Κύριο άρθροΠολιτική

Έως τις 31 Ιουλίου θα είναι έτοιμα τα δύο κτίρια στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σύμφωνα με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα

Έως τις 31 Ιουλίου θα είναι έτοιμα τα δύο κτίρια στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου Καβάλας  για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Άσπρη Άμμο, όπως επιβεβαίωσε η δήμαρχος Καβάλας  κ. Δήμητρα Τσανάκα. Βέβαια εξέφρασε την ανησυχία της μήπως και στο στρατόπεδο μεταφερθούν περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που βρίσκονται στην Άσπρη Άμμο….

Στις δηλώσεις της η κ. Τσανάκα σημείωσε πως «είδα ότι οι εργασίες τελειώνουν πάρα πολύ γρήγορα, προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα, σκοπεύουν να έχουν τελειώσει στις 31 Ιουλίου. Πραγματικά υπάρχει μεγάλη διαφορά σε εκείνον το χώρο στον οποίο είδα χθες να περνούν δίκτυα ΔΕΗ, να περνούν το νερό, το έχουν τακτοποιημένο και έτοιμο. Αλλάξανε τα σπασμένα τζάμια, αλλάξανε τα πάντα, έχουν όντως προχωρήσει πολύ. Το ένα κτήριο είναι πάρα πολύ μεγάλο κι όντως χωράει τις πιο πολλές σκηνές, τα 220 άτομα χωράνε. Αλλά παραμένει πάντοτε ανοιχτό το θέμα πόσους θα φέρουν ακόμα. Το μόνο που θα μπορεί να το δεχτεί κανείς, αν υπάρχει δικαιοσύνη, είναι αν μοιραστούν δίκαια οι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα. Εννοώ Πελοπόννησο και έχω μάθει ότι όντως στην Πελοπόννησο αρχίζουν και ανοίγουν τα στρατόπεδα. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν θα την πληρώνει μόνο η Βόρεια Ελλάδα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ;

Ερωτηθείσα η κ. Τσανάκα τι εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων, σημείωσε πως «οι κάτοικοι μας φέρανε τα αιτήματά τους. Συμφωνούμε απολύτως και για αυτό επικαιροποιήσαμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εμείς θα βοηθήσουμε. Προπαντός δεν δεχόμαστε, πρώτον να γίνει γκέτο και στο σχολείο της περιοχής και δεύτερον δεν δεχόμαστε τη βόρεια πύλη με τίποτα. Γιατί βγαίνει κατευθείαν μέσα στη γειτονιά, μέσα στα σπίτια των ανθρώπων. Νομίζω ότι αν πάρουν απόφαση για ενσωμάτωση, για μόνιμη εγκατάσταση, αν και το μυαλό αυτών των ανθρώπων είναι πώς θα πάνε στη Βόρεια Ευρώπη, παρόλα αυτά ξέρω ότι 28.000 πρόσφυγες είχε η Ελλάδα και μόνο 1.000 φύγανε. Αυτοί οι ρυθμοί είναι πάρα πολλοί αργοί. Σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων κάποιοι από αυτούς θα μείνουν εδώ. Και αυτοί που θα μείνουν να μοιραστούν, να μην είναι όλοι μαζί σε έναν χώρο γιατί αυτό σημαίνει γκέτο μέσα στον αστικό ιστό, γκέτο στο σχολείο, γκέτο και στον παιδικό σταθμό. Να πω το παράπονό μου γιατί η Ύπατη Αρμοστεία τους ρωτάει τι δουλειά έκαναν στην πατρίδα τους από όπου ήρθαν. Για να τους βρουν ανάλογες δουλειές προφανώς. Οι δικοί μας εδώ πέρα είναι στον πρωτογενή τομέα. Πού; Μέσα στην Καβάλα; δεν υπάρχει νόημα. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, θα κάθονται και θα τους τρέφουμε;» διερωτήθηκε εύλογα η κ. Τσανάκα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *