«Ήταν πράγματι φαινόμενο η Άννα Μαρία», γράφει ο τοπικός Τύπος της Λήμνου για τις σκακιστικές εκδηλώσεις με κεντρικό πρόσωπο την Μπότσαρη

Πριν λίγες μέρες, το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουνίου, η Άννα Μαρία Μπότσαρη βρέθηκε στη Λήμνο ως καλεσμένη του τοπικού Σκακιστικού Ομίλου, ΜΕΑΣ Λήμνος, για δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή το τέλος του πρώτου κύκλου μαθημάτων. Η κορυφαία WGM που συνέδεσε το όνομά της με όλους τους θριάμβους του ΣΟ Καβάλας κι αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του συλλόγου μα και του ελληνικού σκακιού, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και ενθουσίασε τους παρευρισκόμενους με το υψηλό αγωνιστικό της επίπεδο, τις γνώσεις της και την αγάπη για το άθλημα, τα παιδιά και το νησί με το οποίο έχει ιδιαίτερους δεσμούς.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

Με τίτλο «Ήταν πράγματι φαινόμενο (στο σκάκι) η Άννα Μαρία. Έκλεισε η σκακιστική χρονιά στη Λήμνο», η ιστοσελίδα limnos.news έγραψε για την εκδήλωση:

‘‘Δύο σημαντικές εκδηλώσεις για το σκάκι πραγματοποιήθηκαν στη Μύρινα το Σαββατοκύριακο 9-10 Ιουνίου. Στην «Αποθήκη» το Σάββατο στις 20.00 απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης του πρώτου κύκλου μαθημάτων στους 30 περίπου μαθητές του σκακιστικού τμήματος του ΜΕΑΣ Λήμνος. Η πρωταθλήτρια  Άννα Μαρία Μπότσαρη έδωσε σε κάθε παιδί το δίπλωμά του και φωτογραφήθηκε με το καθένα χωριστά. Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση της σκακιστικής της καριέρας, και στη συνέχεια μίλησε η ίδια για το σκάκι και τη δυνατότητα ένταξής του στα σχολεία. Εξήγησε τον παιδαγωγικό και μορφωτικό χαρακτήρα του, καθώς και την επίδραση που έχει στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των παιδιών. Αναμνηστικά δώρα προσφέρθηκαν από τον κο Μπουλώτη εκ μέρους του ΟΕΠΑ Δήμου Λήμνου και τον κο Λυτσάκη εκ μέρους του ΜΕΑΣ. Ακολούθησε αγώνας σιμουλτανέ της Μπότσαρη με αντιπάλους μικρούς και μεγάλους σκακιστές (πάνω από 30 παίχτες) στον οποίο -όπως ήταν φυσικό- δεν μπόρεσε να την κερδίσει κανείς. «Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται εδώ» είπε η κα Μπότσαρη. «Είδα αρκετά ταλαντούχα παιδιά αλλά κυρίως τα είδα χαρούμενα, σεμνά και ευγενικά. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας»,  κατέληξε.

Η 2η ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Την Κυριακή στις 11.00, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας και το Σκακιστικό Τμήμα του ΜΕΑΣ, διοργάνωσαν στο χώρο του σχολείου τη 2η Σκακιστική συνάντηση. «Στο σχολείο μας το σκάκι έχει ιδιαίτερη θέση», είπε η διευθύντρια κα Τζανέτου παρουσιάζοντας την κα Μπότσαρη.

«Αυτό που βλέπω εδώ, το να έχουν στηθεί 40 σκακιέρες και τόσα παιδιά να θέλουν να παίξουν, δεν γίνεται ούτε σε σχολεία της Αθήνας», είπε η πρωταθλήτρια. «Θα είμαι κοντά σας για ό,τι χρειαστείτε, και ελπίζω να βγουν από δω πρωταθλητές. Η Λήμνος είναι το μέρος που γεννήθηκα και το θεωρώ πατρίδα μου».

Συζητήσεις έγιναν με την κα Μπότσαρη στο διήμερο αυτό για τη δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιων σκακιστικών αγώνων στο νησί. «Όλοι οι παράγοντες -Δημοτική αρχή, γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και εθελοντές σκακιστές- πρέπει να το πάρουν ζεστά και να γίνει η Λήμνος το νησί του σκακιού. Η νεολαία χρειάζεται και πνευματική άθληση. Το ήθος, οι αξίες και η πολιτισμένη συμπεριφορά είναι χαρακτηριστικά που καλλιεργούνται με το άθλημα αυτό», είπε στη σύντομη συζήτηση που είχε με γονείς η κα Μπότσαρη.

Η ΣΚΑΚΙΣΤΡΙΑ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»

Μετά το τέλος του αγώνα το Σάββατο το βράδυ, πολλοί τη ρωτούσαν για την παρτίδα που έπαιξαν μαζί της. Θυμόταν όλες τις παρτίδες που είχε παίξει και προσδιόριζε με ακρίβεια σε ποιο σημείο έγιναν λάθη που έκριναν το αποτέλεσμα. Ήταν ασύλληπτο το πως μπορούσε να θυμάται αυτές τις λεπτομέρειες.

Το Σεπτέμβριο θα αρχίσει η νέα σκακιστική περίοδος και αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον από παιδιά και μεγαλύτερους. «Το σκακιστικό τμήμα θα χρειασθεί μεγάλη βοήθεια για να ανταποκριθεί», είπαν οι κ.κ. Θύμιος Γουδέλης και Γιάννης Ανδρεάδης που αποτελούν τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας’’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.