ΕργασίαΚύριο άρθρο

Ένταση σήμερα μεταξύ απεργών και εργαζομένων  της ΒΦΛ….

Μάκης Παπαδόπουλος
Χαράλαμπος Χρυσανίδης
Αλέξης Πολίτης Βίλλυ Κονδυλίδου
Κίμων Παπαδόπουλος Χρήστος Γάκης
Θόδωρος Μαρκόπουλος
Έφη Βαλίλα

Για 2η συνεχή ημέρα ήταν σήμερα  υπό αποκλεισμό το εργοστάσιο Φωσφορικών Λιπασμάτων από τους εργαζόμενους που είναι σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονταν στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας για να αποτρέψουν τη μετακίνηση εργαζομένων στο λιμάνι της Βιομηχανίας.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι επέτρεψαν την είσοδο μόνον στο προσωπικό ασφαλείας του εργοστασίου. Το πρωί  σήμερα  σημειώθηκαν επεισόδια όταν η εταιρεία μετέφερε εργαζόμενους με σκάφος από το Κεντρικό Λιμάνι Καβάλας στο λιμάνι της Βιομηχανίας, παρουσία και της Αστυνομίας.  Μάλιστα οι απεργοί περίμεναν τους εργαζόμενους στο σημείο του ΝΟΚ, τη βάρδια που επέστρεφε με σκάφος από τη Βιομηχανία και τους πέταξαν αυγά.  Τελικά οι εργαζόμενοι της βάρδιας φυγαδεύτηκαν με λεωφορεία παρουσία αστυνομικών δυνάμεων κάτω από τις αποδοκιμασίες των απεργών συναδέλφων τους.

Οι διαπραγματεύσεις με την διοίκηση της εταιρείας δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, ενώ από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί βουλευτές ασκούν πιέσεις προς την εταιρεία για να βρεθεί άμεσα λύση και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δηλώσεις για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του ΕΥΚ κ. Μακρογιάννης και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΒΦΛ κ. Νίκος Βογιατζίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Βογιατζίδης σημείωσε πως «έχουμε απεργοσπαστικές κινήσεις, από το λιμάνι της Καβάλας προσπαθούν να μεταφέρουν κόσμο προς τη βιομηχανία. Εμείς συνεχίζουμε περιφρουρούμε την απεργία, καλούμε τους συναδέλφους να απέχουν, να υψώσουν τη φωνή και το κεφάλι τους, δεν είναι υποχείρια κανενός. Έχουμε δικαιώματα και πρέπει να το αντιληφθούνε αυτό, κι εμείς από τη δική μας πλευρά να δώσουμε τον αγώνα όλοι μαζί, προκειμένου να καταπέσουν οι παράνομες πράξεις της εργοδοσίας. Κάποιους εργαζόμενους κατάφερε να μεταφέρει με αυτόν τον τρόπο η εταιρία, μάλιστα έχουμε περιστατικά όπου άντρες της σεκιούριτι της εταιρίας έχουν χτυπήσει δικό μας προσωπικό. Οι τραμπουκισμοί και οι προπηλακισμοί προφανώς είναι το στοιχείο που τους εκφράζει. Είδαμε το καραβάκι που έφευγε υπερφορτωμένο με αρκετά άτομα, που πιστεύουμε ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμα και για τη μεταφορά και για την ασφάλειά τους. Μάλλον με τη λέξη ασφάλεια η εταιρία έχει μεγάλο πρόβλημα, αρνείται να δώσει προσωπικό ασφαλείας ακόμα και για την απεργία όπως είναι υποχρεωμένη, προκειμένου να περάσει προσωπικό να εργαστεί».

Ερωτηθείς ο κ. Βογιατζίδης αν έχει ενημερωθεί ο Εισαγγελέας για όλη αυτήν την κατάσταση, ανέφερε πως δεν το γνωρίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΡΕΜΟ

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΕΥΚ κ. Μακρογιάννης κι ερωτηθείς τι κλίμα επικρατούσε σήμερα  το πρωί στη βιομηχανία, εκτίμησε πως «στην πύλη από νωρίς το πρωί που βρισκόμουν οι εργαζόμενοι παραμένουν εδώ, ήταν όλη τη νύχτα και στις δύο πύλες. Το κλίμα είναι σχετικά ήρεμο, πληροφορηθήκαμε ότι υπήρχε ένταση κάτω στο λιμάνι προσπαθώντας η εταιρία να περάσει κάποιους εργαζόμενους μέσω του λιμανιού με σκάφη. Δεν έχω παραπάνω πληροφόρηση, βρίσκομαι εδώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ηρεμία, οι εργαζόμενοι απεργοί είναι κανονικά στις θέσεις τους, παραμένουν εδώ στις πύλες. Από τη Δευτέρα ξεκίνησε η προσπάθεια της εταιρίας να περάσει κάποιους εργαζομένους στο εργοστάσιο μέσα από κάποια μονοπάτια, μέσα από τις αμμουδιές, δηλαδή με επικινδυνότητα προσπαθούσε να σπάσει την απεργία των εργαζομένων».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

«Η απεργία συνεχίζεται, έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία η Ομοσπονδία Χημικών Βιομηχανιών που υπάγεται το Σωματείο Λιπασμάτων σε όλη την Ελλάδα, από την Τετάρτη (σ.σ. αύριο) στις 6 το πρωί και θα λήξει την Παρασκευή στις 6 το πρωί. Δεν έχουν άλλο περιθώριο οι εργαζόμενοι, ο αγώνας τους είναι η απεργία. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου. Πρέπει να βρεθεί μια λύση, αυτός είναι ο σκοπός. Ο σκοπός δεν είναι να φτάνουμε ούτε σε ακραίες καταστάσεις ούτε να δημιουργηθεί σύρραξη μεταξύ των εργαζομένων, αυτών που απεργούν και αυτών που είναι μέσα. Σε καμία περίπτωση. Η στάση της διοίκησης της εταιρίας παραμένει αρνητική. Από όσο γνωρίζω γίνεται μια προσπάθεια από τους πολιτικούς φορείς της Καβάλας δεν ξέρω και τι προσπάθεια θα κάνει και ο δήμος, να υπάρξει μια επικοινωνία με την εταιρία. Εμείς από την πλευρά μας μέσω ΓΣΕΕ και αν μπορέσουμε μέσω του προέδρου της του κ. Παναγόπουλου να γίνει μια προσπάθεια, όλοι ακολουθούμε το μονοπάτι προς το διάλογο. Να πιέσουμε προς το διάλογο» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *