ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

 «Έχει επηρεαστεί η αγορά, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κίνηση Τούρκων», δηλώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας

Μεγάλες είναι οι επιπτώσεις και στην οικονομία της Καβάλας από τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία καθώς σχεδόν σταμάτησαν τις εκδρομές τους οι Τούρκοι στην περιοχή. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας σχολίασε πως υπάρχει πρόβλημα που αν συνεχιστεί θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό το καλοκαίρι.

Για τις επιπτώσεις αυτές είπε ότι «έχει επηρεαστεί η αγορά, με την έννοια ότι το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη κίνηση Τούρκων επισκεπτών όπως κι από τη δική μας πλευρά σταμάτησε η κίνηση έτσι απότομα, μετά από αυτά τα γεγονότα. Να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο το περιστατικό με τους αξιωματικούς μας που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε κάποιες φυλακές, είναι το ίδιο το γεγονός της προκλητικότητας και της ένταξης που υπήρξε το τελευταίο διάστημα και στα Ίμια και στην κυπριακή ΑΟΖ. Να προσθέσουμε κι ένα οικονομικό στοιχείο, ότι γενικά η Τουρκία μπαίνει σε κάποιες δυσκολίες έχει μια πολύ μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, από εκεί που ήταν «1 προς 2,5» έχει πάει στο «1 προς 5», κι αυτό παίζει το ρόλο του. Δεν είναι μόνο τα στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής κι αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι μια κακή συγκυρία. Οι επιχειρήσεις μας είχαν καλές συνεργασίες με τους Τούρκους. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται ξοδεύουν, κάθονται κάποιο Σαββατοκύριακο, υπάρχει μια κινητικότητα. Όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κι αυτά τα οποία δυστυχώς συνεχίζουν να διαρρέουν στον Τύπο και να φημολογούνται για θερμό επεισόδιο κι όλα αυτά, είναι εις βάρος κι εμείς φυσικά παρακαλούμε να μην έχουμε άλλα γεγονότα, κάπου σύντομα να κλείσουν όλες αυτές οι προκλήσεις, γιατί ένα θερμό επεισόδιο θα είναι καταστροφικό όχι μόνο για την περιοχή της Καβάλας αλλά για τη χώρα μας, για τον τουρισμό. Θα είναι μία καταστροφική χρονιά και πραγματικά θα πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ συγκρατημένοι και σ’ αυτά που λέμε και σ’ αυτά που κάνουμε».

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ

Για το πόσο θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση είπε ότι «δυστυχώς βλέπουμε να υπάρχει μια έντονη προκλητικότητα. Είναι απαράδεκτο. Από την άλλη βλέπουμε, δυστυχώς, και τους εταίρους μας Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ να κρατάνε κι αυτοί μία περίεργη, ουδέτερη, στάση. Πάλι, απ’ ότι φαίνεται, εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και σ’ αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει πραγματικά να είμαστε ενωμένοι κι αγαπημένοι, τουλάχιστον οι Έλληνες μεταξύ μας, γιατί πάντοτε όταν έχουμε τέτοιες συγκυρίες, δυστυχώς έχουμε δει να είμαστε εμείς οι ηττημένοι και να βρισκόμαστε πάντα σε μία δύσκολη θέση. Πρέπει σ’ αυτήν τη δύσκολη –και οικονομική- συγκυρία που βιώνουμε και την πίεση από το εξωτερικό που βλέπουμε, γιατί δεν είναι μόνο από πλευράς Τουρκίας είναι κι από τα βόρεια σύνορά μας, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις με ενότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *