ΕργασίαΚύριο άρθρο

Ίση μεταχείρισή των επαγγελματιών που στεγάζονται στην Δημοτική Αγορά Καβάλας ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών

Ίση μεταχείρισή ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών των επαγγελματιών που στεγάζονται στην Δημοτική Αγορά Καβάλας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Παναγιωτίδης. Η Ομοσπονδία συνεδρίασε προχθές και με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί με το υποκατάστημα του «Μαρινόπουλου» στην Δημοτική Αγορά, ζητά να υπάρχει ίση μεταχείριση των επαγγελματιών που στεγάζονται σε αυτήν στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μία σιωπηρή ανοχή για την εταιρεία «Μαρινόπουλος», όσον αφορά την καταβολή των ενοικίων.

Στις δηλώσεις του συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε πως «είναι ένα θέμα που δεν μας αφορά άμεσα, αλλά έμμεσα υπάρχει ένας σχολιασμός γιατί και πολλά μέλη μας δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά και βέβαια είναι ένα θέμα που αφορά γενικότερα την πόλη μας. Με αυτό το αιτιολογικό συζητήθηκε το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ζητάμε ίση μεταχείριση των επαγγελματικών που δραστηριοποιούνται στη Δημοτική Αγορά, πολλά ακούστηκαν βέβαια, εμείς δεν μπαίνουμε στις παραταξιακές αντιπαραθέσεις των δημοτικών ομάδων, το ουσιαστικό είναι η Δημωφέλεια να κάνει ισόνομα για όλους και να έχει τις ίδιες αποστάσεις προς όλους είτε είναι Μαρινόπουλος είτε είναι το μικρότερο μαγαζί στη Δημοτική Αγορά. Θέλω να πιστεύω ότι το κάνει και ότι δεν ακολουθεί διαφορετικές πολιτικές για τους εκμισθωτές της Δημοτικής Αγοράς. Πάνω από όλα όμως πρέπει να προασπίσει και τα συμφέροντα του δήμου, γιατί δήμος είμαστε όλοι μας, πέρα από το πρόβλημα που υπάρχει με τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο. Δεν είμαι αρμόδιος να ερμηνεύσω νομικά το θέμα, όμως θεωρώ ότι η «Δημωφέλεια» κατ΄ επέκταση ο Δήμος Καβάλας, πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντα για όλους στη Δημοτική Αγορά στη βάση της ισονομίας».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ

Σχολιάζοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε πως «παίρνει μια διαφορετική μορφή ο αναπτυξιακός νόμος. Εγώ θα περιμένω να δω στην πράξη κατά πόσο είναι ευέλικτος και πόσο είναι μακριά από αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πολλές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν αναπτυξιακούς νόμους που ήταν ευέλικτοι, γρήγοροι, αλλά στην ουσία στην πράξη αποδείχθηκε ότι υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις. Υπάρχει μεγάλη έμφαση σε φοροαπαλλαγές, σε επιδότηση του μισθολογικού κόστους, άρα στην προϋπόθεση του να βοηθήσουμε στη μείωση της ανεργίας μέσω τέτοιων κινήτρων στις επιχειρήσεις. Εντάσσει σε ειδικές κατηγορίες κάποιες μορφές επιχειρήσεων που επιδοτούνται και χρηματικά. Θα περιμένω την εφαρμογή του στην πράξη για να δω αν θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του νομού ή όποιους θέλουν να λειτουργήσουν καινούριες επιχειρήσεις στα πρώτα ξεκινήματα ή στις επεκτάσεις που θέλουν να κάνουν. Γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε παρατηρήσει να μπαίνει κάποιος στον αναπτυξιακό νόμο και μέχρι να ολοκληρώσει τη διαδικασία να περνούν αρκετά χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση αν εξακολουθήσει να ισχύει αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία δεν θα βοηθήσει πουθενά. Η εφαρμογή του νόμου πρέπει να είναι ευέλικτη, με γρήγορες διαδικασίες όπως υπόσχεται ο κ. Σταθάκης, αλλά πάντα μπλέκουμε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και πάντα κολλάμε. Μόνο με αυτή τη βασική προϋπόθεση μπορούμε να συζητήσουμε ότι αυτός ο αναπτυξιακός νόμος μπορεί να βοηθήσει το επιχειρείν».

ΒΦΛ

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη ΒΦΛ, ο κ. Παναγιωτίδης επισήμανε πως «είναι ένα θέμα που δεν έχει ξεκινήσει τώρα, απλώς τώρα βγήκε στην επιφάνεια. Σίγουρα υπάρχει μια τριετία που υποβόσκει αυτό το πρόβλημα με τη δημιουργία άλλων εταιριών μέσα στη βιομηχανία. Το ζητούμενο και στη συγκέντρωση των φορέων που είχε γίνει πριν από δυο μήνες περίπου, είναι το να βρεθεί δίαυλος επικοινωνίας και να μην κόβεται αυτή η επικοινωνία. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε όλοι. Οι οξύνσεις και οι αντιπαραθέσεις και από τις δύο πλευρές δεν θα οδηγήσουν πουθενά, θα οξύνουν την κατάσταση. Η πίεση προς την εργοδοσία θα είναι τέτοια ώστε να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της προς την πλευρά του Σωματείου, ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, ώστε να μπει σε μια συζήτηση ξανά το θέμα που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται. Αυτό προέχει και αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς ως φορείς είναι να προσπαθούμε με νηφαλιότητα, γιατί είναι πολύ δύσκολο για αυτούς που ζουν αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, το να έχουν την ηρεμία και τη νηφαλιότητα να δουν κάποια πράγματα διαφορετικά. Αυτό που προέχει είναι να ξαναρχίσει ο δίαυλος επικοινωνίας της διοίκησης του εργοστασίου με τους εργαζόμενους. Και αν γίνει αυτό πιστεύω ότι σιγά σιγά θα βρεθεί και η λύση» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *