και ότι ο ιός είναι πολύ μικρός άρα η μάσκα δεν θωρακίζει, είναι απλοί μύθοι. Δεν έχει σημασία το μέγεθος του ιού αλλά το μέγεθος των σταγονιδίων που περιέχει τον ιό. Αυτοί οι παραπάνω μύθοι δεν ευσταθούν επιστημονικά. Η μάσκα δεν είναι κλειστό κύκλωμα, το οξυγόνο περνάει κανονικά και σχεδόν όλος ο αέρας που εκπνέουμε όταν τη φοράμε φεύγει. Ούτε αποτελεί φωλιά για μύκητες κλπ.

Πρέπει να είμαστε σοβαροί, φρόνιμοι και το πιο σημαντικό ψύχραιμοι. Κι όλα θα πάνε καλά. Μακάρι να έρθουμε πιο κοντά στο πολυπόθητο εμβόλιο και κάποια στιγμή να σταματήσει αυτό το πράγμα και να τα συζητάμε ως αναμνήσεις».

ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Για την πολύωρη χρήση μάσκας είπε ότι «το αίσθημα δυσφορίας που προκαλείται είναι υπαρκτό και το κατανοούμε. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η μάσκα μπορεί  να κάνει κάτι κακό στο αναπνευστικό μας. Πριν τον κορωνοϊό, κάποια παιδιά που επλήγησαν από τον καρκίνο και πάλεψαν με δύσκολα νοσήματα, κυκλοφορούσαν με μάσκα. Έμαθαν να τη φορούν για να θωρακιστούν κι όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι. Αυτό έκαναν και το έκαναν ορθώς. Οπότε αυτό μένει να κάνουμε τώρα, αυτό το δυσάρεστο που δεν αρέσει σε κανέναν αλλά είναι απαραίτητο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.