ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Ήταν ουσιαστική  η πρώτη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, όπου συμμετείχε και το Επιμελητήριο Καβάλας

Στην Γενική Συνέλευση των Επιμελητηρίων Ελλάδος συμμετείχε και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Μάρκο Δέμπα.  Στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση που θα γίνει στην Αθήνα από  τις 10 έως 13 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου θα συμμετάσχει και το Επιμελητήριο Καβάλας για να προβάλει την γευσιγνωσία και τα τοπικά προϊόντα της Καβάλας.

Όπως τόνισε αρχικά ο κ. Δέμπας «Ήταν ουσιαστικά η πρώτη γενική συνέλευση των Επιμελητηρίων όλης της χώρας, μετά τις εκλογές που είχαμε στο τέλος του 2017. Επομένως ήταν μια καταρχήν αρχική πρώτη γνωριμία όλων των προέδρων μια και από τα 59 Επιμελητήρια τα 26 Επιμελητήρια έχουν εκλέξει νέους προέδρους οπότε ήταν μια καλή ευκαιρία να γνωριστούν οι νέοι με τους παλιούς και να μπούμε στην συνέχεια στην ουσία των πραγμάτων.

Αυτό που απασχόλησε αρχικά είναι η επιμελητηριακή νομοθεσία η οποία κατατέθηκε και ψηφίσθηκε παραμονές των εκλογών, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές δηλαδή, με πολλά προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί στη διαχείριση των Επιμελητηρίων.

Ουσιαστικά πάνε να «βάλουν» χέρι στα Επιμελητήρια, με την  έννοια ότι ούτε την ανεξαρτησία τους ούτε η αυτονομία μένει ως έχει. Όλα αμφισβητούνται με βάση το νέο νόμο που ψηφίσθηκε πριν από 4 μήνες περίπου.

Επομένως υπήρχαν εισηγήσεις, υπήρχαν αντεγκλήσεις, ο υφυπουργός Οικονομίας  κ. Πιτσιόρλας, αν και αναμενόταν, τελικά δεν ήρθε και ήρθε μόνο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου αρμόδιος για τα θέματα των Επιμελητηρίων.

Νομίζω ότι θα υπάρξει αρκετή συζήτηση για το πώς τα επιμελητήρια θα κρατήσουν την αυτονομία τους. Εμείς έτσι και αλλιώς δεν έχουμε κρατική επιχορήγηση, είμαστε αυτόνομοι, έχουμε μόνο τις εισφορές των μελών μας, και επομένως έχουμε τη δυνατότητα τα διοικητικά συμβούλια των Επιμελητηρίων να αποφασίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δράσεις τους και πως θα προωθήσουν την επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν γενικά από μόνα τους, ως αυτόνομα Επιμελητήρια.

Θα υπάρξουν επομένως και άλλες συναντήσεις και μέσα στην εβδομάδα η διοικητική επιτροπή των Επιμελητήριων θα έχει συνάντηση με τον υπουργό για να δούμε πως το ζήτημα των Επιμελητηρίων θα πάρει το δρόμο του!

Βέβαια η επιχειρηματικότητα είναι αυτή που στενάζει. Βλέπουμε κάποια θετικά σημεία, κάποια δειλά βήματα ανάπτυξης που δεν είναι αρκετά όμως! Χρειάζεται η απασχόληση να ανεβεί σε κάθε περιοχή, να μειώσουμε την ανεργία και πρέπει να γίνουν συντονισμένα δράσεις που σε κάθε περίπτωση καταλήγουν στο θέμα της γραφειοκρατίας, της υπερφορολόγησης και άλλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μέσα από τα μνημόνια. Σε γενικές γραμμές αυτά, ενώ είχαμε και κάποιες επαφές με  το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού θα λέγαμε! Είπαμε θα κάνουμε κάποια συνάντηση μια και ο ίδιος δεν έχει έρθει στην Καβάλα.

Θα του στείλουμε άμεσα μια πρόσκληση και ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Γενικός Γραμματέας να είναι εδώ,  γιατί θεωρούμε ότι και η Καβάλα είναι από τις δυναμικές περιοχές που έχει σχέση με τον τουρισμό».

ΕΚΘΕΣΗ

Επίσης η Έκθεση «Ελλάδος Γεύση» επιστρέφει για τρίτη χρονιά, φέτος από τις 10 ως τις 13 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι στην Ελλάδα μέσα από την προβολή της γαστρονομίας, του τουρισμού & του πολιτισμού της!

«Live Εκδηλώσεις Μαγειρικής, Κεράσματα, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Τουριστικές προτάσεις για τις επόμενες αποδράσεις σας, παιδικές δραστηριότητες & εκθέματα από λαογραφικά μουσεία είναι λίγα μόνο από τα events – δράσεις που θα εντοπίσετε στην Παραδοσιακή Γειτονιά «Ελλάδος Γεύση» και θα γεμίσουν το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου με αρώματα, γεύσεις & εικόνα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Παραδοσιακή Γειτονιά «Ελλάδος Γεύση» συμπεριλαμβάνει το Παντοπωλείο, το Παραδοσιακό Καφέ, την Πλατεία του χωριού και κάθε χρόνο ανανεώνεται με ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τραβάει τα βλέμματα και γίνεται σημείο αναφοράς των επισκεπτών» λένε οι διοργανωτές στην σχετική τους ανακοίνωση.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ

Σύμφωνα με τον κ. Δέμπα «Το Επιμελητήριο Καβάλας θα είναι εκεί μέσα από το Περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ όπου έχει μια μεγάλη παρουσία η Περιφέρεια ΑΜΘ. Το Επιμελητήριο Καβάλας ζήτησε μέσα σε αυτό το περίπτερο χώρο, ώστε να αναδείξουμε τις δικές παραγωγές, τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας και από εκεί και πέρα όχι μόνο αυτό, αφού έχουμε πλάνο να γίνουν γαστρονομικές εκδηλώσεις με καβαλιώτικες συνταγές για να προβάλλουμε τη δική μας περιοχή και ως γευσιγνωσία αλλά και ως προϊόντα, ξεχωριστά για την χώρα μας.

Συμμετέχουμε και ζητάμε μάλιστα από τα μέλη μας να δηλώσουν συμμετοχή ενώ ήδη επιχειρήσεις θα μας στείλουν τα προϊόντα τους για να εκτεθούν στην έκθεση.

Εμείς θέλουμε να συνδέσουμε τουρισμό και ανάπτυξη. Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι και τα γαστρονομικά προϊόντα. Θέλουμε επομένως να πείσουμε τους επιχειρηματίες μας, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τοπικά αγαθά, λάδι, ελιά, γλυκά του κουταλιού, όλα αυτά δηλαδή που μας χαρακτηρίζουν ως περιοχή και πρέπει να μπουν στην γαστρονομική συνήθεια όλων μας. Έτσι θα μπούμε στην ανάπτυξη, ο τουρισμός θα παρασύρει τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας και θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *