Ένταση στο Νέο Ζυγό Καβάλας όταν η εταιρία του αγωγού ΤΑΡ επιχείρησε να μπει σε χωράφια χωρίς να προηγηθεί συμφωνία με τους ιδιοκτήτες τους
Σκηνές έντασης διαδραματίστηκαν προχθές σε χωράφια στο Νέο Ζυγό Καβάλας όταν αγρότες εμπόδισαν την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ σε δύο χωράφια. Σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Αρσονιάδη οι εργαζόμενοι της εταιρείας επιχείρησαν σε χωράφια των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν συμφώνησαν με την κατασκευάστρια εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν μηνύσεις και ενημερώθηκε η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα και αναμένεται η απόφαση της για την διαδικασία αυτοφώρου. Οι αγρότες έχουν συστήσει ομάδα περιφρούρησης και έχουν στήσει και ένα κοντέινερ στην περιοχή.
Στις δηλώσεις του ο κ. Αρσονιάδης σημείωσε πως «δυστυχώς η εταιρία συνεχίζει το άνευ προηγουμένου έργο της να μπαίνει μέσα στα χωράφια τα οποία δεν έχει στην ιδιοκτησία της, στα οποία δεν έχει καμία δικαιοδοσία και στα οποία χωρίς να ρωτήσει κανέναν ιδιοκτήτη ή εκμεταλλευτή του αγροτεμαχίου κάνει εργασίες. Αυτό το αντιληφθήκαμε προχθές ανατολικά του κάμπου των Φιλίππων, μπήκε σε χωράφι συμπολίτη μας και ενεργοποιηθήκαμε ταυτόχρονα και αρκετοί συμπολίτες εδώ του πρώην Δήμου Φιλίππων, μπήκαμε μπροστά σαν ασπίδα προστασίας και σταματήσαμε τις εργασίες που εκτελούνταν εκείνη τη στιγμή στο χωράφι του συμπολίτη μας. Ενημερώσαμε άμεσα όπως εξάλλου είχε ζητήσει η δήμαρχος Καβάλας την ίδια, η οποία έδωσε εντολή να επικοινωνήσουμε και με τον κ. Αγελαράκη, το νομικό σύμβουλο του Δήμου Καβάλας και κατόπιν επικοινωνίας μας μαζί του οι δύο ιδιοκτήτες στων οποίων το χωράφι έχει μπει, προχώρησαν σε μηνυτήρια αναφορά κατά των εργαζομένων και της εταιρίας και αναμένουμε πλέον την απόφαση του εισαγγελέα για το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του αυτοφώρου».
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Ερωτηθείς αν υπήρξαν εντάσεις, ο κ. Αρσονιάδης σημείωσε πως «υπήρξε στην αρχή μια δυναμική παρουσία μας εκεί πέρα, για να καταλάβουνε ότι είμαστε αποφασισμένοι για όλα. Στη συνέχεια και προς το τέλος της ημέρας, αφού δεν είχε να μας φέρει ο δήμος ένα σπιτάκι αποθέσαμε εμείς ένα δικό μας κοντέινερ, τοποθετήθηκαν και τα απαραίτητα για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην περάσει ο αγωγός. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το πράγμα σήμερα το 2017 που κοντεύουμε στην Ελλάδα. Να μην έχει υπογράψει κανείς τίποτα και να μπαίνουν μέσα στην ιδιοκτησία μας. Σε λίγο θα μπουν και μέσα στα σπίτια μας. Σε λίγο θα καταπατήσουν το απόρρητό μας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να καθόμαστε στις καρέκλες ή πίσω από θρανία ή πίσω από γραφεία χωρίς να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να δράσουμε και σε αυτό το κομμάτι θα καλούσα δημόσια και επίσημα και τον κ. Γραμμένο (σ.σ. πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας) να ενεργοποιηθεί τάχιστα ως προς τη δημιουργία της σύσκεψης που είχε υποσχεθεί και ο Δήμος Καβάλας κατόπιν δικής μας παρότρυνσης, για να δούμε πώς επιτέλους μαζικά θα δράσουμε για ακόμα μια φορά».
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ο κ. Αρσονιάδης αναφορικά με το προχθεσινό περιστατικό επιβεβαίωσε την παρουσία αστυνομικής δύναμης καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή, «η οποία απλώς είχε ένα ρόλο εποπτικό θα μπορούσα να πω, δεν έκανε κάτι άλλο. Από τη στιγμή που δεν είχαμε εντάσεις ούτε οι της εταιρίας είχαν διάθεση και εντάσεις. Ήρθε κάποιος ο οποίος προΐσταται, που είναι απόστρατος Αξιωματικός κι ο οποίος προσπαθούσε να μας πείσει για πράγματα απίστευτα. Όταν μετά από πολύωρες συζητήσεις μαζί του και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να περάσει από αλλού η όδευση, τότε τα πράγματα ηρεμήσανε ακόμα περισσότερο. Πλην όμως η παρουσία μας εκεί δεν άλλαξε, θα έλεγα ότι δημιουργήθηκαν ομάδες περιφρούρησης. Για αυτό εξάλλου τοποθετήσαμε εκεί πέρα και το σπιτάκι για να δούμε κατά πόσον και το βράδυ θα το περνούσαμε εκεί, ευτυχώς δεν χρειάστηκε προς το παρόν».
ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Κι όπως πρόσθεσε με έμφαση «μιλάμε για ιδιοκτήτες που δεν έχουν υπογράψει καμία συμφωνία με την εταιρία, δεν τους έχουν ενοχλήσει για να υπογράψουν. Δεν έχει έρθει κανένα χαρτί, δεν έχουν πάρει κανένα ευρώ, όλα στον αέρα. Και μάλιστα το συγκεκριμένο κομμάτι περνάει περίπου στα 70 μέτρα μακριά από κατοικία, όταν σήμερα που μιλάμε ξέρουμε όλοι ότι σε απόσταση 200 μέτρων δεν επιτρέπεται να υπάρχει κατοικία. Μένει άνθρωπος εκεί σε ακτίνα 70 μέτρων από την όδευση. Τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος; Θα το γκρεμίσει; Πέρα από το γεγονός ότι ξεκινάνε πάνω στο βουνό και τρυπάνε από τις 7 η ώρα το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα ασταμάτητα. Δεν υπολογίζουν ούτε ώρες κοινής ησυχίας ούτε τίποτα. Ποιος θα ασχοληθεί με όλα αυτά; Δεν πρέπει επιτέλους να επέμβει ο δήμος, η Περιφέρεια, η Αστυνομία, ο εισαγγελέας; Αναμένουμε λοιπόν την απόφαση του εισαγγελέα κατά πόσο θα λειτουργήσει για αυτούς η διαδικασία του αυτοφώρου. Γιατί αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος μέχρι τώρα θα ήταν φυλακή. Μόνο τα ξύλα που έχουν κοπεί, μιλάμε για τόνους, εκατοντάδες τόνοι ξύλα έχουν κοπεί και έχουν θαφτεί. Εμείς κόβουμε ένα καραγάτσι ή ένα πεύκο και έρχονται τρεις στο σημείο που τα κόβουμε για να μας πούνε γιατί. Και τώρα κόβονται εκατοντάδες τόνοι ξύλα και κανείς δεν πάει από το Δασαρχείο. Ενημερωθήκαμε παράλληλα και φαίνεται ότι σε σημεία πάνω στο βουνό έχουν σταματήσει τα έργα καθώς βρέθηκαν αρχαία. Τι θα κάνουνε τώρα; Θα τα σκεπάσουνε και θα συνεχίσουνε; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και κανένας δεν μας δίνει απαντήσεις. Και επειδή είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι όσο μπαίνουν μέσα στον κάμπο μόνο αρχαία θα βρίσκουν, τι θα τα κάνουμε λοιπόν όλα αυτά τα αρχαία που θα βρίσκουν, θα τα σκεπάζουμε; Θα καταστρέφουμε όλη αυτή την ιστορία που χιλιάδες χρόνια κρατήθηκε ζωντανή; Τέλος πάντων νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι. Η όδευση πρέπει να αλλάξει».