ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Έξι νεκροί και 10 τραυματίες ο απολογισμός του τραγικού δυστυχήματος με μετανάστες στον οδικό κόμβο της Χρυσούπολης

Πολύνεκρο δυστύχημα με έξι νεκρούς, εκ των οποίων τα τρία παιδιά και δέκα τραυματίες (η κατάσταση των τριών χαρακτηρίζεται πολύ βαριά), σημειώθηκε χθες, στις 6.50 το πρωί, στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Νέας Καρβάλης, μετά την έξοδο του τελευταίου τούνελ, λίγα χιλιόμετρα πριν από τον κόμβο εξόδου για Καβάλα.

Ένα μικρό βαν που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες ιρανικής  και  συριακής καταγωγής, εξετράπη της πορείας του, πέρασε το διαχωριστικό τοιχίο των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας και έπεσε με σφοδρότητα πάνω στα βράχια.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Δηλώσεις έκανε χθες το πρωί λίγο μετά το συμβάν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κροκίδης.

Είπε ότι «άλλο ένα περιστατικό που είμαστε συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια να βιώνουμε εδώ στην περιοχή μας. Είναι απότοκο της καταδίωξης που έγινε από τις Αστυνομικές Αρχές σε όχημα το οποίο τελικά αποδείχθηκε ότι διακινούσε λαθρομετανάστες. Ένα τροχαίο πολύ σοβαρό, με πολλούς νεκρούς στην περιοχή του κόσμου της Χρυσούπολης επί της Εθνικής Οδού. Ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να ειπωθεί, πάντως αυτήν τη στιγμή στο Νοσοκομείο της Καβάλας από τις 7.30-7.45 τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίζουν είτε νεκρούς, είτε σοβαρά είτε λιγότερο σοβαρά τραυματισμένους. Ο απολογισμός φαντάζομαι ότι θα γίνει και θα δοθεί με Δελτίο Τύπου από το Νοσοκομείο Καβάλας λίγο αργότερα γιατί καταλαβένετε ότι σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να μπει μια τάξη όσον αφορά και τα αριθμητικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι λέμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Κι αυτήν τη στιγμή όλες οι δυνάμεις του Νοσοκομείου Καβάλας, οι χειρουργοί κατά κύριο λόγο, οι ορθοπεδικοί αλλά και μέσα οι ακτινολόγοι και οι εργαστηριακοί γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραυματιοφορείς, όλοι δίνουν τη μάχη τους στα επείγοντα προκειμένου να βάλουν μια τάξη σε όλα αυτά τα βαριά περιστατικά και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Παρόμοιες καταστάσεις ζούμε πολλές γιατί ο νομός Καβάλας έχει αρκετά χιλιόμετρα Εθνικής Οδού. Ξεκινά από τα σύνορα με το νομό Ξάνθης και καταλήγει στον Στρυμώνα άρα καταλαβένετε ότι δυνητικά ο κίνδυνος είναι μεγάλος να συμβούν τέτοια περιστατικά. Έχουν συμβεί στο παρελθόν, σήμερα είχαμε ακόμη ένα περιστατικό και δυστυχώς δεν θα είναι το τελευταίο. Και βέβαια να αναφερθώ σε γενικότερη πολιτική κατάσταση, απ’ ό,τι διαβάζουμε η γείτονα χώρα στα πλαίσια της προεκλογικής κατάστασης που επικρατεί και της πίεσης που θέλει να ασκήσει στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ελλάδα γενικότερα, ανοίγει πάλι τις πύλες για τους λαθρομετανάστες και καταλαβένετε ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει ακριβώς αυτό να λυθεί σε υψηλότατο επίπεδο. Θέλετε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ακόμη- ακόμη και σε προεδρικό και πρωθυπουργικό επίπεδο, γιατί καταλαβένετε ότι είμαστε μια περιοχή που έχει τις επιπτώσεις. Το ζήσαμε στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» Τετάρτη και Σάββατο όταν ερχόντουσαν τα καράβια από τη Μυτιλήνη, το ζούμε και με παρόμοιου τύπου περιστατικά όπως το σημερινό, ένα πολύ σοβαρό τροχαίο δυστύχημα, με αρκετούς νεκρούς και άλλους τόσους σοβαρά και λιγότερο σοβαρά τραυματισμένους. Αυτά μπορώ να πω.

ΣΟΚΑΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΙ

Πραγματικά σοκάρεται κανείς, όσο και έμπειρος να ‘ναι και γιατρός αλλά και άνθρωπος, γιατί άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία βρισκόμενοι, ζητούν μια καινούργια πατρίδα, ένα καινούργιο μέλλον και στο πλαίσιο αυτό υποκύπτουν στα θέλγητρα όλων αυτών που τους τάζουν λαγούς και πετραχήλια, σε άλλους παράδεισους που δυστυχώς δεν υπάρχουν απ’ ό,τι ξέρουμε. Γιατί το ‘χω ξαναπεί, όλες αυτές οι χώρες της δύσης που θέλουν οι συνάνθρωποί μας να πάνε, δεν είναι ο παράδεισος. Μπορεί να είναι χώρες οικονομικά και όχι μόνο αναπτυγμένες αλλά δεν είναι ο παράδεισος, τουλάχιστον μπορούμε να το πούμε και εμείς σαν Έλληνες είμαστε παρά τα προβλήματα που έχουμε, μια χώρα της Ευρώπης. Αλλά οι συνάνθρωποί μας αυτοί οι οποίοι δυστυχώς περνούν δύσκολες ώρες αυτήν τη στιγμή, τραυματισμένοι, λιγότερο ή περισσότερο, έχοντας το όνειρο για τη δύση, το όνειρο για μια χώρα οικονομικά δυνατή, προσπαθούν να βρουν όλα τα μέσα προκειμένου να διαφύγουν από τη χώρα την οποία προέρχονται. Πράγματι και εμείς που είμαστε περισσότερο ή λιγότερο έμπειροι και «ρουτινιάρηδες» σε παρόμοιου τύπου σοβαρά περιστατικά και εμείς λυγίζουμε. Από την άλλη μεριά, όμως, το Νοσοκομείο της Καβάλας δείχνει τα αντανακλαστικά του, πράγματι σε χρόνο ρεκόρ ήταν όλοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με μια διαμόρφωση επείγουσα που έγινε γιατί το χειρουργικό ήταν τόσοι πολλοί οι τραυματίες και δεν μπορεί να ανταποκριθεί, που όλα τα επείγοντα περιστατικά μετατρέπονται σε επείγοντα χειρουργικά και όλοι οι εργαζόμενοι όλων, από τον πρώτο τη τάξει γιατρό μέχρι τον τελευταίο και το προσωπικό της καθαριότητας, ήταν εκεί προκειμένου ο καθένας σε μία ομολογουμένως δύσκολη οργανωτικά στιγμή –διότι υπάρχει και πανικός- αλλά νομίζω ότι τελικά όλοι μας σαν ομάδα μπορέσαμε. Και βέβαια η διαχείριση συνεχίζεται γιατί ένα σοβαρό τροχαίο πρέπει, πέρα από μια πρώτη εκτίμηση από τους χειρουργούς μας, πρέπει στη συνέχεια να γίνει ο απεικονιστικός έλεγχος δηλαδή κλασική ακτινογραφία για τα οστά, ενδεχομένως κάποια όργανα να χρειαστούν αξονικές τομογραφίες, κάποια όργανα όπως ο σπλήνας και γενικά τα όργανα της κοιλιάς να υποστούν έναν υπέρηχο για να δούμε αν υπάρχει τραυματισμός ή ρήξη. Τα εργαστήρια να υποστηρίξουν –και είναι μια πρόκληση σ’ ένα Νοσοκομείο από τα πρώτα στην Ελλάδα όσον αφορά την πληροφορική- να δουλέψει με νούμερα, γιατί δεν έχουμε τα ακριβή τους στοιχεία, να δουλέψει με τον τραυματία Νούμερο 1, 2, 15, 16, καταλαβένετε ότι είναι πρόκληση και για τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, αλλά πρόκληση είναι, νομίζω ότι θα τα φέρουμε σε πέρας. Δυστυχώς, όμως, ας μείνουμε στο αρχικό γεγονός ότι συνάνθρωποί μας που κάτω από τον ίδιο ήλιο ζούμε, ζητώντας μια καλύτερη πατρίδα, δυστυχώς για κάποιους τέλειωσε το όνειρο εδώ στην περιοχή μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τους σκεπάσει, το ελληνικό φιλόξενο έδαφος και ευχόμαστε να μην συμβαίνουν τέτοια πράγματα αλλά δυστυχώς ευχολόγια κάνουμε, θα συνεχίσουν να γίνονται σε λιγότερο ή περισσότερο χρονικό διάστημα».

ΚΑΤΕΛΗΞΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά νεκροί στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν 5 άτομα και ο 6ος που χειρουργήθηκε κατέληξε λόγω των πολλαπλών κακώσεων του..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *