Αγώνας ποδηλατικός πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με μεγάλη συμμετοχή ποδηλατών

Αγώνας ποδηλατικός πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα με μεγάλη συμμετοχή ποδηλατών. Το μέλος του Ποδηλατικού Συλλόγου ΑΟΚ κ. Γιάννης Προμούσας δήλωσε ότι το ποδήλατο πρέπει να μπει στην ζωή μας σε μία πόλη που έχει την δυνατότητα να πρωτοστατήσει. Σε ό,τι αφορά τον αγώνα συμμετείχαν περισσότεροι από 200 ποδηλάτες.

Ο κ. Προμούσας δήλωσε ότι «την Τετάρτη ήταν η παγκόσμια μέρα ποδηλασίας. Από το 2018 ο ΟΗΕ τη θεσμοθέτησε ως ημέρα ποδηλασίας. Είναι μια προσπάθεια να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το ποδήλατο σε όλο τον κόσμο και πολύ περισσότερο στην Καβάλα η οποία είναι λίγο πίσω σ’ αυτό το θέμα. Προφανώς μπορεί να φταίει και η μορφολογία και ο τρόπος που είναι χτισμένη η πόλη. Αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι αν θέλουμε και βάλουμε στόχο να πετύχουμε κάτι, να βάλουμε δηλαδή το ποδήλατο στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να το πετύχουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε και ποδηλατοδρόμους και μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας απέναντι στο ποδήλατο.

Το βλέπω όταν κινούμαι ως ποδηλάτης πώς μας αντιμετωπίζουν οι οδηγοί. Και δεν μιλάμε μόνο για τα στενά σημεία αλλά και για μεγαλύτερους δρόμους. Ο κόσμος ακόμη δεν είναι κοντά σ’ αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες του κόσμου, να αγαπάει και να σέβεται το ποδήλατο.

Αυτό το νόημα είχε και η εκδήλωση της Τετάρτης. Αυτή βόλτα με τα ποδήλατα στο κέντρο της πόλης, να φέρει τον κόσμο κοντά στην ποδηλασία. Και νομίζω ήταν απρόβλεπτα ευχάριστη η ανταπόκριση. Πάνω από 200 ποδήλατα συμμετείχαν στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε ο δήμος Καβάλας με το τμήμα ποδηλασίας του ΑΟΚ στο οποίο είμαι μέλος. Ήταν μια εκδήλωση που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία».

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΜΕΣΟ

Στη συνέχεια είπε ότι «το ποδήλατο είναι προσιτό κι ευχάριστο μέσο. Φιλικό προς το περιβάλλον κι εύκολο για να μετακινηθείς. Είναι λογικό να υπάρχει ζήτηση. Αν προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε 1-2 καλά από την καραντίνα και τον κορωνοϊό το ένα είναι ότι ο κόσμος στράφηκε πολύ στην τεχνολογία και το άλλο ότι στράφηκε στην άθληση και την κίνηση γενικότερα. Οπότε, είναι λογικό να έχει στραφεί και στην προμήθεια ποδηλάτου. Ανάλογα το βαλάντιό σου μπορείς να αγοράσεις ποδήλατο. Υπάρχουν φθηνά ποδήλατα με τα οποία μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Αν αναζητήσεις ένα αγωνιστικό ποδήλατο εκεί πας σε άλλες τιμές αλλά θα το κάνεις όταν αναζητήσεις κάτι διαφορετικό. Ένα μέσο ποδήλατο υπάρχει σε καλή τιμή και υπάρχουν μαγαζιά στην Καβάλα που μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Αν εξοικειωθεί κάποιος με το ποδήλατο οι ανηφόρες δεν είναι το πρόβλημα. Το θέμα είναι η παιδεία του κόσμου, να αποδεχθεί το ποδήλατο στην καθημερινότητα, να μην το δει ως εισβολέα στο δρόμο. Είναι κι αυτό ένα μεταφορικό μέσο. Είναι δύσκολη η Καβάλα αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι οι ανηφόρες αλλά οι στενοί δρόμοι, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί κι αυτό. Χαίρομαι που ο δήμαρχος είναι θετικός στο να φτιάξουμε ποδηλατόδρομο στην Καβάλα. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και σε πρώτη φάση να δούμε τη σύνδεση του δυτικού τμήματος της πόλης με το κέντρο, αξιοποιώντας την παραλιακή ζώνη. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.