ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Αδειάζει σταδιακά το Ασημακοπούλου από πρόσφυγες» δηλώνει η  Άννα Γιοβανιού

Σταδιακά αδειάζει από πρόσφυγες το Στρατόπεδο Ασημακοπούλου ενώ μειώνονται και τα προβλήματα. Προ ημερών είχαμε και ένα ατυχές συμβάν με 2 προσφυγόπουλα που μεταφέρθηκαν στοπ Νοσοκομείο με συμπτώματα δηλητηρίασης  από ποντικοφάρμακο, όπως το επιβεβαίωσε από πλευράς των Γιατρών του κόσμου η κ. Άννα Γιοβανιού.

Όπως τόνισε αρχικά «Ευτυχώς όλα πήγαν καλά με τα παιδιά. Έπρεπε βέβαια να πάμε τα παιδιά στο νοσοκομείο γιατί αν είχαν φάει κάτι κακό θα είχαμε μοιραίες συνέπειες. Για αυτό και τους κάναμε εξετάσεις ενώ οι γονείς επέστρεψαν και μάλλον το κουτί  με το ποντικοφάρμακο είχε παραβιασθεί από τους ίδιους με κατσαβίδι. Τα κουτιά αυτά δεν είναι οι παλιές παγίδες.  Είναι κουτιά που κλειδώνουν. Επειδή εκεί κοντά ήταν τα παιδιά και έλειπε ένα κομμάτι κουτιού για αυτό και είπαμε μήπως και τα πείραξαν τα παιδιά» σημείωσε αρχικά.

ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ

Επίσης ανέφερε ότι για την θέρμανση των προσφύγων «τοποθετήθηκαν μεν θερμαντικά σώματα στα αντίσκηνα των προσφύγων εντός του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, ωστόσο δεν επαρκούν λόγω μεγέθους τους. .  Μεγαλύτερα σε αποδοτικότητα θερμαντικά σώματα δυστυχώς δεν δύναται να λειτουργήσουν εξαιτίας περιορισμένων ηλεκτρολογικών δυνατοτήτων. Κι αν το πρόβλημα της θέρμανσης έχει επιλυθεί κατά το ήμισυ, παραμένει το σοβαρότατο πρόβλημα των ποντικιών».

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ

Ακολούθως ανέφερε πως «Από την άλλη 75 πρόσφυγες διαμένουν στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου ενώ μία ακόμη 5μελης οικογένεια αναμένεται να αναχωρήσει, άρα ο αριθμός τους βαίνει μειούμενος. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η άφιξη αντιπροσωπείας του διεθνούς οργανισμού μετανάστευσης κι ενδεχομένως του κ. Αλεξανδρίδη που είναι ο υπεύθυνος του υπουργείου. Έχουν εξασφαλισθεί κάποια ξενοδοχεία σε περιοχές κοντινές της Καβάλας, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές της Βόλβης και της Ασπροβάλτας. Αυτό σημαίνει ότι το στρατόπεδο Ασημακοπούλου θα αδειάσει από τις προσφυγικές παρουσίες, κάτι που προσδιορίζεται εντός του Δεκεμβρίου.

Επίσης ότι θα πρέπει να αναμένεται η έναρξη των νέων εργασιών στα κτήρια του στρατοπέδου, σε όσα χρησιμοποιούνται και σε όσα θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες τότε θα μεταφερθούν νέοι πρόσφυγες στο χώρο φιλοξενίας του στρατοπέδου, προφανώς μετά την έναρξη του νέου έτους.  Η σύμβαση που υπέγραψε ο εργολάβος προβλέπει 45μερη παράταση. Ιανουάριο και Φεβρουάριο αναμένουμε εξελίξεις.

Να θυμίσω  ότι 55 πρόσφυγες φιλοξενούνται ακόμη σε σπίτια καβαλιωτών. Βάσει της πληροφόρησης και όταν ολοκληρωθούν τα έργα τότε θα μεταφερθούν στο στρατόπεδο 90 οικογένειες και 20 ασυνόδευτα άτομα. Ο ακριβής αριθμός όμως δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί. Πέντε άτομα ανά οικογένεια, είναι 450 άτομα. Πάντως οι χώροι δε μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερα από 450 άτομα. Ακόμη και οι νέες μελλοντικές αφίξεις θα ακολουθήσουν το ήδη γνωστό πρόγραμμα των σταδιακών αναχωρήσεων, πλην ενός μικρού ποσοστού που θα παραμείνει στην Ελλάδα. Ένα μικρό ποσοστό αλλά κάποιοι θα μείνουν Ελλάδα».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ

Τέλος αναφερόμενη στις επισκέψεις που έκαναν για να εξετάσουν τον πληθυσμό διαφόρων περιοχών ότι « Εμείς τέλος ως Γιατροί του Κόσμου κάνουμε το παν και δεν αφήνουμε τον ελληνικό πληθυσμό. Και τα Πομακοχώρια επισκεφθήκαμε και όλους τους καβαλιώτες βλέπουμε και εμβόλια κάνουμε και τους καβαλιώτες αναμένουμε να μας ενισχύσουν για να πάρουμε τα εμβόλια των παιδιών του νομού Καβάλας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *