Αναγκαία η οργανική κάλυψη της θέσης του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νίκο Ξανθόπουλο

Αναγκαίο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Ξανθόπουλος  την ύπαρξη Διευθυντή στην επιχείρηση καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της λειτουργίας της. Για δε το μισθολογικό κόστος του Διευθυντή, της τάξεως των 40.000 ευρώ ετησίως,  αυτό καθορίζεται από την εργατική νομοθεσία.

Στις δηλώσεις του ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε πως «η ανάγκη κάλυψης οργανικά της θέσης του γενικού διευθυντή της ΔΕΥΑΚ δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εξηγηθεί ως επιλογή, βίτσιο του προέδρου της ΔΕΥΑΚ και της δημάρχου Καβάλας. Είναι ανάγκη που έχει να κάνει με τη λειτουργία της επιχείρησης. Είναι ανάγκη η οποία βρίσκει το σύνολο των ΔΕΥΑ της χώρας προσανατολισμένο σε αυτήν και εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα της νέας διοίκησης του Δήμου Καβάλας. Οργανωτικά η ΔΕΥΑΚ έχει μείνει στη δεκαετία του 80 στην κυριολεξία και πρέπει αυτή η επιχείρηση επιτέλους εξορθολογιζόμενη και μπαίνοντας οι βάσεις που κοστολογικά είναι στο πλαίσιο και των δυνατοτήτων που έχει, αλλά και των επιταγών για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών του δήμου και δεν είναι η μόνη αλλαγή που ετοιμάζεται. Είναι ένα σωρό αλλαγές οι οποίες έχουν γίνει είτε από τη νέα διοίκηση, θυμίζω για τον κανονισμό προμηθειών που δεν είχε η διοίκηση και το κάναμε, καινούριο κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας τον διαμορφώνουμε και θα έρθει στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ, όπως επίσης και τιμολογιακό κανονισμό δεν έχουμε και θα τον κάνουμε και αυτόν για να μπορέσουμε να φτιάξουμε την ΔΕΥΑΚ η οποία θα πρέπει να λειτουργεί και για τα επόμενα χρόνια».

ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Κι όπως συμπλήρωσε με έμφαση «φτιάχνουμε τη ΔΕΥΑΚ της επόμενης δεκαετίας. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο εντάσσεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της διοίκησης και δεν είναι η μόνη, γιατί με τον Οργανισμό θα έρθει και η καθόριση δύο διευθύνσεων για τη ΔΕΥΑΚ η θέση του διευθυντού της Τεχνικής Υπηρεσίας, διότι το οργανόγραμμα πρέπει να συμπληρωθεί και να προσαρμοστεί. Η ΔΕΥΑΚ είναι ίσως η μοναδική ΔΕΥΑ η οποία δεν έχει γενικό διευθυντή. Δεν είναι θέμα λοιπόν το οποίο κανείς μπορεί να αναλίσκει στη λογική ότι το κόστος είναι 40.000 ευρώ, διότι το κόστος δεν το καθορίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και ο δήμαρχος Καβάλας όπως ατυχώς κάποια δημοσιεύματα φωτογραφίζουν ή αφήνουν έμμεσες αιχμές κατά της διοίκησης. Το κόστος μισθοδοσίας καθορίζεται από την Εργατική Νομοθεσία. Είναι αυτό το ποσό γιατί έτσι λέει η νομοθεσία και φυσικά δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό η δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ παρά να εφαρμόσει την Εργατική Νομοθεσία. Αδικούν τη ΔΕΥΑ Καβάλας οι εμπνευστές αυτών των σχολίων, αδικούν την όλη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης όταν επικεντρώνεται η κριτική τους σε αυτό το θέμα με αυτόν τον τρόπο. Άρα λοιπόν διευκρινίζω ότι οι 40.000 ευρώ δεν είναι επιλογή του προέδρου. Είναι υποχρέωση της ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με την Εργατική Νομοθεσία. Ότι η θέση του γενικού διευθυντή κοστίζει τόσο. Για αυτό μπορούμε και προϋπολογίζουμε για το 2017 αυτό το ποσό γιατί έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Και επαναλαμβάνω είναι μια επιλογή η οποία δεν θα είναι η μόνη. Η ΔΕΥΑΚ πλέον επιχειρεί σε ένα γεωγραφικό πλάτος που είναι τεράστιο που πρέπει να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα σε ότι αφορά την οργάνωση, τη διάρθρωση και το οργανόγραμμά μας, τις διαδικασίες μας, την προσαρμογή στη νέα νομολογία. Για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς. Είναι μια επιχείρηση που πρέπει να είναι προσανατολισμένη στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας, που δεν μπορεί να παρουσιάζει ελλείμματα πλέον, έτσι τη θέλει ο νόμος. Αν λειτουργεί με ελλείμματα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλείσει η επιχείρηση, να πάει σε εκκαθάριση και φαντάζομαι ότι αυτό δεν το θέλει κανείς. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει με άλλον τρόπο, να καλυφθεί η λειτουργία όλου αυτού του δαιδαλώδους συστήματος παροχής ύδρευσης και παροχής υπηρεσιών αποχέτευσης στο νέο Δήμο Καβάλας όπως έχει προκύψει. Άρα λοιπόν θα πρότεινα με ψυχραιμία να βλέπουμε τα πράγματα, θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές οι οποίες έρχονται και αυτές οι λογικές είναι επικεντρωμένες στη φιλοσοφία και τη λογική της περαιτέρω σωστής οργάνωσης της επιχείρησης για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι των καταναλωτών της».

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Αναφερθείς στις παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις που επιχειρεί η ΔΕΥΑΚ ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε αρχικά στην παρέμβαση στην οδό Ζαλόγγου, σημειώνοντας «η οδός Ζαλόγγου είναι μια ματωμένη υπόθεση. Ένα καινούριο δίκτυο που μετράει περίπου 10 χρόνια. Εκεί κάνουμε το αυτονόητο πάλι. Μια δυο τρεις ζημιές αλλάξαμε το κομμάτι του αγωγού που ταλαιπωρούσε τους καταναλωτές της περιοχής εκείνης».

Συμπληρωματικά αναφέρθηκε στον καθαρισμό του αμμοκράτη στην οδό Περδίκα στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου. «Ο αμμοκράτης είχε να καθαριστεί κάποιες δεκαετίες και επειδή ακριβώς αυτό το διάστημα λόγω του επερχόμενου χειμώνα εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν και μπορούμε να προβλέψουμε σε φρεάτια, αγωγούς, σε αυτό το πλαίσιο καθαρίσαμε τον αμμοκράτη. Βγάλαμε 150 κυβικά αδρανή υλικά από μέσα. Χώμα, χαλίκια, σκουπίδια, ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτά τα 150 κυβικά αδρανών υλικών μαζεύονταν δεκαετίες εκεί. Και αυτά αν δεν τα καθαρίζαμε θα καταλήγανε στα φρεάτια λίγο παρακάτω, στην οδό Αμύντα, στην οδό Ομονοίας, θα πηγαίνανε στο αντλιοστάσιο που υπάρχει παρακάτω στην πλατεία στο Α3, θα δημιουργούσε προβλήματα στις αντλίες, θα φεύγανε για να πάνε στο βιολογικό της Καβάλας, θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην επεξεργασία των λυμάτων στο βιολογικό της Καβάλας, γιατί όταν ο βιολογικός πρέπει να δέχεται λύματα αποχέτευσης και δέχεται αδρανή υλικά, καταλαβαίνει κανείς το αποτέλεσμα που θα έχει στην έξοδό του. Άρα λοιπόν η επιχείρηση συντεταγμένα και προγραμματισμένα προχωράει σε παρεμβάσεις» τόνισε σχετικά ο κ. Ξανθόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση