Ένα εκατομμύριο  βαρέλια φέτος στον Πρίνο για πρώτη φορά μετά το 2001

Σημαντική ήταν η  παρουσίαση του Τεχνικού Συμβούλου της Energean Oil & Gas, Δρος Κωνσταντίνου Νικολάου, στο πλαίσιο του 21ου Εθνικού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ.  Ο καθηγητής αναφέρθηκε λεπτομερώς  στις δραστηριότητες της εταιρείας αλλά και στην πρόοδο της σε επίπεδο παραγωγής πετρελαίου και ερευνών – επενδύσεων.

Όπως τόνισε αρχικά, σε ότι αφορά το κοίτασμα του Πρίνου, έχουμε 1 εκατ. βαρέλια παραγωγή ήδη μέσα στο 2016, για πρώτη φορά μετά το 2001. Έχουν δοθεί στην παραγωγή 4 γεωτρήσεις από τις συνολικά 15 προγραμματισμένες με ημερήσια παραγωγή περίπου 5.000 βαρέλια. Το Energean  Force είναι μόλις ένα από τα εννιά γεωτρύπανα που εκτελούν αυτήν την περίοδο γεωτρήσεις στα νερά της ΝΑ. Μεσογείου. Ο κ. Νικολάου ανέφερε  ότι πρόσφατα, η Energean ζήτησε και έλαβε προσφορές από εξειδικευμένες ελληνικές και ξένες εταιρείες για την κατασκευή της νέας εξέδρας Lamda που θα τοποθετηθεί στον Πρίνο για την ανάπτυξη του κοιτάσματος “Έψιλον”. Θα είναι η πρώτη εξέδρα που τοποθετείται στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια. Με τις τρεις ακόμη γεωτρήσεις στον Πρίνο, τη μία στο Βόρειο Πρίνο και τις επτά προγραμματισμένες στο ‘Έψιλον, στόχος είναι η ημερήσια παραγωγή να φτάσει τις 10.000 βαρέλια στα τέλη του 2018.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Σε ότι αφορά τα Ιωάννινα, σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία διενέργειας γεωφυσικής σεισμικής έρευνας την άνοιξη 2017, εφόσον υπερκερασθούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια. Συνολικά 400 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών με στόχο να προσδιορισθεί στόχος για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία τοποθετείται στο 2019-2020.

ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Για δε το Κατάκολο, η  εταιρεία εκπονεί σχέδιο εκμετάλλευσης του διαπιστωμένου κοιτάσματος καθώς και συνέχισης της ερευνητικής δραστηριότητας σε άλλες περιοχές της παραχώρησης. Σε  ότι αφορά την Αιτωλοακαρνανία, η εταιρεία βρίσκεται στην  τελική φάση διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της σύμβασης για την περιοχή

ΝΑ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Στο Ισραήλ τώρα, υπάρχει  προεργασία για το σχέδιο ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Τανίν, τα οποία αγόρασε η Energean από τις Delek και Avner.

Τα κοιτάσματα έχουν διαπιστωμένα 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και 25 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου; ενώ η εταιρεία αναμένει τις τελικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές του Ισραήλ.

Τέλος στην Αίγυπτο, υπάρχει  προετοιμασία για τη διενέργεια μίας ή δύο ερευνητικών γεωτρήσεων στην περιοχή West Kim Ombo της Άνω Ερήμου μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση