ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

«Ήταν πρωτεργάτες οι καπνεργάτες του περασμένου αιώνα στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης» δηλώνει ο δημοσιογράφος – ιστορικός  Κώστας Παπακοσμάς

Πρωτεργάτες χαρακτήρισε τους καπνεργάτες του περασμένου αιώνα στο θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, ο δημοσιογράφος – ιστορικός κ. Κώστας Παπακοσμάς.

Όπως τόνισε αρχικά «Με αφορμή όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από την κοινωνική ασφάλιση αποφάσισα να συγγράψω ένα κείμενο για να γνωρίζουν περισσότερο οι νεώτεροι και αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός αυτών όλων που διαβάζουμε τις πηγές και αναζητούμε τα στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα.

Γιατί κάποια πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα, ότι τάχα ήταν θέσφατο και δεν έδωσαν μάχες οι άνθρωποι σήμερα. Για αυτό και σήμερα πολλές φορές δεν εκτιμούμε αυτό που έχουμε ή δεν αγωνιζόμαστε για να το κρατήσουμε.

Με αυτή την αρχή θα πω ότι η κοινωνική ασφάλιση ξεκίνησε στην περιοχή μας και στην Ελλάδα στην συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Το νομοθέτημα ήταν του Ελ. Βενιζέλου. Βέβαια κατά καιρούς πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν αυτός που ξεκίνησε την κοινωνική ασφάλιση. Βέβαια επί των ημερών του Μεταξά ήταν η κοινωνική ασφάλιση που πήρε σάρκα και οστά όμως ο Βενιζέλος με νόμο καθιέρωσε την κοινωνική ασφάλιση και τις εισφορές. Και αυτό ξεκίνησε από τους καπνεργάτες της Περιφέρειας μας σήμερα μια και εκείνοι οι καπνεργάτες ήθελαν μια ασφάλεια και αγωνιούσαν για το αύριο και το τι μέλει γενέσθαι. Βέβαια δεν απόλαυσαν ποτέ τα χρήματα που έδωσαν για την ασφάλιση τους».

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ  ΙΚΑ

Και  πρόσθεσε πως «Και φτάνουμε στην συνέχεια στην ίδρυση του ΙΚΑ. Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την Καβάλα να είναι μια από τις πρώτες πόλεις που απέκτησαν το ίδρυμα με την παροχή πρωτόγνωρων για την παροχή υπηρεσιών. Τον Ιανουάριο του 1940 άρχισε να λειτουργεί το ΙΚΑ Καβάλας με 4500 ασφαλισμένους τότε, κυρίως καπνεργάτες.  76 χρόνια πριν ένας αγώνας έφερε το αποτέλεσμα με το ΙΚΑ Καβάλας να έχει και περιουσιακά στοιχεία τα οποία δυστυχώς εκλάπησαν το διάστημα της Βουλγαρικής κατοχής.

Και ερχόμαστε μετά την κατοχή όπου το ΙΚΑ μπήκε σε νέα βάση από τους Αμερικάνους που προσπάθησαν να οργανώσουν το ΙΚΑ και τοπικά και πανελλαδικά στην μορφή που είχαν τα αμερικανικά μέσα ασφάλισης ωσάν το ΙΚΑ.

Βέβαια κάπου η ιστορία κόλλησε κάπου, οι Αμερικάνοι αποχώρησαν και το ΙΚΑ προχώρησε με τις ασφαλίσεις ανά είδος επαγγέλματος ενώ κάπου στο 1950 εντάχθηκε και το ΤΑΚ, το Ταμείο Ασφάλισης των Καπνεργατών. Και κάπου έρχεται το κτήριο, με προδιαγραφές πραγματικά πρωτόγνωρου κέντρου παροχής υγείας.

Όσο για το οικόπεδο, αυτό παραχωρήθηκε από το Λιμενικό Ταμείο και μάλιστα όπως κατασκευάσθηκε ήταν πρωτοπόρο για όλη την χώρα. Μακάρι αυτό το κτήριο να πάρει την ανιούσα, δεν υπάρχει παροχή όπως οραματίσθηκαν τότε. Σε τρία χρόνια ολοκληρώθηκε εκείνο το ΙΚΑ που σήμερα δυστυχώς δεν έχει τον ρόλο τον οποίο τότε οραματίσθηκαν κάποιοι να προσφέρουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *