Έργα της Περιφέρειας ΑΜΘ στους αρχαιολογικούς χώρους των Φιλίππων και της Θάσου για την αναβάθμιση και την ανάδειξή τους

Η Περιφέρεια ενισχύει οικονομικά έργα για τα Αρχαία Θέατρα Θάσου και Φιλίππων αλλά και για Νέστο και Παγγαίο. Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αντωνιάδης έκανε σχετικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε δέκτες σημαντικών έργων που έχουν ως στόχο την ανάδειξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ως προορισμός με ιστορικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε πριν δύο χρόνια στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και οι παρεμβάσεις που γίνονται από την Περιφέρεια μέσα από το ΕΣΠΑ έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να αναβαθμίσουν το χώρο. Η τελευταία παρέμβαση που είναι πολύ σημαντική αφορά τη Βασιλική Β’ του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, οι εργασίες του οποίου έχουν έναν προϋπολογισμό περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ και θα έχουν ως στόχο την προστασία του μνημείου από τη φθορά, τη στερέωση και την συμπλήρωση των τμημάτων που έχουν διασωθεί καθώς και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής σπουδαιότητάς του. Τα έργα θα γίνουν από τη Διεύθυνση Αναστύλωσης Βυζαντινών και μετα-Βυζαντινών μνημείων ενώ η εφορία αρχαιοτήτων Καβάλας- Θάσου, θα κάνει τα έργα που αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της Θάσου, προϋπολογισμού περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που κι αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά και αφορούν την αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους των μαρμάρινων εδωλίων, τη βελτίωση πρόσβασης για τους πεζούς καθώς επίσης και τη δημιουργία εικονικής περιήγησης για άτομα με αναπηρία. Είναι έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ για δύο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της περιφέρειας που έχουν ως στόχο να ενισχύσουμε το χαρακτήρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης ως έναν τουριστικό προορισμό με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον».

ΤΟΠΙΚΟ ΧΩΡΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Για το θέμα της χρηματοδότησης του Νέστου και του Παγγαίου για το τοπικό χωρικό σχέδιο, εξήγησε πρώτα ότι «τα τοπικά χωρικά σχέδια έχουν κατά κύριο λόγο να καλύψουν την έκταση ενός δήμου. Αφορά την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση ενός δήμου. Συγκεκριμένα καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, δηλαδή πώς θα γίνουν οι κατακτήσεις κάποιων οικοπέδων, οι χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης –συντελεστές και μέτρα που μπορεί κάποιος να χτίσει».

Στη συνέχεια είπε ότι «είναι σημαντικά αυτά τα σχέδια που έχουν ως απώτερο στόχο να αναπτύξουν ομοιόμορφα μια περιοχή. Και μάλιστα με τις τελευταίες καταστροφές που έχουν γίνει και με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών όπου τα παλιότερα χρόνια δυστυχώς δεν υπήρχε πρόνοια να χτίζουμε σε συγκεκριμένες περιοχές, σήμερα τα τοπικά χωρικά σχέδια έρχονται για να καλύψουν αυτό το κενό. Αυτό κάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2017-2023. Κατέθεσαν όλοι δήμοι της περιφέρειάς μας. Σε πρώτη φάση έχουν εγκριθεί 10 χωρικά σχέδια μεταξύ των οποίων ο δήμος Νέστου και ο δήμος Παγγαίου. Συγκεκριμένα, ο δήμος Παγγαίου θα λάβει μία χρηματοδότηση περίπου 500 χιλιάδων ευρώ και ο δήμος Νέστου περίπου 400 χιλιάδων ευρώ. Όσοι δήμοι δεν εντάχθηκαν στα συγκεκριμένα τοπικά χωρικά σχέδια θα μπορούν στο απώτερο χρονικό διάστημα να καταθέσουν τις μελέτες τους μέσα από τις τεχνικές υπηρεσίες ώστε η διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας να μπορέσει να τις εντάξει στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η προσπάθεια είναι συνεχής κι έχει ως στόχο να οργανωθεί η κοινωνία μας, να οργανώσουμε τους πολίτες μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα που έχει η περιφέρειά μας γιατί χρειαζόμαστε, πράγματι, όλα αυτά τα έργα υποδομής.

Για τους δήμους Παγγαίου και Νέστου έχουν υποβληθεί οι μελέτες. Από ‘κει και πέρα εγκρίθηκαν από την ενδιάμεση διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου εκεί οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δώσουν το τελικό Ο.Κ. και στη συνέχεια θα δούμε τις επεκτάσεις πόλεων ώστε να έχουμε τη διαμόρφωση μιας πόλης. Δηλαδή πού μπορεί κάποιος να χτίσει, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι αποχετεύσεις και έργα υποδομής αλλά και ανάπτυξης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.