Αγγελική Δεληκάρη: «Κομβικής σημασίας η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός του 2025»
Τη σημασία της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης εντός του 2025 τόνισε στην ομιλία της ενώπιον της ολομέλειας του Κοινοβουλίου η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024.
Η κυρία Δεληκάρη αναφέρθηκε στις θετικές για τους συναλλασσόμενους με το Κτηματολόγιο πολίτες καθώς, τόσο η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, όσο και η 24ωρη λειτουργία της πλατφόρμας για κατάθεση πράξεων, συμβάλλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών. Παράλληλα, υπάρχει η αποκατάσταση αδικιών για αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα, όπως και για σειρά άλλων μέχρι τώρα στρεβλώσεων, οι οποίες οδηγούσαν τους ενδιαφερόμενους στην αναζήτηση λύσης μέσω της δικαστικής οδού.
Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία της κυρίας Δεληκάρη:
Κύριε Πρόεδρε
Κύριε Υπουργέ
Κύριε Υφυπουργέ
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Βρισκόμαστε σήμερα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για να συζητήσουμε και εν τέλει να υπερψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το οποίο ουσιαστικά οριστικοποιείται η ολοκληρώση του εμβληματικού έργου της κτηματογράφησης.
Ενός έργου που επιτέλους περατώνεται, εντός του 2025, έχοντας διαρκέσει σχεδόν τριάντα χρόνια. Μέσα από μια σειρά προβλημάτων, αντικειμενικών δυσχερειών, μέσα από τεχνολογικές εξελίξεις, επιτέλους μπορούμε να πούμε ότι φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαδρομής, επισφραγίζοντας το πέρας του έργου με το κατατεθέν νομοσχέδιο.
Στην αρμόδια Επιτροπή έγινε διεξοδική συζήτηση και αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, τόσο από τον εισηγητή μας, τον συνάδελφο Ιωάννη Λόβερδο, όσο και από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη. Ακούστηκαν οι παρατηρήσεις των συναδέλφων και παρουσιάστηκαν, όπου χρειάστηκε, οι αναγκαίες βελτιώσεις.
Δεν θα μπω σε αμιγώς τεχνικά ζητήματα, για τα οποία άλλωστε έχουν τοποθετηθεί οι ειδικοί, θα ήθελα όμως να συνοψίσω ορισμένα σημεία τα οποία θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά.
Πρώτον, ο κάθε πολίτης θα μπορεί εύκολα και γρήγορα, μετά το τέλος της διαδικασίας της κτηματογράφησης, να βλέπει την περιουσία του ανά την επικράτεια. Όπου απαιτούνται διορθώσεις, μπορούν να γίνουν ψηφιακά στο λειτουργούν Κτηματολόγιο, μέσω είτε των υφιστάμενων διαδικασιών (που απλοποιούνται) είτε νέων, όπως η διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων από πιστοποιημένο μηχανικό. Θα έχουμε, επομένως, μια σαφή και ασφαλή καταγραφή της ακίνητης περιουσίας σε μία ενιαία πλατφόρμα.
Δεύτερον, γίνεται χρήση των νέων τεχνολογιών και ιδίως της Τεχνητής Νοημοσύνης. Κάνουμε το μεγάλο βήμα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη. Όπως άλλωστε έχει ήδη επισημανθεί, το Κτηματολόγιο καθίσταται ο πρώτος φορέας που αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες. Μειώνεται δραστικά ο χρόνος επεξεργασίας και καταχώρισης πράξεων , ιδίως συμβολαίων, προς όφελος των πολιτών και εν γένει συναλλασσόμενων.
Τρίτον, εισάγεται η δυνατότητα εικοσιτετράωρης υποβολής πράξεων. Μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας, οι πολίτες και οι επαγγελματίες θα μπορούν να υποβάλλουν τις πράξεις τους ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ώρα, διευκολύνοντας όσους έχουν περιορισμένο χρόνο κατά τις εργάσιμες ώρες. Το Κτηματολόγιο ξεφεύγει από τα τυπικά όρια λειτουργίας μιας δημόσιας υπηρεσίας.
Τέταρτον, σε περιπτώσεις όπου οι αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών γίνονται δεκτές, οι κτηματολογικές εγγραφές θα τροποποιούνται αυτόματα υπέρ του ιδιοκτήτη, χωρίς δικαστική προσφυγή. Αυτό προστατεύει τους ιδιοκτήτες και εξασφαλίζει σωστή απεικόνιση των ακινήτων τους. Για μένα, επειδή γνωρίζω περιπτώσεις αντίστοιχες και στην εκλογική μου περιφέρεια και κατά το παρελθόν έχουν προκύψει προβλήματα με τους δασικούς χάρτες, αυτή η ρύθμιση είναι ουσιώδης για την αποφυγή της περαιτέρω ταλαιπωρίας των πολιτών.
Πέμπτον, διασώζονται αυτά τα ακίνητα που σήμερα χαρακτηρίζονται «αγνώστου ιδιοκτήτη», ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει ιδιοκτήτης. Απλοποιείται η διαδικασία διόρθωσης υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη, με έμφαση στα εν λόγω ακίνητα εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ώστε να μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα στο κτηματολογικό γραφείο, αντί του Δικαστηρίου. Ακόμη μια ρύθμιση υπέρ των συμπολιτών μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
όλοι μας γνωρίζουμε το πόσο δύσκολο έργο ήταν αυτό της κτηματογράφησης. Χρονοβόρο, αναπόφευκτα. Σε άλλες περιοχές «έτρεξε» πιο γρήγορα, σε άλλες χρειάστηκε περισσότερος χρόνος. Σήμερα όμως μπορούμε να πούμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες πως διανύουμε τα τελευταία μέτρα αυτού του «μαραθωνίου». Με σταθερά βήματα, με όραμα, με τη διαρκή προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να φέρει σε πέρας την κτηματογράφηση, σκύβοντας πάνω από το κάθε πρόβλημα, ακούγοντας τις ενστάσεις, προτείνοντας λύσεις.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον φίλο Κωνσταντίνο Κυρανάκη που ήταν πάντοτε διαθέσιμος για εξηγήσεις επί της διαδικασίας, όπως άλλωστε πολύ αναλυτικά απάντησε και στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Καβάλα σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους. Το ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε το παρόν νομοσχέδιο οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην επιμονή και τη σκληρή δουλειά του, μαζί φυσικά με τους συνεργάτες του και τον φορέα ασφαλώς, το Κτηματολόγιο.
Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης είναι ένα ορόσημο για την ελληνική Πολιτεία. Η απλοποίηση των διαδικασιών υπέρ του πολίτη, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η μείωση της γραφειοκρατίας που οδηγεί και σε επιτάχυνση των επενδύσεων, η επίλυση προβλημάτων μέσω της άμβλυνσης των υφιστάμενων στρεβλώσεων είναι ένα δείγμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας το κράτος πιο λειτουργικό.
Για όλους αυτούς τους λόγους σας καλώ να το υπερψηφίσετε!
Σας ευχαριστώ!